Pagube de 40 de miliarde de dolari în urma catastrofei din Golful Mexic. SUA depun plângere

Categories La ziPosted on

Pagube de 40 de miliarde de dolari în urma catastrofei din Golful Mexic. SUA depun plângere

Administraţia Statelor Unite ale Americii a cerut despăgubiri de la compania petrolieră British Petroleum, în urma dezastrului ecologic din Golful Mexic care a provocat pagube de 40 de miliarde de dolari, relevă Antena 3.

SUA au depus plângere pentru prima oară împotriva British Petroleum, la tribunalul federal din New Orleans (Louisiana). În document sunt menţionate sume care depășesc  75 de milioane de dolari pentru pagubele provocate de explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie și care s-a soldat cu 11 victime.

Compania petrolieră BP a declarat că este pregătită să colaboreze cu SUA în acest sens. „BP va răspunde în timp util la acuzaţiile administraţiei (americane) şi îşi va continua cooperarea în toate anchetele conduse de administraţie şi în solicitările sale de informare”, au afirmat reprezentanții grupului.

Au fost încălcate regulile de securitate

Administraţia americană urmează să stabilească responsabilitatea civilă a BP şi a altor opt societăţi implicate, printre care deţinătoarea platformei Transocean. “Statele Unite apreciază că a avut loc o încălcare a regulilor de securitate, în special pentru că nu au fost luate măsurile de precauţie necesare pentru securizarea puţului înainte de explozie”, a explicat secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

Depunerea acestei plângeri nu este decât prima etapă a procedurilor judiciare viitoare. Ea se adaugă altor zeci de reclamații ale persoanelor particulare, mici comercianți și întreprinderi care exploatează resursele ecologice ale Golfului Mexic.