Ambasadorul rus la NATO: Amplasarea de rachete SUA în România este o ameninţare potenţială la adresa Rusiei

Categories La ziPosted on

Ambasadorul rus la NATO: Amplasarea de rachete SUA în România este o ameninţare potenţială la adresa Rusiei

Ambasadorul Rusiei la NATO a criticat dur planurile de amplasare a unor rachete americane în România şi Polonia în cadrul scutului antirachetă, numind acest plan “o potenţială ameninţare la adresa Rusiei”, conform Radio Polonia.

“A treia şi a patra fază a scutului antirachetă propus de SUA în Europa comportă o potenţială ameninţare la adresa Rusiei”, a afirmat vineri ambasadorul Dmitri Rogozin.

Secretarul de stat Hillary Clinton şi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski au confimat săptămâna aceasta că SUA vor amplasa un sistem defensiv de rachete în Polonia, ca parte a scutului european antirachetă propus de preşedintele Obama.

Ambasadorul a spus că Rusia a fost de acord la summitul NATO din noiembrie să coopereze cu un sistem antirachetă european deplin integrat, însă nu cu două sisteme diferite – unul condus de Rusia şi unul de NATO, separat – dintre care unul ar fi “un scut antirachetă american deghizat”.

Încă din primăvara anului trecut, România desfăşoară negocieri cu SUA pentru amplasarea a trei baterii de rachete interceptoare în cadrul fazei a treia a scutului antirachetă în etape propus de Washington. Faza a treia ar urma să fie operaţională din anul 2015.

Rusia şi-a mai exprimat nemulţumirea în trecut față de prezenţa americană la Marea Neagră, facilitată de România prin punerea la dispoziţia forţelor SUA a bazei de la Mihail Kogălniceanu.