ALO, D.N.A.! Ce se mai aude de dosarele penale ale lui Nicolae Matei (retrocedări, lucrări publice, Tabăra Năvodari etc.)?!? Nou serial: RAPTUL TABEREI DE COPII (Ep.1)

Categories Dosarele TimpulPosted on

PENTRU CĂ SE PARE CĂ DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE (D.N.A.) “NU DĂ-N BRÂNCI” CA SĂ ÎNCHEIE CERCETAREA PENALĂ REFERITOARE LA RAPTUL CELOR 130 DE HECTARE (DINTRE CARE 2O DE PLAJĂ!) DIN TABĂRA DE COPII DE LA NĂVODARI (AJUNSĂ LA DISCREŢIA PRIMĂRIEI ŞI A CONSILIULUI LOCAL, CONDUSE ŞI DIRIJATE DE CĂTRE PRIMARUL CONDAMNAT PENAL, ÎN PRIMĂ INSTANŢĂ, NICOLAE MATEI (P.S.D.), RELUĂM, DE ASTĂZI, ÎNTR-UN SERIAL – DESFĂŞURĂTOR, CAZUL ACESTUI BUN DE PATRIMONIU NAŢIONAL (!!!), AJUNS, PRIN CONCESIUNE (ACORDATĂ ILEGAL, DE CĂTRE CEL CARE NU ESTE ÎNDRITUIT LEGAL ÎN A EXERCITA ATRIBUŢIILE DE PROPRIETAR DE DREPT SAU, MĂCAR, DE ADMINISTRATOR LEGAL!), SĂ FIE ÎN FOLOSINŢA FIRMEI (“Dormabib” SRL) CUMNATULUI PRIMARULUI SOCIALIST NICOLAE MATEI, UN INDIVID PE NUME ISIDOR GURGU, CARE PLĂTEŞTE, PENTRU ACEST EXTREM DE PROFITABIL ŞI VALOROS TEREN, O SUMĂ RIDICOLĂ ŞI PENTRU O… MLAŞTINĂ PUTUROASĂ!

 

Poate că D.N.A. are nevoie să-i reamintim (şi) de acest dosar (ca şi de cele ale retrocedărilor, lucrărilor publice “cu dedicaţie” ş.a.m.d.)!…

 

Pe parcursul episoadelor serialului, VENIM ÎN AJUTORUL D.N.A.!, REMEMORÂND, CRONOLOGIC – ETAPIZAT, TOATE ILEGALITĂŢILE ŞI ABUZURILE FLAGRANTE COMISE DE CĂTRE ADMINISTRAŢIA LOCALĂ DIN NĂVODARI, ÎNDEOSEBI DUPĂ ANUL 2008, CÂND A VENIT “JUPÂN” AL MUNICIPIULUI NĂVODARI PESEDISTUL PENAL NICOLAE MATEI, apelând inclusive la dezvăluirile şi analizele, numeroase şi superdocumentate!, din presa vremii.

Vom remarca, încă o dată, cum Primăria (repetăm: mai ales după 2008, când a reuşit, în sfârşit, “să se-aleagă” primar puşcăriaşul, din 2013, DEOCAMDATĂ!…, Matei) a început prin i-a zăpăcit, cu amenzi şi şicane administrative, pe administratorii LEGALI, după care a început să-i execute, ILEGAL desigur, de capul ei, neaşteptând decizii DEFINITIVe şi IREVOCABILE ale Justiţiei.

Pas cu pas, s-a ajuns la situaţia de azi, când TOT ce se întâmplă în Tabără este ÎN AFARA LEGII (!!!), Statul, de exemplu, fiind păgubit cu multe milioane de euro, anual, nemaivorbind de înstrăinările ilegale din patrimonial public NAŢIONAL!!!!!

Vom vedea cum un pripăşit de prin sărăcia marginilor Olteniei DISPUNE, DISCREŢIONAR ŞI ILEGAL, de un PATRIMONIU NAŢIONAL, DE O VALOARE INESTIMABILĂ!

Dacă nu ar fi decât să reamintim că, de exemplu, în dosarul pentru care are o condamnare, în Instanţa de fond, de trei ani şi jumătate de puşcărie , CU EXECUTARE (!!!), acum urmând să se judece recursul său, primarul pesedist Nicolae Matei oferea drept mită, conform procurorilor şi Judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, tocmai… două loturi de teren, din aria Taberei pe care o “jupâneşte” ILEGAL!

Dar nu este decât un… pai, din carul cu ilegalităţi flagrante şi extrem de păgubitoare pentru Statul Român, prin care societăţile Consiliului Local (patron în proporţie de 100%!…), dirijate de către primari (Calapod şi, din 2008, Matei), “TSP Ecoterm” SA (iniţial “regie” locală) , transformată, “şmechereşte” nevoie – mare, ce să spunem…, în “Termica Distribuţie” SA, au dispus de bunurile patrimoniale imobiliare (terenuri, active construite şi alte dotări) şi mobile, după bunul plac, în dispreţul Legii, fără nici-un drept, recunoscut legal în Justiţie!!!

 

O BIJUTERIE IMOBILIARĂ (130 ha de teren — 20 de plajă –), pe malul mării, ajunsă la tichia unui oltean venit rupt în fund în Dobrogea (via predecesorul său, marinarul Calapod)…

 

Cea mai mare colonie de vacanţă pentru copii, din România, înainte de 1990, Tabăra de la Năvodari se întindea pe nu mai puţin de… 130 de hectare, din care… 20 de plajă (zona “Năvodari -1” a Litoralului românesc al Mării Negre, cum era trecută în planurile de teren ale vremii) şi a fost şi este considerată extrem de atrăgătoare de către experţii imobiliari.

Cele cinci segmente ale Taberei de copii („Delfinul”, „Albatros”, „Lebăda”, „Perscăruş” şi „Perla”) sunt racordate la utilităţi publice şi atrag un potenţial turistic mare, care, până la darea în folosinţă, în 2011, a Complexului “Phoenicia”, între “Hanul Piraţilor” şi staţiunea Mamaia, era neegalat, din punct de vedere commercial, de către agenţii economici din zonă.

După ce terenurile din zona Mamaia – Mamaia Sat – “Hanul Piraţilor” – Tabăra de copii au fost prăduite de către consilierii locali şi şefii din Primăria Năvodari, pe vremea primarilor Dobre (PSD) şi,ulterior, Tudorel Calapod (PDL, 2004 – 2008), interesul lor s-a îndreptat către suprafaţa Taberei de copii.

Prin 2006, primarul ales în 2004, Tudorel Calapod (fost ofiţer de marină comercială) a început ofensiva acaparatoare.
El declara atunci, la momentul în care a… PUS GAJ, LA BANCĂ, 11 HECTARE DIN TABĂRĂ, PENTRU A LUA UN ÎMPRUMUT, CU SCOPUL DECLARAT DE A … SUBVENŢIONA GIGACALORIA (sună cunoscut, pentru constănţeni, în aceste zile, nu-i aşa?!…): “
Este terenul nostru! Nu le-am luat eu, alea 11 hectare, cei de la SIND România trebuia să mi le dea înapoi. De ce să-i notificăm, nu era terenul nostru? Au ajuns să pună taxe de intrare locuitorilor din Năvodari, care vor să meargă la plajă?! Aia-i altă treabă, cu gajul de 120 miliarde, dar ei o tot ţin cu procesele. Dacă erau băieţi deştepţi, îşi făceau titlu de proprietate…
Noi avem terenul în patrimoniul oraşului, încă din 2004. Vrem să micşorăm taxele locale, nu să le mărim cu aceste împrumuturi. Eu vreau să fac acolo 2.500 de locuri de muncă.”

Iar Dan Rahău (fiul senatorului FSN , între 1990 – 1996, N. R.,el însuşi cunoscut om politic constănţean, în anii 2,000, care a candidat, ulterior, în 2004, şi la Primăria Constanţa, din partea PRM) directorul administratorului LEGAL (SIND România Năvodari), replica: “Dacă ni s-a dat terenul în folosinţă prin Decret al Consiliului de Stat, în anii ’60!, (N. Red.:Atunci, în 1969, acesta era organul SUPREM de conducere a(l) ţării, în fruntea sa fiind… însuşi Nicolae Ceauşescu, ca Preşedinte al său!), juridic vorbind, trebuie să ni se ia printr-un act cel puţin la fel de important, nu printr-o hotărâre… unilaterală de Consiliu Local. Nu contestăm faptul că terenul se află pe raza de administraţie locală a oraşului Năvodari, dar chiar dintr-o adresă a Primăriei, nr. 8343 din 2003, aflată la dosarul de la Judecătoria Constanţa, rezultă că TERENUL NU ESTE PROPRIETATEA ORAŞULUI!. Nu avem datorii către oraşul Năvodari, cum pretinde, în mod mincinos, Primăria! Noi am plătit totul, punctual!”

Dar iată cum descria presa vremii (“Adevărul”, 2006), primele etape ale raptului Taberei de la Năvodari, început de pedelistul Tudorel Calapod şi desăvârşit, cu şi mai mare hulpavitate, de către pesedistul Nicolae Matei, primar din anul 2008:

“Cea mai importantă tabără de copii din România, Tabăra Năvodari a ajuns monedă de schimb, într-o afacere imobiliar-edilitară extrem de dubioasă. Printr-o serie de „inginerii edilitare” suspecte, în iarna anului 2006, Consiliul Local Năvodari, din judeţul Constanţa, a transformat 11 hectare de teren de pe malul mării, aflat în folosinţa taberei de copii, în ipotecă de rangul 1 pentru un împrumut bancar. Motivul strâmtorării edililor din Năvodari: achitarea costurilor de încălzire a locuinţelor din oraş. Culisele acestui bizar faliment financiar-edilitar: jaful sistematic practicat la firma Ecoterm, regia comercială a Consiliului Local Năvodari. În plus, este vorba şi de concesionarea la preţuri de nimic a terenurilor din zona Hanu Piraţilor – Tabără, către o seamă de politicieni, jurnalişti şi oameni de afaceri (vezi facsimil). Afacerea pusă la cale de edilii-şefi ai localităţii constănţene pare a fi doar vârful icebergului într-o posibilă mega-afacere imobiliară. Odată „prăduite” aceste terenuri, Consiliul Local şi Primăria Năvodari au pus ochii pe întreaga suprafaţă folosită de Tabăra de copii.

 

Tabăra: pusă… gaj pentru împrumuturi bancare, ca să fie sponsorizată… gigacaloria! (Sună cunoscut, pentru constănţeni, în aceste zile, nu?…)

 

În ultimele zile ale anului 2005, pentru că iarna bătea la uşă şi nu erau bani de combustibil pentru încălzirea locuinţelor, edilii din oraşul Năvodari, jud. Constanţa, au găsit rapid o soluţie: legislativul local, dominat de PD, s-a întrunit de urgenţă şi a aprobat, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 205, evaluarea prin expertul Violeta Gulelis, a unui teren din zona Tabăra Veche în suprafaţă de 11 hectare, în vederea constituirii unei garanţii imobiliare şi a reluării furnizării energiei termice. Terenul era folosit de Tabăra de copii Năvodari, care o primise în anul 1969, de la Consiliul de Stat, cu titlu gratuit, pe perioada nedeterminată. Graba şi lipsa de profesionalism a consilierilor au mers până într-acolo încât Gulelis a întocmit iniţial un raport de evaluare pentru aproape 24 hectare (239.351,41 mp) pentru garantarea unei sume de circa 16.835.855 RON. În urma calculelor şi a protestelor care au reamintit că SIND România are clădirile Taberei în proprietate, a fost redusă suprafaţa girată la 11 hectare. Ulterior, prin HCL 233 din 22 decembrie 2005, Consiliul Local a anunţat toate instituţiile despre această intenţie a sa de la Prefectură până la regia locală TSP Ecoterm, mai puţin pe utilizatorul terenului, anume SC SIND România – sucursala Năvodari SRL. Provenit din patrimoniul UGSR, preluat de un bloc de confederaţii sindicale (CNSLR- „Frăţia”, Cartelul Alfa, CSDR, Blocul Naţional Sindical, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură) SIND România SRL a fost înfiinţat în 1992 ca să gestioneze afacerile proletare. SIND România s-a descurcat atât de bine cu managementul încât multe dintre piesele patrimoniului (baze de tratament, hoteluri, tabere etc.) se află în ruină. Terenul disputat se află chiar la malul Mării, la o distanţă de numai un 1 kilometru de oraş. Surse din interiorul Consiliului Local Năvodari confirmă că valoarea ipotecii, derulat prin regia locală de distribuţie a căldurii TSP Ecoterm, a fost în valoare de 120 miliarde lei şi constituie contravaloarea combustibilului furnizat de la CET Midia. Anterior, oraşul Năvodari a mai acumulat, prin „activitatea” legislativului său, datorii în valoare de 45 miliarde (printr-o emisiune de obligaţiuni folosită pentru definitivarea… Casei de Cultură) şi intenţionează deschiderea unei alte emisii de obligaţiuni. Sursele noastre susţin că, în pofida faptului că cele 11 hectare se află în litigiu şi au fost folosite ca garanţie, Consiliul Local şi Primăria pedistului Tudorel Calapod doreşte să înceapă lotizarea şi împărţirea lor.

 

Doi olteni, deci: care-i mai… caporal şi are mai multe făsui! Consiliul LOCAL al lui Matei, mai “tare” decât Consiliul de… STAT, al lui Ceauşescu?!

 

Imediat după ce Violeta Gulelis a prezentat raportul de evaluare a celor 11 hectare, Adunarea Generală a Acţionarilor regiei locale TSP Ecoterm a majorat capitalul social al regiei cu 17.930.000 lei şi a aprobat constituirea unei ipoteci de rang 1 pe teren. Deoarece prefectul ex-liberal Dănuţ Culeţu a avizat favorabil această iniţiativă, pusă în faţa faptului împlinit, SC SIND România Bucureşti – sucursala Năvodari a reacţionat solicitând desfiinţarea Hotărârii de Consiliu Local, motivând că, prin constituirea ipotecii, le-a fost primejduită folosinţa suprafeţei. Surse din interiorul Consiliului Local opinează că ipotecarea terenului de 11 hectare este doar primul pas în cadrul unui plan secret de desfiinţare a Taberei de copii şi scoaterea la concesiune a celor 130 de hectare de teren ale Taberei de copii. De altfel, Planul de Amplasament şi Delimitare pentru cele 11 hectare este sprijinit din partea Consiliului Local, ca acte care atestă proprietatea, de o adeverinţă şi de o simplă Hotărâre de Consiliu Local (nr.141 din 2003), ce decurge din atribuţiile stipulate în Legea 215, a Administraţiei Publice Locale. Astfel, s-a ajuns astăzi ca SIND România să continue să achite taxele şi impozitele pentru un teren pe care practic nu mai are niciun drept de folosinţă sau investiţii. Societatea Ecoterm, înmatriculată în iunie 1998 şi al cărei unic acţionar este Consiliul Local, exercită activităţile edilitare gospodăreşti (curăţenie, alimentarea cu apă caldă reziduală şi căldură etc.) şi este unul dintre motivele majore pentru care oraşul Năvodari se află în nedeclarat faliment. Aflată permanent sub ameninţarea executării silite, societatea Ecoterm a constituit, încă de la înfiinţare, doar un prilej de căpătuială pentru firmele unor funcţionari locali, asupra cărora vom reveni în numerele următoare. Ecoterm, binefacere pentru manageri În septembrie 2005, primarul Calapod l-a înlocuit pe directorul Ecoterm, Mircea Suciu, cu Ioan Hânceanu, unit de predecesor doar prin faptul că amândoi sunt fericiţii solicitanţi ai unor terenuri din averea oraşului Năvodari, cu toate că numai de averi imobile nu duceau lipsă: Suciu, de exemplu, a concesionat două terenuri (al doilea pe numele unei rude) în zona Ciocârliei, iar Hânceanu (pe care nu am reuşit să-l contactăm) avea două locuinţe în Constanţa, proiectase o vilă la munte, un teren de 1.095 mp în intravilanul de la Năvodari, iar firma sa Inter Com Forte făcea afaceri chiar cu Tabăra de copii. Ce-i drept, la concesionarea terenurilor, Hânceanu a împins-o în faţă pe soţia sa, Doina. „Performanţele managementului” echipei de la Ecoterm pot fi citite direct în statistici. Astfel, în feb. 2006, TSP Ecoterm înregistra la SC Electrocentrale Constanţa un debit de 3.340.396, 36 lei (33.403.963.621 ROL). Mai departe, în 2001-2002, ANOFM îi cerea virarea la fondul de stat a 924.559.136 lei, Casa de Asigurări de Sănătate revendica 1.102.846.553 lei, iar Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială solicita executarea pentru o plată de 308.345.420 lei. În tot acest timp, instituţiile statului dormeau: în 2002, de exemplu, directorul Curtii de Conturi a judeţului Constanţa, Victor Lucian Borş, anunţa TSP Ecoterm despre sosirea unui control cu aproape două săptămâni înainte.”

(VA URMA)

FOTO: ziuaconstanta.ro

Articole pe aceeaşi temă, din ZiarulTimpul.Ro:

AFACEREA TABĂRA NĂVODARI: Cum a ajuns cel cunoscut drept cumnatul primarului Matei să primească în folosinţă 60 de hectare pe malul mării, cu… 7 lei / mp! (22-05-2013, Secţiunea DOSARELE TIMPUL);

EXCLUSIV. NĂVODARI se apropie de o… Apocalipsă locală! Primarului Nicolae MATEI i-a sunat ceasul ARESTĂRII: definitive, irevocabile şi pe termen (foarte) lung! (24-07-2013, Secţiunea DOSARELE TIMPUL);

Nicolae Matei, primarul din Năvodari, este acuzat că ar fi patronat mafia imobiliară a terenurilor retrocedate! (18-04-2013, Secţiunea DOSARELE TIMPUL);

ALTE ARTICOLE DIN SECŢIUNEA “DOSARELE TIMPUL”!