Cum s-au transformat perlele litoralului în ruine?

Categories Dosarele TimpulPosted on

Trei dintre cele mai frumoase și căutate, în trecut, hoteluri de pe litoral sunt acum numai palide umbre a ceea ce au fost odată. Unul dintre ele este închis, iar celelalte două au fost declasificate. Proprietarul lor încearcă de mai bine de un an să scape de ele, dar nu reușește. Acum se gândește chiar să le scoată la mezat pe piața chinezească, rusească sau arabă.

Hotelurile despre care vorbim sunt Amfiteatru, Belvedere și Panoramic, din stațiunea Olimp. Înainte de 1989, dar și câțiva ani după, acestea erau un adevărat magnet pentru turiști români, dar și străini. Cu greu puteai găsi un loc liber, toată lumea vroia să se cazeze aici. Arhitectura lor era una modernă, peisajul natural în care sunt amplasate era și este de invidiat, serviciile erau de calitate. Lipsa investițiilor din infrastructură și concurența hotelierilor din țările străine au început să-și spună cuvântul. Statul român a scos la vânzarea hotelurile, în speranța că va obține sume importante de bani, dar mai ales că un investitor privat va ști mai bine ce să facă cu ele.

Zis și făcut. La sfârșitul anului 2007, AVAS, proprietarul de atunci, a organizat o licitație pentru vânzarea pachetului majoritar la societatea Olimp Estival, care deținea cele patru hoteluri. Mai mulți oameni de afaceri s-au arătat interesați, iar în cursa finală au rămas trei:Mohammad Murad, prin firma Phoenicia Hotels, Nicolae și Ion Dușu, prin Sulina Estival 2002, și Josef Goschy, prin Unita Turism Holding. A câștigat acesta din urmă, care a plătit aproximativ 80 de milioane de lei pentru 54% din acțiuni, adică 22,2 milioane euro, la vremea respectivă. A cumpărat apoi și diferența până la 96%, de la societatea de investiții financiare Transilvania.

Josef Goschy a spus, în momentul achiziției, că vrea să investească circa 30 de milioane de euro pentru ca hotelurile să fie clasificate la patru stele. A explicat și de ce le-a cumpărat. ”Sunt lanț hotelier și vreau să fiu și mai mare decât am fost. Ăla care e mulțumit în viață cu ce are e un om sărac”, spune el. Goschy reușise în viață. Cu cele 750 de camere proaspăt achiziționate, firma sa deține în total peste 3.500 de locuri de cazare, în 25 de hoteluri. Era cel mai mare hotelier din România. Pe litoral, el mai deținea (și are și acum), hotelurile Comandor, Amiral și Orfeu, din stațiunea Mamaia, și Onix și Safir, din Cap Aurora.

Afacere sau tun imobiliar?

După achiziția hotelurilor, Goschy a uitat de promisiuni. Poate că și criza a fost de vină, sau poate că și lipsa de investiții din sudul litoralului sau concurența stațiunii Mamaia, care a atras ca un magnet turiștii tineri. Cert este că cele 30 de milioane de euro pe care a promis să le investească au fost uitate. În lipsa modernizărilor, hotelurile au început să fie din ce în ce mai puțin căutate. La începutul anului 2012, omul de afaceri a luat hotărârea să vândă hotelurile. Prețul cerut: 60 de milioane de euro, și asta în condițiile în care el însuși declara că nu a investit mai mult de două milioane de euro în toți anii în care le-a deținut. ”Vreau să vând complexul hotelier pentru că am nevoie de bani pe care să-i investesc în celelalte hoteluri din lanț”, spunea el, citat de Mediafax. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva asta a urmărit de la bun început omul de afaceri: un profit bun din cumpărarea și vânzarea ulterioară a activelor. Singurul lucru pe care nu l-a luat în seamă a fost criza economică, dar cine se gândea la criză în 2007, când economia bubuia?

Hoteluri fără pețitori

Suma cerută de Goschy a părut exagerată potențialilor cumpărători. Toată lumea știa că le cumpărase cu jumătate din cât cerea, în urmă cu cinci ani. Omul de afaceri a declarat agenţiei Mediafax că, din lipsă de cumpărători pe piaţa internă, vrea să le promoveze în China, Rusia şi ţările arabe. În total, anul trecut avea scoase la vânzare zece hoteluri din întreaga țară. Printre ele și Onix și Safir, pe care cerea 2.5 milioane euro. Uitase, între timp, că ”ăla care e mulțumit în viață cu ce are e un om sărac”. Prețul cerut pe hoteluri a scăzut de la 60 la 40 de milioane de euro, dar nici la banii aceștia nu s-a găsit un cumpărător. Ce a reușit totuși a fost să închirieze, pentru trei luni, anul trecut, Belvedere, fostului deputat Raj Tunaru.

Ce se întâmplă acum cu hotelurile

Am vizitat hotelurile pentru a vedea care este stadiul în care se află. Niciun om nu lucra la modernizarea lor, cel puțin în exterior. Panoramicul arată ca o ruină. De altfel, pe pagina de internet a Unita Turism Holding figurează că ar fi în modernizare de la două la patru stele. Mai mult ca sigur că nu va fi redeschis în acest an. Celelalte două par a fi funcționale, cel puțin din exterior. Geamurile sunt la locul lor, asta e sigur.

Deschis de 1 mai

Hotelul Belvedere este însă deschis de 1 mai. Potrivit site-ului booking.com, specializat în rezervări, pentru 1 mai nu mai este nicio cameră disponibilă Perioada în care se pot închiria din nou camere începe după 7 mai, la prețul de puțin peste 100 de lei.

Ce spun turiștii

Turiștii care au fost cazați în vara anului trecut în complex au fost aproape îngroziți de ce au găsit. Notele și comentariile de pe site-ul amfostacolo.ro spun totul. Iată ultima postare:


”Dupa mai multe discuții asupra destinației noastre de vacanta, datorita bugetului redus alocat acestei acțiuni, am hotărât sa încercam printr-un bilet de sindicat mult mai ieftin, sa bifam acțiunea „marea” și anul acesta.
In afara de preț, din păcate, altceva nu a fost ok.
Dupa un drum lung de aproape 12 ore ajungem în stațiune, la complex și am trăit senzația ca m-am întors in timp… priveliștea superba… am recunoscut pasarela pe care se filmase scena cu motocicletele din clasicul „Nea Marin Miliardar”, o stare de euforie ne-a dat târcoale… care din păcate a dispărut repede.
A dispărut prin simpla consultare a meniului: cafea 5 lei, apa minerala 8 lei la 1.5 litrii, bere un singur sortiment la 10 lei! 🙂 dezastru
Cazarea? năucitoare 🙂 … am fost cazați la ultimul etaj (după câteva ore de așteptare) căldura maxima, priveliștea de 5 stele, restul de maxim o stea… jalnic.
Am citit în aprecierile anterioare ca le-a plăcut masa… noua nu prea… preturile erau mari, preturi [probabil porții n.WM.] mici, diversificarea aproape de 0.
Ce m-a frapat la aceasta stațiune a fost lipsa oricărei urme de distracție precum și puzderia de hoteluri părăsite sau în „renovare” (vorba vine).
In rest ce sa zic… plaja ok doar ca în apa din fata hotelului sunt o grămada de bolovani. Noi am făcut plaja la 2 golfuri spre Neptun, dar cu cat te îndepărtai de hotel cu atât creșteau preturile! 🙂
Nu recomand stațiunea nimănui… poate doar nostalgicilor vremurilor comuniste… și lor doar ca sa facă diferența intre ce a fost și ce-a ajuns”.