Şi-a vândut rinichiul pentru un iPad

Categories Escală în alte lumi, trimitere dreaptaPosted on

Şi-a vândut rinichiul pentru un iPad

Un adolescent chinez în vârstă de 17 ani a apelat la o modalitate inedită pentru a avea acces la minunile tehnologiei: și-a vândut un rinichi pentru a-și putea cumpăra un iPad.

Cazul șocant a fost dezvăluit de canalul chinez de televiziune Shenzhen TV, din provincia sudică Guangdong.

„Îmi doream un iPad 2, dar nu aveam bani să-l cumpăr. Navigând pe Internet, am descoperit un anunț prin care se promiteau 20.000 yuani (2.000 euro) în schimbul unui rinichi”, le-a explicat tânărul jurnaliștilor.

Apoi, adolescentul, căruia nu i s-a dezvăluit decât porecla, „Zheng”, a plecat în secret la Chenzhou, în provincia Hunan, pentru a se opera într-unul dintre spitalele din oraș.

Trei zile mai târziu, el s-a întors cu banii, dar și cu câteva complicații postoperatorii. Văzându-l revenind acasă cu iPad-ul și cu un calculator nou, mama tânărului a intrat la idei.

„L-am întrebat de unde a făcut rost de bani și, într-un final, mi-a mărturisit că și-a vândut un rinichi”, a spus ea. Mama și fiul ei s-au dus la Chenzhou pentru a depune plângere la poliție. Agenții de poliție nu au fost însă de găsit, iar oficialii spitalului și-au declinat orice responsabilitate.

Potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, întâmplarea s-a transformat într-un adevărat scandal în China, internauții chinezi lansând atacuri virulente la adresa „imoralității societății de consum”. În ciuda eforturilor guvernului de a stopa acest fenomen, traficul de organe este o afacere bănoasă în China.

Anul trecut, televiziunea japoneză a dezvăluit că un grup de „turiști” a plătit 50.000 lire pentru a primi rinichi din China. Potrivit statisticilor oficiale, peste un milion de chinezi au nevoie anual de un transplant, însă numai 10.000 primesc organele respective.