Afacerea Abidjan

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Afacerea Abidjan

Lacina Traore

În alte țări este o practică obișnuită de cel puțin 20 de ani. La noi conducătorii de cluburi abia au descoperit Africa. CFR Cluj este primul și deocamdată singurul club din România care face bani din tranzacționarea – să nu ne temem de cuvinte! – tinerelor talente de pe continentul negru.

După meciul echipei CFR Cluj pe Stadio Olimpico din Roma, împotriva formației lui Totti&Co. (joc pierdut de campioana noastră cu 1-2), toată lumea vorbește de ivorianul Lacina Traore, pe care îl consideră cel mai promițător fotbalist din Liga I și, în consecință, primul vizat la „export”, dat fiind faptul că grupări cu nume mari de pe continent, în frunte cu Liverpool, Arsenal Londra, Napoli, Galatasaray și Marseille, și-au exprimat interesul pentru a-l transfera.

Povestea puștiului de 20 de ani este strâns legată însă de destinul a încă trei conaționali, iar modul cum a ajuns Traore să reprezinte o adevărată nestemată a CFR este demn de a fi urmat și de alte cluburi.

Familie cu 17 frați

VÂRF. Viera (în portocaliu) l-a anihilat pe Messi la Olimpiada de la Beijing

În iarna anului 2007, pe aeroportul din Cluj a aterizat un avion din care au coborât patru puști de culoare, toți din Coasta de Fildeș, cel mai mare dintre ei având 20 de ani. Emmanuel Kone, Diarrassouba Ousmane Viera, Lamine Camarra și Lacina Traore au vrut să se întoarcă acasă încă din primul minut, atunci când au dat de frigul și zăpada din România.

Dar au rezistat, nu neapărat pentru ei, ci, mai ales, pentru cei de acasă, pentru care un transfer în Europa reprezenta pâinea pe care familia urma să o pună pe masă. Iar atunci când mai ai acasă, la Abidjan, o familie cu 17 frați, cazul lui Traore, uiți și de frig, și de alte privațiuni și mergi înainte.

Președintele CFR, Iuliu Mureșan, cel care pusese la cale „Afacerea Abidjan”, își amintește că a fost nevoie de câteva luni pentru ca cei patru să fie puși pe picioare urmând o alimentație corectă și o vitaminizare pe măsură. Nici unul dintre puștii ivorieni nu putea juca în prima ligă de la noi, așa că au început să evolueze pentru echipa secundă a CFR sau au fost împrumutați pe la diverse alte cluburi din zona Ardealului.

Nu Traore e vedeta!

Paradoxal, deși la noi se vorbește cel mai mult de Traore, în Coasta de Fildeș nu el este vedeta grupului, ci Emmanuel Kone. În vârstă de 23 de ani, „Emma” este unul dintre obișnuiții naționalei „Elefanților”, el fiind unul dintre foarte puținii (doar patru!) jucători din Liga I care au fost la Mondialele din Africa de Sud. Mai mult, alături de Viera, a făcut parte din lotul Coastei de Fildeș la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, ambii fiind printre titularii naționalei africane care a atins faza sferturilor!

Drumul celor doi în România a fost un pic diferit de cel al lui Traore. Nu au acceptat statutul de rezervă și au mers să joace, împrumutați, la Internațional Curtea de Argeș, acolo unde au fost titulari meci de meci, Kone la mijlocul terenului și Viera în centrul defensivei. Nu au avut „explozia” lui Traore, dar constanța lor în joc a impresionat. Așa că CFR a decis să îl readucă la echipa din Gruia pe „Emma” Kone – care, de altfel, a și jucat în Liga Campionilor, la Roma – și să îl monitorizeze în continuare pe Viera, lăsat pentru încă un sezon la o echipă din Liga I, de această dată Pandurii Tg. Jiu.

Ca și Traore, și Kone a intrat în vizorul unor cluburi din străinătate, FC Kaiserslautern fiind foarte aproape de a-i obține transferul în această vară. Germanii nu s-au înțeles cu CFR Cluj la suma de transfer, așa că ivorianul a rămas să joace la campioana României.

Cum să câștigi milioane

În Anglia, Italia, Spania, Franța sau Germania e o afacere care prosperă de cel puțin 20 de ani: cluburile din aceste țări transferă puști africani promițători de 15-16 ani, pentru care plătesc 5.000 sau 10.000 euro, plus un bonus pentru „căutătorii de talente” care îi descoperă (de multe ori, acești scouteri, cum se numesc ei în Vest, au și un procentaj de 5-10% din următorul transfer al fotbalistului), pentru ca apoi să îi revândă pe milioane de euro.

Un singur exemplu este elocvent: togolezul Emanuel Adebayor. A fost descoperit de Metz pe când avea 15 ani și adus în Franța pe nimic. După câțiva ani, s-a impus în campionatul din Hexagon și a fost dorit de Arsenal Londra, care a plătit pentru el aproape 6 milioane euro. În vara aceasta a trecut la Manchester City, care a plătit nu mai puțin de 32 milioane euro pentru a-l avea! Iar Adebayor, idolul „clujeanului” Lacina Traore, nu are decât 26 de ani!

Lacina Traore (dreapta)

CFR e la un pas să devină prima grupare din România care urmează acest exemplu. Traore a ajuns în țara noastră pe o sumă derizorie, iar acum clujenii se gândesc să îl lase să plece pentru cel puțin 5 milioane euro, dacă nu chiar 10, în cazul în care gruparea ardeleană va avea un parcurs mai lung în Europa, iar Traore va continua seria meciurilor de calitate.
Situația este similară pentru Kone, care a venit pe nimic, dar este cotat acum la aproape un milion de euro. Și în cazul lui este clar că putem vorbi de o „afacere” din care CFR are numai de câștigat!

Stranieri

* Ivorienii s-au adaptat rapid bucătăriei românești. „Îmi plac spaghetti bolognese, aripioarele și ciocănelele și sunt mort după sarmale cu mămăliguță!”, spune Traore, în timp ce Kone abia așteaptă să mănânce „paste, ciorbe și, bineînțeles, sărmăluțe”.

* Kone s-a aflat în lotul Coastei de Fildeș la Mondialele din acest an, dar nu a jucat deloc. Ziariștii ivorieni spun că la națională sunt două găști, una „pro-Drogba”, alta formată din jucători care au evoluat la formația ASEC Mimosas, printre care și Kone, până acum având câștig de cauză prima grupare.

* Viera joacă la Tg. Jiu, dar mai face din când în când câte o vizită la București. „Mai mergem să ne distrăm la mall-ul din Băneasa atunci când mai avem o duminică liberă și avem chef de shopping”, spune el.

Tudor Florin MIHALACHE