Secretele lumii, ascunse într-un buncăr antiatomic

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Secretele lumii, ascunse într-un buncăr antiatomic

WikiLeaks, site-ul fondat de australianul Julian Assange, continuă să publice documentele secrete diplomatice americane, producând un adevărat seism în lumea diplomatică internațională.

Dezvăluirile au provocat destule reacții negative față de aprecierile făcute de diplomații primei puteri mondiale, dar este prea devreme să tragem concluzii privind noi  raporturi de forțe care ar putea interveni sau despre evoluția conflictelor aflate în curs.

Din cele 250.000 de note diplomatice secrete promise de WikiLeaks, au fost difuzate abia câteva mii, acestea ridicând vălul secretului de pe politica externă americană, putând provoca o operațiune de relocare a diplomaților.
Julian Assange este acuzat în SUA de spionaj și avocații săi se străduie să evite o eventuală extrădare a clientului lor în  această țară.

Avocatul britanic Mark Stephens declara că „un mare juriu a fost format în secret” lângă Washington, pentru a perfecta capetele de acuzare care pot fi formulate în SUA contra fondatorului WikiLeaks. Dacă informația se dovedește a fi reală, atunci este iminentă o inculpare. Administrația americană a repetat de câteva săptămâni că intenționează să-l aducă pe Assange în fața justiției, folosind, în special, legea americană contra spionajului, care prevede că „orice persoană care a primit sau obținut (…) de la altă persoană un document, notă sau un înscris privind apărarea națională” fără autorizație este pasibilă de chemare în justiție.

Experți americani susțin însă că în SUA Assange ar beneficia de Primul Amendament al Constituției privind libertatea de exprimare și deci nu există un motiv legal pentru judecarea și arestarea lui. Assange a fost arestat la Londra în urma unui mandat emis de Suedia, unde este acuzat de viol, iar site-ul său, WikiLeaks, a fost blocat sau i s-a interzis accesul pe diverse motoare de difuzare în rețea.

Experții în Internet au avertizat lumea politică asupra faptului că site-ul poate fi închis pe timp nelimitat, dar nu poate fi dezactivat total conținutul său. Assange anunța că, în pofida arestării sale, dezvăluirile vor continua, iar documentele stocate au fost transmise sub formă codificată la peste 100.000 de persoane.

Stockholm, sediul secretelor

Într-un cartier din Stockholm, o colină înzăpezită pe care se află o biserică ascunde în subteran un buncăr antiatomic unde se află un centru informatic ultramodern. Acolo se află 8.000 de servere, din care două aparțin WikiLeaks. Bahnhof este una dintre societățile care găzduiesc din octombrie serverele WikiLeaks, acest site controversat care publică documente secrete și, din  noiembrie, note diplomatice americane.

Fondatorul Bahnhof, Jon Karlung, explica ziariștilor că „toată zarva planetară este creată de aceste două mici cutii”, arătându-le instalațiile încastrate în piatră. La înălțimea genunchiului, aranjate într-un dulap cu uși transparente, două cutiuțe fine din plastic negru, înconjurate de cabluri electrice, emit o luminiță albăstruie, semn că funcționează bine. Anonime în acest dulap alb închis cu cheia, identic cu alte zeci, aliniate în șiruri lungi.

Pentru Bahnhof, clientul WikiLeaks este tratat la fel cu ceilalți. Odată ajuns în acest sanctuar, nu poți să nu te gândești la un decor de film de science-fiction sau de spionaj, unde personajul principal este Julian Assange, omul care a sfidat singur marile puteri mondiale, via WikiLeaks.

Pentru a intra la Bahnhof trebuie să treci de o ușă culisantă din sticlă, care se deschide cu un cod. Apoi, după ce coboară o rampă spre inima dispozitivului protejat de încă un hol a cărui deschidere se comandă tot codificat, vizitatorul este agresat de căldura și umiditatea sufocante.

„Bujorul”, centru de stocare

Buncărul, supranumit „Bujorul”, a fost construit în mijlocul anilor 1940 și transformat în adăpost antiatomic în timpul războiului rece. Banhof a preluat locația de  câțiva ani  și a instalat al cincilea centru de stocare a informației.

Gabriela ANGHEL