Franţa şi Germania au cerut amânarea intrării României în spaţiul Schengen

Categories La ziPosted on

Franţa şi Germania au cerut amânarea intrării României în spaţiul Schengen

Administraţiile de la Paris şi Berlin au solicitat oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, informează Realitatea TV.

Cereea a fost adresată, printr-o scrisoare, comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom. În document se mai arată că aderarea celor două ţări ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011.

“Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen”, se precizează în scrisoare. Motivele invocate sunt  “carenţele” care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată.

Consecinţe grave

Aceste carenţe ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen, se arată în scrisoare. Pentru ca România să adere la spaţiul Schengen e nevoie de votul unanim pozitiv al celor 25 de ţări membre ale Consiliului Uniunii Europene.

Băsescu: Cererea de amânare e o discriminare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că scrisoarea oficialilor francez şi german reprezintă un act de discriminare.

“Apreciez că scrisoarea celor doi miniştri este un act de discriminare la adresa României. La ultimul Consiliu European, am avut o intervenţie în care am arătat că România este pregătită din punct de vedere tehnic. Am arătat că juridic aderarea unui stat la Schengen se face prin aplicarea aquis-ului Schengen. Am spus că introducerea de noi condiţionalităţi pentru accesul în Schengen contravine dreptului european şi creează un precedent inacceptabil pentru orice alt stat la UE”, a spus preşedintele.

Băsescu a subliniat că România are un tratat de aderare la UE în care sunt stipulate condiţiile de acces la spaţiul Schengen şi că România şi-a stabilit ca obiectiv intrarea în această structură în aprilie 2011.

“Intrarea unei ţări în Schengen are numai condiţionalităţi tehnice. Toate rapoartele care vizau pregătirea din punct de vedere tehnic arată că România a îndeplinit toate condiţiile, inclusiv ultimul raport din decembrie. Scrisoarea conţine şi realităţi ale noastre care nu pot fi contestate. Este vorba de funcţionarea justiţiei şi a instituţiilor statului. Trebuie să admitem că încă avem probleme majore în funcţionarea CSM şi modul cum s-au desfăşurat alegerile este deja notat şi a creat multe semne de întrebare cu privirea la unii membri ai CSM care sunt la al doilea mandat”, a spus Băsescu.