“YAMAS Live Club”-MAMAIA: A fost cea mai încinsă “BOUZOUKIA Paranghelia”, cu vedeta internaţională DESPINA VANDI!

Categories Timpul LiberPosted on

Noaptea trecută, de sâmbătă – 3, spre Duminică – 4 august, la concurenţă cu spectacolele “FASHION TV” (de la Piaţeta Casino), în staţiunea turistică MAMAIA a avut loc (şi) un EVENIMENT CU ADEVĂRAT ARTISTIC!, dincolo de componenta de “enterteiment” – “party”, pe care o prilejuieşte (şi încă la nivel de …”vârf şi îndesat”!). De la ora 22.00, noul “Live Club YAMAS” (fosta Discotecă “Enigma”, ulterior Clubul “Tribute”), din Nordul staţiunii (zona “La Butoaie” – Cap de Linie autobuze RATC, spre mare), s-a deschis, din nou, pentru clienţii care deja au prins gustul… PARANGHELIILOR AUTENTICE, PE MUZICĂ ŞI ÎN STIL “BOUZUYUKIA Night”, petreceri care, în fiecare noapte de sâmbătă spre Duminică, din acest sezon turistic estival (2013), au ca şi componentă (şi suport muzical – artistic principal) CONCERTE CU MARI VEDETE ALE CANTOSULUI ELEN!
Dacă “safteaua” a fost făcută, acum două săptămâni (pe 20 iulie), de celebra NATASSA THEODORIDOU, urmată, sâmbăta trecută (27 iulie), de greco-macedoneanul NIKOS VERTIS, în această noapte (undeva după crucea ei, în jur de ora 01.30), a început să cânte, pe romanticele ritmuri (şi versuri, pentru cine …“katanoissi”, cât de cât, limba “palikari”.- lor; dar, la urma urmelor, cum se spune la noi, la Constanţa, “în buza portului”, ”toţi suntem… puţin greci”, pe-aici, prin Balkani – Levant – Pontus Euxinus – Danubios!) de “BOUZOUKI(A)”, chiar cea mai “pe val” vedetă a muzicii (parcă… doinite, parcă baladeşti!) a El(l)adei: DESPINA VANDI!

 

DESPINA VANDI: frumoasă, talentată, …incendiară (la suflet)!

 

Ca şi mulţi alţi greci, din familii cu “pete” de stânga, nevoite să emigreze în Occident, în anii “dictaturii coloneilor” (anii 60 – 70, ai secolului precedent), şi Despina Malea, viitoare VANDI (nume “de scenă”), s-a născut în Germania de Vest (RFG), la Tubbingen, lângă Stuttgart, capitala landului (şvăbesc) Baden-Wurttemberg. Când viitoarea artistă avea şase ani, familia Malea s-a repatriat la Kavala, în Macedonia grecească. Aici remarcăm mari similitudini biografice, cu predecesorul său, de sâmbăta trecută, (de) pe scena de pe plaja de la “YAMAS live Club” – MAMAIA Nord: şi Nikos Vertis s-a născut în Europa de Vest, în Olanda, s-a întors în Grecia, tot la şase ani, împreună cu familia, şi este tot grec – macedonean, din zona Salonic / Thessaloniki. De altfel, acolo, la Salonic, în capitala acestei (celei mai nordice provincii greceşti, din Munţii Pindului) a început cursurile Universităţii de Stat şi Despina. Dar le-a… abandonat repejor, pentru că s-a decis ce-şi doreşte de la viaţă: să fie o mare vedetă (internaţională!) a muzicii elene! După ce s-a mutat în Atena, la începutul anilor ’90, DESPINA VANDI a semnat cu celebra casă de discuri “Minos EMI”, specializată pe muzică grecească (în special pe “bouzuki(a)” şi pe celălalt mare stil tradiţional, din Insule, mai…săltăreţ: “sirtaki”) şi a lansat două albume, ambele de mare succes, atât la public (nu numai la cel elen!), cât şi la critică: “Gela Mou” (1994) şi “Esena Perimeno” (1996). Apoi, a început o colaborare, exclusivă, cu compozitorul şi producătorul PHOEBUS (şi el celebru!) şi, astfel, a atins maximumul succesului comercial, cu cel de-al treilea album,“Deka Endoles” (1997). L-a urmat cu un multiplu Disc de Platină,“Profities” (1999), în care a încorporat atât elemente… “pop”!, în muzica laică, cât şi mişcări şi imagine scenică inspirată de curentele “pop”! Astfel, ea a ajuns una dintre cele mai importante reprezentate ale noului stil “pop / laic”!
VANDI a lansat şi un album în străinătate, plus un “single”, cu acelaşi nume,”GIA””, care a cunoscut, de asemenea, un mare succes, internaţional!, fiind clasat în top-ul… “US BILLBOARD Hot Dance Airplay”, un mare reper, valoric şi comercial, de audienţă, unanim recunoscut şi respectat, pe plan mondial, de către public şi specialişti! De fapt, Vandi este..,. prima artistă din Grecia (ca rezidenţă şi spaţiu principal de manifestare artistică!), clasată într-un top “Billboard”! (O Nana Mouskouri ori un Demis Roussos, un Vanghelis sau o Vicky Leandros, de exemplu, nu se pun la socoteală, pentru că ei au făcut parte din Pleiada, excepţională!, de mari artişti, inclusiv din cinematografie (Costa Gavras, Melina Mercouri şi mulţi, mulţi alţii!) sau din artele plastice, care au încântat Europa şi lumea întreagă, în anii 60 şi 70, ai secolului trecut, din postura de… autoexilaţi politici, în RFG, Franţa ori SUA, în timpul dictaturii de dreapta, “a coloneilor”!)
Printre premiile câştigate de DESPINA VANDI se numără şi prestigioasele ARION Music Awards, 10 premii MAD Video Music Awards, 7 premii POP-CORN Music Awards, şi un alt premiu internaţional de (solidă) referinţă, WORLD MUSIC Award, fiind şi prima artistă din Grecia are a câştigat această importantă distincţie!

 

„BOUZUKIA” este mai mult decât muzică, dans şi petrecere. E o stare (romantică) de spirit a „palikarului”!

 

Când ne gândim la muzica grecească, primul lucru care ne vine în minte este… “BOUZUKI” (μπουζούκι)! Acest instrument muzical, cu coarde, este interconectat cu istoria Balkanilor şi, în special, a Greciei, el făcând parte din tradiţia muzicală autohtonă.
Muzica şi cluburile care folosesc acest instrument sunt denumite “BOUZUKIA”.Localurile “Bouzoukia” s-au născut în anii ’60, ai secolului trecut, în Grecia, continentală şi insulară,, pe fondul dezvoltării economice (inclusiv turistice!) postbelice, dar şi din nevoia oamenilor, obosiţi de războaie, conflicte interne şi de sărăcie, care căutau să-şi distraga atenţia de la grijile cotidiene, să petreacă şi să se distreze, în căutarea unei… „la dolce vita”, în stil balcanic!. Aceasta nevoie a grecilor se regăseşte şi într-un faimos cântec laic: “Μια ζωή την έχουμε, και αν δεν την γλεντήσουμε…”, care se traduce: ”Avem o singura viata, aşa că trebuie să o sărbătorim…”.
În ciuda unor automatisme de percepţie, ale străinilor, practica tradiţională de… aruncare a farfuriilor pe jos, la chefuri, este foarte rar întalnită, în ziua de azi, chiar şi în Elada! Farfuriile au fost înlocuite, în timp, de obiecte mai puţin contondente:… FLORILE! Clienţii la “Bouzoukia” pot cumpăra tăvi / farfurii cu garoafe, albe şi roşii, pe care le aruncă către artiştii de pe scenă, pentru a-şi arăta apreciarea faţă de aceştia.

Se pregătesc, pentru următoarele două weekenduri, cu concerte “live” şi “BOUZOUKIA Paranghelia”(şi ne pregătim şi noi să-i ascultăm şi să petrecem pe muzica lor!), alte vedete ale muzicii greceşti: ELLI KOKKINOU & THANOS PETRELIS (10 august) şi PANOS KIAMOS (16 august).

Ca şi noaptea trecută, dacă nu va fi, Doamne fereşte, cine ştie ce furtună (iar meteorologii NU au prezis aşa ceva, pentru weekendulo următor!), concertele vor avea loc tot în aer liber, în perimetrul acoperit de pe plajă (scenă şi mese amenajate pentru public, cu spaţiu pentru dansuri, bineînţeles!).
Preţul unui bilet se menţine: 53 de lei.
Pentru informaţii şi rezervări de mese, la “YAMAS Live Club”, din MAMAIA, sunt disponibile numerele de telefon: 0722 795 184 şi 0722 505 404.