Ședințe de partid în capela Spitalului

Categories trimitere stanga (cu foto), ViațăPosted on

Ședințe de partid în capela Spitalului

Istoria Spitalului Filantropia începe în anul 1813 şi este legată de numele unui român macedonean, dr. Constantin Caracaş. Absolvent al Universităţii din Viena, el se întoarce la Bucureşti şi începe să practice medicina alături de tatăl său, dr. Dimitrie Caracaş.

Ca medic al oraşului Bucureşti, Constantin Caracaş a iniţiat şi organizat construcţia Spitalului Filantropia, cronologic acesta fiind al treilea din Bucureşti, după Colţea şi Pantelimon.

Iniţial, Spitalul Filantropia s-a numit Mavrogheni sau al Filantropiei, adică al Iubirii de Oameni.

Leagănul obstetricii româneşti

Dr. Constantin Caracaş i-a propus marelui logofăt Grigore Băleanu, agă al Poliţiei Oraşului Bucureşti, deschiderea unei subscripţii publice în vederea înfiinţării unui spital pentru „îngrijirea atâtor bolnavi fără mijloace, făgăduindu-mă şi eu să-i caut fără plată, toată viaţa mea”.

La această subscripţie publică au participat Grigore Băleanu – cu bani, materiale de construcţii şi locul de lângă Cişmeaua Mavrogheni –, banul Radu Golescu, logofătul Gheorghe Golescu, băneasa Safta Brâncoveanu, vornicul Nicolae Văcărescu şi generalul Kutuzov.

Construcţia spitalului pe actualul loc a început în anul 1813, întărită de un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea.

La acea vreme, acest spital era un stabiliment modern, menit „să primească bolnavi de ambele sexe, fără nici o deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă” şi fără plată.

Între anii 1881 şi 1883, Eforia Spitalelor Civile a construit în curtea Spitalului Filantropia un nou local al maternităţii, cu 120 de paturi. În 1891 s-a construit o clădire în care s-a amenajat o spălătorie mecanică, întrebuinţată de toate spitalele, iar în 1892 s-a introdus iluminatul electric.

În 1898 s-a construit pavilionul B, numit şi Sanatoriul Protopopescu. Maternitatea Filantropia poate fi considerată leagănul obstetricii româneşti. Pe lângă maternitate, aici a funcţionat şi Şcoala de Moaşe.

În Maternitatea Filantropia au activat medici care reprezintă chiar istoria obstetricii în România.

Comuniştii ţineau şedinţele într-o capelă!

În anul 2000, la conducerea clinicii a fost numit dr. Gheorghe Peltecu. Fiind numit şi director al spitalului, domnia sa a început, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, lucrările de consolidare şi modernizare ale spitalului, primele de la construcţia sa în urmă cu 122 de ani.

Actualmente, spitalul are 195 de paturi şi păstrează organizarea sa tradiţională.

Cu prilejul lucrărilor de consolidare-modernizare, a ieşit la iveală o frumoasă capelă, despre care nu ştiuseră decât puţini, şi aceştia îi tăinuiseră existenţa, ca s-o ferească de demolare.

Culmea e că în capela transformată într-o încăpere banală era chiar sediul Biroului Organizaţiei de Bază (BOB) a partidului din Spitalul Filantropia!

Istoria descoperirii capelei am aflat-o recent de la prof. dr. Gheorghe Peltecu. Însăşi istoria ei este legată de istoria Spitalului Filantropia, făcând parte de la început din localul maternităţii construite în anii 1881-1993.

Nu se ştie prin ce împrejurări, pe când comuniştii preluau puterea, pereţii capelei au fost acoperiţi cu PFL, vitraliul a fost înlocuit cu un geam obişnuit, iar organizaţia de bază a partidului a decis să-şi aleagă sediul acolo.

Trecându-se la relativ recentele lucrări de consolidare-modernizare, de sub PFL a ieşit la iveală pictura bisericească. Prof. dr. Gheorghe Peltecu a aflat că un medic, mai în vârstă, se născuse şi fusese botezat aici.

Atunci, directorul spitalului a căutat şi a descoperit frumoasa capelă, unde odinioară erau botezaţi pruncii născuţi aici. A căutat şi sponsori care să ajute la restaurarea capelei şi i-a găsit.

Apoi, adresându-se Patriarhiei Române, a primit de la aceasta specialişti în restaurare şi, astfel, capela şi-a reluat menirea sacră.

Sf. Stelian

Sfântul Stelian, patronul copiilor

Capela are hramul Sfântul Stelian, ortografiat Sfântul Stilianos pe fresca originală. Sfântul Stelian este cunoscut îndeobşte ca ocrotitor al copiilor. Se spune că întru toate era curat şi plin de dragoste.

Pentru aceasta, la vremea potrivită şi-a împărţit averea săracilor şi s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune şi în cunoaşterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie. A intrat într-o peşteră în care primea hrană de le un înger. A primit şi puterea de a vindeca poporul de diferite boli.

Din biografia sa aflăm că, într-o zi, a venit în popor o molimă aducătoare de moarte şi mureau întruna pruncii, iar părinţii rămâneau fără copii. Ştiind mai mulţi de nevoitorul şi pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor.

Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alţi prunci, iar copiii bolnavi au fost tămăduiţi. Iată de ce şi capela de la Maternitatea Filantropia l-a ales încă de la înfiinţare ca patron. Înainte de 1989, în spitale nu existau preoţi.

Astăzi, ei sunt prezenţi şi în astfel de spaţii şi, în măsura în care li se cere ajutorul, duhovnicii îl acordă şi ajută şi ei cât pot, îndeosebi cu sfaturi de suflet.

În capela de la Spitalul Filantropia slujeşte părintele Valentin Chesaru. Acest preot a reuşit să aducă lumină în sufletele multor mame traumatizate de pierderea pruncilor.

„De cele mai multe ori, mamele vin şi cer ajutorul nostru să ne rugăm. De fapt, mamele aşteaptă de la noi multă mângâiere şi încurajare”, spune părintele Valentin.

„Există o solidaritate între aceste mame care vin împreună la slujbă să se roage pentru copilaşii lor pierduţi şi îşi sunt, de multe ori, ajutor reciproc”, adaugă preotul.

La capelă vin şi se roagă şi viitoarele mame şi cele care au născut. În fiecare sâmbătă şi duminică, în Capela Sfântului Stelian se oficiază  slujba religioasă.

Adrian BUCURESCU
Foto: Florin EȘANU