7 minuni mai putin cunoscute ale lumii antice

Categories CulturaPosted on

In timp ce majoritatea oamenilor au auzit de cele sapte minuni ale lumii antice — Colosul din Rodos, Farul din Alexandria si Marea Piramida din Giza, care inca se afla in picioare, pentru a numi cateva — exista multe altele mai putin cunoscute, dar nu maiestuoase. , fapte arhitecturale din antichitate. De la Stonehenge al Irlandei pana la ruinele din Tikal din Guatemala, aceste alte sapte minuni se intind pe mai multe continente si civilizatii, inclusiv egiptenii, mayasii si chinezii.

1. Gobekli Tepe

Gobekli Tepe.

Situat in regiunea Anatolia a Turciei, misteriosul Gobekli Tepe este format dintr-o serie de camere dreptunghiulare, cercuri de piatra si zeci de stalpi de calcar in forma de T, majoritatea sculptati cu simboluri abstracte si imagini cu fiare amenintatoare precum scorpioni, lei si serpi. Complexul ar fi impresionant in orice epoca, dar ceea ce il face extraordinar este vechimea sa extrema: a fost construit in mileniul al IX-lea sau al X-lea i.Hr., cu mai bine de 6.500 de ani inainte de Marea Piramida din Giza si inainte de adoptarea ceramicii, uneltelor metalice. si chiar agricultura. 

Multe intrebari despre Gobekli Tepe raman inca fara raspuns, dar arheologii cred ca acesta a functionat ca un sit religios sau un loc de intalnire ceremonial pentru constructorii sai de vanatori-culegatori, ceea ce l-ar face cel mai vechi templu cunoscut din lume.

2. Orasul antic Sigiriya

Vizitatorii stau in fata „Stancii Leului” din gradinile orasului antic Sigiriya. (Credit: Kuni Takahashi/Bloomberg/Getty Images)

Orasul fortareata orbitor Sigiriya este amplasat in jurul unei stanci aflorimentate pe insula Sri Lanka din Oceanul Indian. A fost odata fortareata regelui Kassapa I, un monarh parvenit care a uzurpat tronul in secolul al V-lea d.Hr. si si-a ucis propriul tata, inmormantandu-l intr-un zid. Temandu-se de o represalii din partea fratelui sau, Kassapa si-a mutat curtea in jungla si a construit o noua capitala somptuoasa, inconjurata de gradini amenajate, fantani si pavilioane. Piesa centrala a orasului a fost „Stanca Leului”, un platou de granit de 660 de picioare inaltime, care a fost varf de palatul de placere al Regelui. 

Cetatea din varful muntelui era accesata printr-o scara strajuita de o statuie masiva de piatra a unui leu – ale carui labele au ramas astazi – si era impodobita cu gradini terasate, piscine si fresce elaborate cu femei frumoase. Palatul cerului a servit ca resedinta principala a lui Kassapa timp de cativa ani, dar domnia lui a fost mai tarziu intrerupta in 495 d.Hr. cand s-a sinucis dupa ce fratele sau l-a invins in lupta. Dupa moartea sa, cetatea de la Sigiriya a fost transformata intr-o manastire budista.

3. Labirintul Egiptului

Ruinele Labirintului, langa Piramida lui Amenemhat III, necropola Hawara, regiunea Fayyum. (Credit: DeAgostini/Getty Images)

Vechiul templu mortuar cunoscut sub numele de „Labirint” ar fi fost construit de faraonul egiptean Amenemhat III in secolul al XIX-lea i.Hr. si a fost gazduit in complexul sau piramidal de la Hawara. Cele mai detaliate relatari despre designul sau provin de la scriitorii greci si romani, care au descris-o ca pe o structura cu doua etaje, asemanatoare unui labirint, plina cu o duzina de curti de marmura si mii de camere individuale decorate cu hieroglife si picturi. Diferitele curti erau conectate printr-o serie de pasaje si coridoare intortocheate, despre care istoricul Diodorus Siculus a sustinut ca sunt atat de uluitoare incat nu puteau fi navigate decat cu ajutorul unui ghid. 

Aproape nicio urma a legendarului Labirint nu mai supravietuieste astazi – probabil ca a fost spart si jefuit pentru alte proiecte de constructie – dar daca e de crezut cronicarii antici, a fost candva una dintre marile comori ale antichitatii. Herodot, de exemplu, a considerat-o „o lucrare dincolo de cuvinte” care „depaseste chiar si piramidele”.

4. Marele Zigurat din Ur

Templul zigurat in trepte. (Credit: ESSAM AL-SUDANI/AFP/Getty Images)

Construita de regele Ur-Nammu si fiul sau Shulgi in secolul 21 i.Hr., aceasta piramida in trepte intinsa a servit candva ca monument religios si arhitectural central al Ur, o veche metropola sumeriana situata langa orasul actual Nasiriyah din Irak. Ca majoritatea ziguratelor, a luat forma unui turn terasat, din caramida de noroi, cu niveluri care se retrag succesiv. Caracteristica sa centrala a fost o serie de scari monumentale, cu 100 de trepte, care convergeau pe o platforma superioara adapostind un altar pentru zeitatea patrona a orasului-stat, zeul lunii Nanna. 

Doar etapele inferioare ale structurii raman astazi, dar in perioada sa de glorie, Marele Zigurat avea probabil aproximativ 100 de picioare inaltime si masura aproximativ 210 de picioare lungime si 150 de picioare latime. Site-ul a suferit doua revizii majore in istoria sa de 4.000 de ani. Prima a venit in secolul al VI-lea i.Hr. cand regele babilonian Nabonid si-a reparat fundatia in descompunere si i-a inlocuit terasele superioare. In anii 1980, intre timp, liderul irakian Saddam Hussein si-a restaurat fatada exterioara si si-a reconstruit complet cele trei scari principale.

5. Grotele Longmen

Turistii vad sculpturi budiste la Grotele Longmen pe 10 aprilie 2016, la periferia orasului Luoyang din provincia Henan, China. (Credit: Lintao Zhang/Getty Images)

Longmen Grottoes este o colectie de aproximativ 110.000 de statui de piatra sculptate elegant, situate in 2.300 de pesteri de calcar din provincia Henan din China. Cele mai timpurii piese dateaza din secolul al V-lea d.Hr. si din dinastia Wei de Nord, dar inca din secolul al X-lea au fost adaugate noi lucrari, datorita comisiilor de la imparati si oameni bogati. Marea majoritate a statuilor Longmen infatiseaza figuri din religia budista. 

Pestera masiva Fengxian include o sculptura de 55 de picioare inaltime a unui Buddha asezat flancat de opt discipoli si gardieni ceresti, in timp ce pestera Wan-fo-tung gazduieste 15.000 de statui individuale ale lui Buddha, unele de doar 10 centimetri inaltime. Alte grote prezinta figuri ceremoniale, procesiuni imperiale si aproximativ 2.800 de inscriptii sculptate pe stele de piatra. Exista chiar si o „Pestera cu prescriptie medicala” inscriptionata cu peste 140 de tratamente si tratamente medicale antice pentru boli.

6. Tikal

In padurile tropicale de campie din Guatemala se afla ruinele Tikalului, o veche metropola mayasa care a inflorit intre secolele III si IX d.Hr. Centrul urban al orasului se mandreste cu o serie de poteci, piete pavate si terenuri de joc cu minge, precum si peste 3.000 de structuri diferite care se numara printre cele mai bine conservate monumente mezoamericane. Acestea includ mai multe temple impunatoare cu piramide in trepte, dintre care unul se ridica deasupra baldachinului junglei la o inaltime de 212 picioare – posibil mai inalt decat orice cladire din America inainte de sosirea lui Columb. 

O alta piramida, cunoscuta pur si simplu sub numele de Templul I, are noua nivele de blocuri de calcar si contine mormantul domnitorului maya Jasaw Chan K’awiil I. Aproximativ 70.000 de oameni ar fi putut sa fi numit Tikal acasa in timpul secolelor al VII-lea si al VIII-lea, cand era unul. a superputerilor civilizatiei mayase, dar mai tarziu a suferit un declin misterios inainte de a fi abandonat undeva in jurul anului 900 d.Hr. Orasul a fost apoi recuperat de jungla si nu a fost redescoperit decat in ​​1848.

7. Newgrange

Piatra de la intrarea in Newgrange arata in detaliu opera de arta megalitica. (Credit: Michelle McMahon/Getty Images)

Adesea numit „Stonehenge al Irlandei”, Newgrange este un monument in forma de dom, cu latimea de 249 de picioare, construit in jurul anului 3200 i.Hr. de locuitorii neolitici ai ceea ce este acum County Meath. Un mormant de trecere, are un tunel de 62 de picioare care da loc unei camere centrale incastrate, care contine bazine de piatra umplute cu oase incinerate. Situl este renumit pentru proprietatile sale astronomice. Vechii sai constructori l-au proiectat astfel incat in ​​fiecare solstitiu de iarna – cea mai scurta zi a anului – soarele rasarit straluceste printr-o „cutie de acoperis” langa intrare si inunda cu lumina pasajul principal si camera interioara. 

In timp ce mormintele din interiorul Newgrange sugereaza ca acesta a servit drept loc de inmormantare pentru morti venerati, natura precisa a constructiei sale i-a determinat pe arheologi sa speculeze ca a functionat si ca un sit ritual important sau chiar ca un calendar solar pentru a marca inceputul Anul Nou. Oricare ar fi scopul sau initial, movila a cazut in cele din urma din uz si a fost abandonata timp de cateva milenii. Nu a fost redescoperit si desigilat pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand un proprietar de teren local a incercat sa-si scoata fundatia pentru a fi folosita ca materiale de constructie.