Bahrain, Yemen, Libia și Iran: Protestele din țările arabe se înmulțesc

Categories La ziPosted on

Bahrain, Yemen, Libia și Iran: Protestele din țările arabe se înmulțesc

UPDATE

Încă trei morți în Bahrain.

După mai multe zile de proteste paşnice în general, poliţia a intervenit în forță joi dimineaţă în capitala Bahrainului, Manama, pentru a dispersa protestatarii din piaţa Pearl. Cel puţin trei oameni au murit în urma violențelor.

Inspirate de victoria protestatarilor din Egipt, mii de persoane au manifestat în ultimele zile împotriva guvernelor ,în mai multe țări arabe.

Bahrain – doi morți

Două persoane au murit miercuri noapte în Bahrain, unde poliţia a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor. Dupã modelul egiptean, protestatarii ocupă de câteva zile o piaţã din centrul capitalei.

Libia – 40 de răniți, planuri anti-protestanți

Revolta a izbucnit şi în Libia, unde veșnicul Muammar al-Gaddafi este dictator cu o vechime de peste 40 de ani. Protestele se amplifică, iar adversarii lui al-Ghadafi au folosit rețeaua Facebook pentru a declara ziua de joi (astăzi) o “zi a mâniei” împotriva regimului. Circa 40 de persoane au fost rãnite zilele trecute în oraşul Benghazi, unde poliţia a intervenit în forţã împotriva unei manifestaţii paşnice.

Iran – un student ucis

Noi violențe s-au produs miercuri, în Iran, la Teheran, la funeraliile unui student ucis în timpul manifestaţiilor de luni, iar puterea şi opoziţia se acuzã reciproc de moartea tânãrului.

Regimul preşedintelui Ahmadinejad a anunţat pentru vineri o amplã manifestaţie a “urii şi a mâniei”, în replică la protestele de acum trei zile ale opoziţiei..

Yemen – doi manifestanți uciși de poliție

În Yemen, doi manifestanţi antiguvernamentali au fost ucişi în luptele cu poliţia, în marele port Aden. În capitala țãrii, Sanaa, simpatizanții puterii au dispersat cu bâtele o adunare de protest a opoziției.