În România s-a negociat cu talibanii vânzarea de armament

Categories Explicit, trimitere dreaptaPosted on

În România s-a negociat cu talibanii vânzarea de armament

Rachetele antitanc, lansatoare de grenade și mitraliere, în schimbul drogurilor

Doi cetățeni americani care făceau parte dintr-o grupare  de criminalitate transfrontalieră ce opera trafic de droguri și armament în strânsă legătură cu grupările talibanilor din Afganistan au fost reținuți recent la București. Întreaga operațiune a fost coordonată de autoritățile americane prin Drug Enforcement Administration (DEA).

Potrivit Departamentului de relații publice al DEA,  cetățenii americani Alwar Pouryan și Oded Orbach, reținuți la București cu sprijinul procurorilor de la DIICOT, sosiseră în România pentru a negocia prețurile și condițiile de furnizare de armament pentru talibanii din Afganistan.

În schimbul drogurilor preluate de la talibani, gruparea americanilor urma să livreze în Afganistan rachete antitanc, lansatoare de grenade, AK-47 și M-16.

Armamentul urma să fie folosit de talibani pentru a-și proteja laboratoarele de producere a drogurilor, dar și pentru a susține mișcările insurgente.

În paralel cu arestările de la București, autoritățile americane au mai coordonat reținerea în capitala Liberiei, Monrovia, a altor cinci suspecți ce făceau parte din aceeași rețea de traficanți.

Spre deosebire de colegii lor, care la București s-au întâlnit pentru a negocia cu talibanii afacerile cu armament, americanii arestați în Liberia au mers pe o pistă falsă organizată de ofițerii DEA.

În afara celor doi arestați în România, ceilalți cinci inculpați sunt: Maroun Saade, Walid Nasr, alias „David Nasr”, Francis Sourou Ahissou, alias „Francois”, Corneille Dato, alias „Pablo”, Martin Raouf Bouraima, alias „Raul”. Aceștia s-au întâlnit în Liberia cu ofițeri DEA sub acoperire despre care au crezut că sunt talibani afgani.

Potrivit comunicatului DEA, cei șapte arestați au contractat tone de heroină și cocaină de la talibanii din Afganistan.

Drogurile urmau să fie transportate în Ghana, de unde ar fi urmat a fi trimise în SUA cu un avion comercial. Din sumele câștigate urmau să fie susținute mișcările de insurgență.

Cercetările în acest caz au fost demarate de americani din vara anului 2010. Din acel moment, comunicările telefonice, cele prin e-mail și întâlnirile traficanților din Liberia, Ghana, Ucraina și România au fost înregistrate audio și video.

Alwar Pouryan și Oded Orbach, reținuți la București, așteaptă să fie extrădați la New York, unde sunt  acuzați de trafic de stupefiante și de sprijin acordat teroriștilor.  (C.D.)