Egipt: Țara, blocată de greve. Hosni Mubarak, mic dejun pe plajă, împreună cu fiii săi

Categories La ziPosted on

Egipt: Țara, blocată de greve. Hosni Mubarak, mic dejun pe plajă, împreună cu fiii săi

Împreună cu fii săi, Gamal şi Alaa, fostul președinte Hosni Mubarak se află într-o reşedinţă privată din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh . Potrivit postului TV american ABC News, nurorile  şi nepoţii lui Mubarak au părăsit Egiptul.

Fostul preşedinte egiptean a luat joi micul dejun pe plajă, ceea ce contrazice zvonurile conform cărora Mubarak s-ar afla în comă sau ar fi pe moarte, refuzând tratamentul medical.

Pe de altă parte, membrii Consiliului Suprem al Armatei, care conduc în prezent Egiptul, “au fost şocați de nivelul corupţiei” pe care l-au descoperit în sistemul lui Mubrak şi a cerut blocarea averilor mai multor oficiali pentru anchetare.

Între timp, demonstraţiile şi grevele au continuat însă în ţară săptămâna aceasta, în ciuda apelurilor din partea armatei,  ca oamenii să se întoarcă la muncă.

Cel puţin 20.000 de angajaţi de la compania Misr Spinning and Weaving au intrat în grevă la Mahalla al-Kubra, la periferia nordică a capitalei egiptene, cerând schimbarea conducerii, salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Banca Centrală a Egiptului a cerut tuturor angajaţilor din sectorul bancar să pună capăt protestelor şi să-şi reia lucrul ,pentru a asigura stabilitatea economiei. Băncile din Egipt sunt închise de luni, din cauza demonstraţiilor şi grevelor angajaţilor care protestează faţă de corupţia şi abuzurile generalizate. Băncile ar urma să se redeschidă duminică.

Peste 2.000 de muncitori de la Ministerul Muncii, care se ocupă şi de imigraţie, au protestat miercuri faţă de corupţie şi au cerut salarii mai mari.

Grevele angajaţilor de la aeroportul internaţional Cairo au luat şi ele amploare, după ce vameşii şi angajaţii de la magazinele duty free s-au alăturat controlorilor de trafic aerian şi personalului de securitate care cereau salarii mai mari şi sporuri de sănătate.

Numărul persoanelor care au călătorit în şi din Egipt a scăzut vertiginos după primele săptămâni de revolte.