10 dinastii chineze pe care ar trebui sa le cunosti

Categories CulturaPosted on

China are o istorie extrem de lunga. Cu mii de ani de dinastii, regate si imparati diferite, pare dificil sa tin evidenta tuturor! De ce ar trebui sa incerci sa inveti despre istoria chineza si despre toate dinastiile chineze?

In ciuda istoriei sale foarte lungi, China este cunoscuta pentru ca are o mare intelegere si cunoastere a propriului trecut. Multe idiomuri chinezesti isi au originea in povesti si figuri antice. Politica, cultura si societatea chineza de astazi sunt profund influentate de evenimente si figuri istorice.

Exista, de asemenea, multe fapte uimitoare despre istoria Chinei de invatat. Stiati ca trimisii chinezi au calatorit pana in Somalia si Kenya? Stiti dupa ce dinastie s-au numit chinezii? Si ce s-a intamplat cu ultimul imparat al Chinei?

Nu aveti nevoie de o diploma in istoria Chinei pentru a studia limba chineza! Dar un lucru pe care ar trebui sa-l stiti este numele celor mai importante zece dinastii din China: Shang, Zhou, Qin, Han, Sui, Tang, Song, Yuan, Ming si Qing.

Dinastia Shang: Shangdai (aproximativ secolele XVI-XI i.Hr.)

Aceasta dinastie este prima dinastie oficiala din China. In dinastia Shang, China a inceput pentru prima data sa-si dezvolte sistemul formal de scriere prin sculptarea unor caractere pictografice pe oase, scoici si alte obiecte naturale. Acestea se numesc caractere „os oracol” (aflati mai multe aici). Tehnologia bronzului si carul au fost, de asemenea, folosite in Shang.

Dinastia Zhou: Dinastia Zhou Zhōudai (1046-221 i.Hr.)

Zhou a coexistat cu Shang pana la cucerirea lui. In timpul acestei dinastii, a fost scris „I Ching” sau „Cartea Schimbarilor”: o carte de divinatie care introduce mai intai concepte precum faimosul simbol yin-yang (阴阳 yinyang). In timpul acestei dinastii au aparut si confucianismul, taoismul (taoismul) si legalismul – trei filosofii antice chineze.

Dinastia Qin: Qindai (221-207 i.Hr.)

Dinastia Qin… una dintre cele mai scurte si cele mai faimoase dinastii din China! Cu armatele sale puternice si credinta in filozofia legalismului, faimosul prim imparat Qin Shihuang (秦始皇 Qin Shǐhuang) a cucerit toate regatele rivale, aducand o unitate totala Chinei. Qin Shihuang este cunoscut pentru ca a condus dinastia sa cu statul de drept si un guvern central puternic. Cand a murit, a fost inmormantat in Chang’an (actualul Xi’an) inconjurat de o armata de razboinici din Terra Cotta. Poti sa vizitezi Xi’an astazi si sa-i vezi mormantul!

Qin Shihuang a fost, de asemenea, responsabil pentru constructia Marelui Zid Chinezesc. Ambitia si impactul sau asupra turismului chinez modern de astazi este urias!

Dinastia Han: Dinastia Han Handai (202 i.Hr.–220 EC)

Astazi, chinezii se numesc „poporul Han”. De fapt, un alt cuvant pentru limba chineza este 汉语 Hanyǔ. Si ati auzit despre tendinta tinerilor de astazi care poarta imbracaminte traditionala chinezeasca, cunoscuta sub numele de 汉服 hanfu?

Aceasta dinastie a influentat profund cultura chineza. In acest timp, dinastia si-a extins puterea in provincia moderna Gansu, extinzand teritoriul chinez. Confucianismul a fost patronat de imparat, iar prima universitate a fost fondata pentru a-si studia filosofia in 124 d.Hr. Hartia, ceasurile cu apa, cadranele solare, matasea si seismografele au fost toate inventate in timpul dinastiei Han. A fost un punct inalt al culturii, artei si considerat o perioada de unificare etnica.

Dinastia Sui: Suidai (581-617)

Dupa caderea dinastiei Han, diferite regate si grupuri au condus in China pana cand Sui le-a unificat pe toate. Aceasta dinastie a vazut China intrand intr-o epoca de aur a prosperitatii agricole si economice. Budismul s-a raspandit in toata China, inspirand arta si sculpturile vizibile si astazi.

Mostenirea majora a dinastiei Sui a fost Marele Canal care leaga nordul si sudul Chinei. Astazi, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si a fost folosit inca de la dinastia Sui pentru a facilita transportul de marfuri si oameni in toata China.

Dinastia Tang: Dinastia Tang Tangdai (618-907)

Epoca de aur a Chinei a continuat prin dinastia Tang. Cei mai mari poeti ai Chinei, Li Bai si Du Fu, au trait in aceasta era. Bursa a inflorit odata cu educatia si publicarea multor lucrari mari de literatura si enciclopedii. Dinastia Tang si-a exercitat influenta in toata Asia Centrala, in Coreea si Japonia. Capitala Tang Chang’an (actuala Xi’an) era plina de influenta internationala: persi, tibetani, indieni, vietnamezi si coreeni traiau si faceau comert in acest oras faimos.

Dinastia Song: Songdai (960-1279)

Dinastia Song a inflorit odata cu raspandirea educatiei, a unui sistem de bunastare, a neo-confucianismului si a inventiilor importante, cum ar fi moneda de hartie si ceramica si portelanul de inalta calitate. Artistii au initiat noi forme creative la Academia Imperiala de Pictura. Au aparut orase masive de peste un milion de oameni. In si in jurul orasului capital Kaifeng, constructorii Song au creat pagode falnice si alte edificii vazute si astazi.

Dinastia Yuan: Yuandai (1279-1368)

Totul s-a schimbat cand mongolii au atacat. Inceputa de Ghengis Khan, legendarul lider mongol, stabilirea Yuanului in China a fost incheiata de nepotul sau Kublai Khan. Dominatia mongolii stabilita in Asia a dus la o perioada pasnica in care comertul s-a desfasurat de la est la vest. Noi idei si inventii au patruns in China din Orientul Mijlociu: astronomia, medicina, cartografia, bumbacul si noi culturi precum lamaile si pepenii au intrat in dieta chineza.

Cel mai faimos calator european, Marco Polo, a vizitat dinastia Yuan intre 1271-1292. El a numit Hangzhou „cel mai mare oras care poate fi gasit in aceasta lume”. Despre Beijing, el a scris: „Intregul oras este aranjat in patrate la fel ca o tabla de sah si dispus intr-o maniera atat de perfecta si de maiestrie incat este imposibil sa dai o descriere care sa-i faca dreptate”.

Dinastia Ming: Mingdai (1368-1644)

Dupa prabusirea Yuanului, dinastia Ming a inceput sa stapaneasca China, redand pamantul sub dominatia chineza. Dinastia Ming a fost incredibil de semnificativa: populatia imperiului s-a dublat, faimosul portelan chinezesc alb-albastru a fost produs si exportat, iar imparatul Yongle (永乐 Yǒngle) a construit Orasul Interzis (故宫 Gugōng). Puteti explora si astazi acest complex urias de palate din Beijing!

Cel mai faimos calator al dinastiei Ming a fost Zheng He. Nascut intr-o familie musulmana, el a urcat rapid in randurile pentru a deveni explorator si diplomat. Intr-o serie de sapte calatorii, el a vizitat locuri din intreaga lume cunoscuta, inclusiv Vietnamul de astazi, Sri Lanka, India, Oman, Yemen, Somalia si Kenya. Dupa moartea lui Zheng He, China a incetat sa mai trimita misiuni in strainatate.

Dinastia Qing: Qingdai (1644-1911)

Dinastia Qing a fost fondata de Manchus, un grup de oameni care locuia la nord de Marele Zid din Manciuria (astazi, acesta este nord-estul Chinei). Matura spre sud pentru a cuceri Ming-ul, Manchus a stabilit cea de-a doua dinastie non-chineza a Chinei. Ei ar fi, de asemenea, ultima dinastie imperiala care a existat vreodata in China.

Qing-ul a inceput cu realizari incredibile. Mai multi imparati au extins teritoriul chinez la cea mai mare dimensiune. Au inflorit mari proiecte literare, inclusiv cea mai mare colectie de carti din istoria Chinei (四库全书 Siku Quanshu) si publicarea  Visului camerei rosii sau Povestea pietrei (红楼梦 Honglou Meng), care este considerat unul dintre cele mai mari romane din istoria Chinei.

Dar in jumatatea sa ulterioara, Qing-ul a fost paralizat de rebeliunile interne si revoltele taranesti, colonializarea si imperialismul dus de puteri straine, inclusiv Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Japonia, si razboaiele directe cu Marea Britanie si Japonia. Aceasta perioada a istoriei chineze a cunoscut foamete si saracie pe scara larga. Ultimul imparat al Chinei, Pǔyi 溥仪, a renuntat la tronul sau in 1911.