Graţiela Iordache (PDL), trimisă în judecată pentru evaziune de 44 de milioane de euro

Categories La ziPosted on

Graţiela Iordache (PDL), trimisă în judecată pentru evaziune de 44 de milioane de euro

Fostul deputat PDL Graţiela Iordache a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de complicitate la evaziune fiscală, într-un dosar legat de fosta Societate Naţională “Tutunul Românesc”, relatează Realitatea TV.

Graţiela Iordache şi Livia Bădescu vor fi judecate pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce Vasile Duţă şi Antonello Celestini pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În acelaşi dosar, a mai fost trimisă în judecată şi SC Galaxy Tobacco SA (fosta Societate Naţională “Tutunul Românesc”) tot pentru evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat de procurori a rezultat că, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, S.C. Galaxy Tobacco S.A. a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 de tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL.

Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg. Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale. Emiterea şi executarea celor două contracte au avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, Vasile Duţă şi Antonello Celestini, reprezentanţi ai firmei SC Galaxy Tobacco SA,  au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL.

Producerea pagubei a fost înlesnită de Graţiela Iordache, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul de Finanţe, şi Livia Bădescu, şef serviciu la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL.

Prejudiciul total la bugetul de stat a fost de aproape 44 milioane euro, rezultat din neachitarea obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 tone de tutun.