7 diferente intre stres si anxietate pe care ar trebui sa le cunosti

Categories LifestylePosted on

Intr-o lume in care productivitatea salbatica este ceruta si oamenii merg mereu in graba, anxietatea si stresul se amesteca. Sa le diferentiem si sa invatam cum sa le gestionam. Diferentele dintre anxietate si stres sunt estompate intr-o lume in care tulburarile legate de aceste emotii ocupa un procent semnificativ din prevalenta globala.

De exemplu, anxietatea afecteaza 6,7% din populatie si se claseaza ca a cincea tara cu cel mai mare nivel de stres dintre membrii Uniunii Europene. Totusi, acestea sunt emotii adaptive care raspund unor nevoi diferite, asa ca este important sa stim sa le diferentiem.

Pentru a va imbunatati capacitatea de introspectare si a oferi informatii clare despre o problema atat de raspandita in populatie, va prezentam 7 diferente intre anxietate si stres.

Ce sunt anxietatea si stresul?

Stresul este un raspuns la o cerere urgenta din partea mediului, cum ar fi un pericol imediat. Are ca scop accelerarea raspunsului pentru a rezolva situatia cat mai curand posibil si se realizeaza prin activarea sistemului nervos simpatic.

In situatii acute, stresul poate fi adaptativ si benefic, ajutandu-ne sa facem fata scenariilor de urgenta. Cu toate acestea, atunci cand devine cronica sau acuta, este semnificativa clinic si poate avea implicatii grave asupra sanatatii.

Anxietatea, pe de alta parte, este o emotie anticipatoare. Aceasta inseamna ca se activeaza atunci cand persoana prevede o situatie periculoasa in viitor. Raspunsul fiziologic, dependent de sistemul nervos simpatic, are ca scop prevenirea acestei situatii, nu rezolvarea ei.

Prin urmare, anxietatea este si o emotie adaptativa si utila, atata timp cat nu este traita in mod continuu sau in absenta unui pericol real.

Ambele emotii au o serie de manifestari fizice similare, facandu-le usor de recunoscut; Acestea sunt urmatoarele:

  • Tremuraturi
  • Transpiratie
  • Piloerectie
  • bronhodilatatie
  • Dilatarea pupilelor
  • Perturbarea digestiei
  • Cresterea ritmului cardiac si respirator

Prin urmare, este convenabil sa cunoastem diferentele dintre anxietate si stres la nivel cognitiv, deoarece acolo se afla cheia pentru a le caracteriza si, desigur, a le trata. Sa le vedem in detaliu.



Diferentele dintre anxietate si stres

Deoarece ambele raspunsuri emotionale sunt excitante si se refera la pericol (real sau anticipat), este usor sa le confundati sau chiar sa le experimentati in acelasi timp. Asa ca acordati atentie acestor diferente specifice.

1. Originea

In timp ce stresul provine dintr-un eveniment clar si prezent, cum ar fi o urgenta, in anxietate nu este la fel de evident. Avand o proiectie in viitor, entuziasmul nervos nu are un inceput clar si nici un sfarsit.

2. Factori declansatori

In cazul stresului, factorul care il declanseaza provine din mediul inconjurator. Adica individul se confrunta cu o situatie care necesita un raspuns imediat. Pe de alta parte, factorii care declanseaza o stare de anxietate sunt interni, generati de teama pe care o simte persoana de acea posibila situatie pe care o anticipeaza.

4. Durata raspunsului fiziologic

In anxietate, durata efectelor este complexa, deoarece excitatia raspunde factorilor cognitivi si poate dura, chiar daca situatia problematica nu apare niciodata. Cu toate acestea, stresul se termina atunci cand stimulul care il declanseaza dispare.

Daca stresul devine cronic, este pentru ca factorii care il provoaca sunt prea multi sau nu se termina niciodata.

5. Intensitatea raspunsului

Intensitatea stresului si a anxietatii variaza, in functie de factorii declansatori. Dar, in primul caz, corespunde severitatii percepute a evenimentului stresant. Cand vine vorba de anxietate, gradul este mai subiectiv si depinde de gandurile individului.

6. Gravitatia

O alta diferenta intre anxietate si stres este severitatea tulburarilor mentale pe care le provoaca. Prima are o anvergura mai mare, intrucat este legata, printre altele, de fobii sau tulburari de panica.

Severitatea stresului, atat in ​​formele sale acute, cat si in cele cronice, este mai mica decat cea a anxietatii. Acum, cand vine vorba de tulburari organice, precum problemele cardiovasculare, trebuie luata in considerare si gravitatea acestora.

7. Tratament

Aceste emotii adaptative sunt tratate in moduri diferite in consultatie. Cand stresul devine cronic, tratamentul se concentreaza pe dezvoltarea strategiilor de coping, cum ar fi antrenamentul in meditatie sau tehnici de respiratie.

Cand vine vorba de anxietate, poate fi necesar un tratament combinat cu medicamente psihotrope. Dupa cum se arata in acest studiu de revizuire impartasit de Electronic Journal eNeurologia , eforturile in terapie vor avea ca scop depasirea credintelor dezadaptative si dezactivarea comportamentelor de evitare.



Cunoasterea diferentelor dintre anxietate si stres este cheia pentru a cere ajutor

Dupa cum puteti vedea, cunoasterea diferentelor dintre anxietate si stres este importanta, nu doar la nivel introspectiv. A invata sa le identifici si sa le caracterizezi este usa catre o mai buna luare a deciziilor, deoarece te motiveaza sa modifici mediul si sa lucrezi pentru propria sanatate mintala.

Intr-o lume in care una din 8 persoane sufera de o tulburare mintala si in care tulburarile depresive si anxioase au crescut cu 26% din 2020 (si continua sa creasca), tot ce se poate face pentru a-si imbunatati propria emotionalitate este putin.

Prin urmare, daca crezi ca stresul tau se extinde prea mult in timp sau anxietatea incepe sa te paralizeze, nu ezita sa ceri ajutor psihologic. Cu totii meritam sanatate mintala decenta.