100 de poliţişti şi traficanţi de ţigări au fost ridicaţi de la vămile din vestul ţării
UPDATE 2
Procurorii au emis 15 ordonanţe de reţinere a persoanelor învinuite de contrabandă cu ţigări, iar doi poliţişti de frontieră au interdicţie de a părăsi ţara.
Cei 15 reţinuţi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
UPDATE 1
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş au pus sub învinuire 71 de persoane reținute în urma descinderilor de marți dimineață de la vămile din vestul țării.
“Se află în desfăşurare ancheta penală în două dosare în care sunt cercetaţi în total 71 de învinuiţi din judeţul Argeş şi din alte judeţe, activitatea infracţională constând în contrabandă cu ţigări şi comercializarea ilegală a acestora în afara antrepozitului fiscal, în perioada august 2010 – februarie 2011″, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.
Aproape 300.000 de pachete de ţigări şi importante sume de bani au fost ridicate în urma percheziţiilor efectuate marţi.
Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA au descins, marţi dimineaţă, la vămile din vestul ţării şi la locuinţele unor poliţişti şi traficanţi de ţigări, informează Realitatea TV.
Cel puţin 100 de persoane au fost ridicate de autorităţi şi urmează să fie cercetate pentru contrabandă cu ţigări care se făcea prin vămile de la Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş. În urma percheziţiilor, poliţiştii ar fi găsit importante cantităţi de ţigări de contrabandă.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta a fost coordonată de poliţiştii din Argeş. “Judeţul Argeş se află printre primele trei judeţe la volumul de ţigarete confiscate. Acţiunile de urmărire de desfăşoară de foarte multă vreme. Am garanţia că la finalul anchetei vom avea prilejul să constatăm ce s-a întâmplat”, a declarat prefectul judeţul Argeş, Gheorghe Davidescu.
Avocatul unuia dintre vameşii percheziţionaţi a declarat că cei reţinuţi urmează să fie aduşi la DNA sub acuzaţia de contrabandă în formă calificată cu ţigări. El a mai declarat că angajaţii din vămi se aşteptau la o astfel de acţiune după ce au văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Siret.
Activitate oprită la Vama Moraviţa
În Vama Moraviţa, activitatea a fost paralizată timp de câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
“La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în condiţiile în care îţi faci datoria şi ai fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane care au fost detaşate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă… Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe, aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
Operaţiunea de îndepărtare a corupţiei din punctele de trecere a frontierei a început săptămâna trecută, la Vama Siret. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
Patru elicoptere îi vor aduce la Bucureşti pe cei reţinuţi
Patru elicoptere au aterizat la Naidaş şi Stamora Moraviţa pentru a aduce în Capitală poliţiştii de frontieră şi vameşii reţinuţi de la cele cinci vămi şi sectoare de la frontiera de vest a ţării. Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor le-ar fi obţinut sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură câteva sute de milioane de lei vechi. Vămile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii să strângă probe suficiente.
Băsescu a anunţat, voalat, acţiunea încă din ianuarie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii ianuarie: “Veţi vedea ce se va întâmpla în februarie!” Declaraţia a fost făcută în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, iar după două săptămâni, au avut loc mai întâi descinderea de la Vama Siret, apoi cele de la punctele de trecere a graniţei din vestul ţării.