Profitorii inundațiilor

Categories ExplicitPosted on

Profitorii inundațiilor

Lucrările de reabilitare a infrastructurii afectate de inundațiile din această vară au alimentat în mare parte conturile firmelor de construcții asociate cercurilor politice. Invocându-se caracterul urgent, multe dintre contracte au ajuns prin încredințare directă la societăți deținute de membri PDL sau la sponsori ai partidului.

Furia apelor, șansă nesperată pentru afaceriștii locali agreați la negocieri

Puternic afectat de revărsările de ape din vară, județul Suceava a avut de oferit cele mai multe contracte. Prin intermediul Direcției Județene de Drumuri, Consiliul Județean Suceava a împărțit lucrările, potrivit președintelui Gheorghe Flutur, acelor societăți care și-au arătat disponibilitatea imediată de a reface zona. Iar disponibilitatea colegilor din PDL a fost maximă.

O firmă bine înfiptă în lucrările de reabilitare din zona Rădăuți este Cosadel SRL, societate controlată de familia consilierului local PDL Constantin Lazăr. Înființată inițial de consilierul Lazăr, dar deținută în prezent de fratele acestuia, societatea Cosadel SRL Rădăuți a primit în acest an de la CJ Suceava contractul de refacere a infrastructurii afectate de inundații în comunele Volovăț și Cacica, suma decontată fiind de aproximativ 50.000 euro.

Lucrările de acest gen nu reprezintă deloc o noutate pentru firma controlată de consilierul PDL, care a profitat financiar și de inundațiile produse în 2008 în județul Suceava, când a primit contractul de refacere a drumurilor comunale din Sucevița și Marginea. Deși, conform Registrului Comerțului, consilierul  Constantin Lazăr nu mai deține nici o calitate în cadrul firmei Cosadel Rădăuți SRL, în funcția de administrator fiind fratele, în realitate situația stă chiar invers.

La numărul de telefon mobil oferit pentru contactarea Cosadel SRL nu răspunde în nici un caz fratele, ci chiar consilierul. Motivul? Administratorul de drept e plecat în străinătate, iar cineva trebuie totuși să gestioneze situația. Cât despre incompatibilitate, nici vorbă de așa ceva.

Surprins într-un conflict de interese, Constantin Lazăr susține că el nu este decât un angajat, iar calitatea de consilier local din partea PDL nu i-a adus decât neplăceri. „Sunt doar un angajat la firmă, nu e incompatibilitate, că nu am funcție de conducere, fratele meu are. Nici imoral nu este. Oare nu este mai imoral să lucrez în 2008 și nici acum să nu văd alea 25 miliarde (n.r. – lei vechi)? Mie asta  mi se pare cea mai mare imoralitate. Probabil pentru că sunt de la PDL nu am primit banii. Au fost alocate niște sume anul ăsta pentru lucrări contractate în 2008 și executate, dar noi nu am primit nimic”, și-a prezentat Lazăr punctul de vedere.

Consilierul Mihălescul, chemat și el să reabiliteze

Consilier PDL Rădăuți, aflat printre primii 500 de oameni prosperi ai țării datorită afacerilor cu electronice, Dumitru Mihălescul este unul dintre antreprenorii chemați să intervină la refacerea drumurilor după inundațiile din Suceava. Acționar prin intermediul formulei „firmă în firmă” în cadrul societății Marelvi Construct, consilierul Dumitru Mihălescul a contractat luna trecută, prin negociere directă, lucrarea de repunere în circulație a unor drumuri județene luate de ape din comunele Bilca și Frătăuții Vechi.

Interesele consilierului pe plan local nu s-au limitat însă doar la refacerea drumurilor, Marelvi Construct fiind firma ce a facturat peste 400 mii euro pentru reabilitarea termică a două blocuri din Suceava.

În vizită la Suceava. Boc și-a făcut timp pentru a ciopli un buștean în curtea firmei lui Troașă FOTO: AGERPRES

O altă firmă care a avut de câștigat de pe urma inundațiilor din Suceava este Euro Est Group SRL, societate care l-a avut pe statele de plată pe actualul viceprimar al Sucevei,  Lucian Harșovschi. Lider al organizației locale de tineret a PDL, desemnat viceprimar după alegerile locale din 2008, Harșovschi a fost angajat al Euro Est Group SRL în funcția de director tehnic.

După inundațiile din vara acestui an, tocmai firma care l-a plătit pe viceprimarul PDL a beneficiat de atribuirea directă din partea CJ Suceava a lucrărilor de reabilitare în valoare de 80.000 lei a DJ 208 în zona comunei Zvoriștea. Afacerile în regim de urgență cu refacerea infrastructurii afectate de ape nu constituie un element nou pentru Euro Est Group SRL.

În 2008, când un alt val de inundații a lovit Suceava, firma a primit contractul de regularizare a cursului pârâului Șcheia. Banii mulți ce intră în contabilitatea firmei provin însă din modernizarea drumurilor și realizarea rețelelor de apă din comuna Valea Moldovei, în valoare de 1,3 milioane euro, dar și din reabilitarea căminelor studențești din Suceava.

Sponsor PDL cadorisit cu lucrări de refacere la Iași

Dezastrul produs de ape în această vară a pus în mișcare și Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași (DJADP Iași). Vechi susținător, cel puțin financiar, al PDL, Ioan Echimov a primit prin firma pe care o deține, Eky-Sam SRL, lucrările de reabilitare a DJ 208F Tătăruși-Iorcani.

Valoarea contractului pentru sponsorul PDL se ridică la aproximativ 125.000 euro. O sumă relativ modestă față de cele 6,6 milioane euro oferite societății Eky-Sam pentru realizarea unui proiect integrat de drumuri, canalizare și ale obiective în mai multe comune din județul Iași. Numele acestui constructor apărea anul trecut într-o asociere transjudețeană în care lider era firma suceveană Test Prima. Cele două companii au obținut proiectul de asfaltări de aproape un milion de euro.

„Oricine ar fi la putere, eu sunt nevoit să am o bună colaborare”

Oferite în regim de urgență, cu prețuri stabilite prin procedura negocierii directe, multe dintre contractele de refacere a drumurilor sucevene s-au dus către mai vechi clienți ce au primit lucrări sub orice regim politic. Vizitat de însuși premierul Emil Boc, care i-a lăudat afacerea cu case pe structură din lemn pe care Guvernul voia să le ofere intelectualilor stabiliți în mediul rural, Nicolae Troașe a beneficiat și în acest an, după inundații, de lucrări de reabilitare. Firma sa, Calcarul Pojorâta SA, a primit sarcina de a repara, pentru aproape 300.000 euro, drumurile luate de ape în comunele Moldovița, Fundu Moldovei, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței.

Implicat în trecut într-un scandal de supraevaluare a unor lucrări efectuate pentru Direcția Silvică Suceava, fapt ce i-a adus pe rolul Parchetului Suceava cercetarea penală pentru înșelăciune și fals, Alexandru Roman, patronul firmei Savirod SRL, a primit unele dintre cele mai consistente contracte de reabilitare. Firma antreprenorului Roman are în lucru refacerea infrastructurii în peste cinci comune afectate de inundații, costurile acestor lucrări fiind evaluate la peste 360.000 euro.

Un alt întreprinzător care face bani din relația cu autoritățile locale de ani de zile și care a răspuns afirmativ chemării de a repara în regim de urgență drumurile calamitate din Suceava este Viorel Juravlea. Prin  intermediul firmei sale, Test Prima SRL, Juravlea a primit în antrepriză lucrările pe DJ 209 Straja și în localitatea Brodina.

Asfaltator de nădejde al bulevardelor din Suceava, administrator al gropii de gunoi din municipiu, Viorel Juravlea oferă explicația care descrie perfect situația firmelor care nu pot trăi fără contracte cu statul. „Atât timp cât există o firmă de construcții, este normal să ai colaborare cu Consiliul Județean sau primăriile și să te înțelegi bine cu orice guvern care vine, comunist sau capitalist, sau cu un partid. Eu nu fac politică, politica mea e munca. Oricine ar fi la putere, eu sunt nevoit să am o bună colaborare, pentru că am firmă de construcții. Asta înseamnă: dacă nu ai colaborarea, mori în drum”, a recunoscut Juravlea.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nu consideră că lucrările de refacere a infrastructurii au fost oferite pe criterii politice.

„Au contat dotarea și intervenția rapidă. Noi am avut noroc de agenți prompți în intervenție. Torenții ne-au făcut să scoatem noaptea firmele cele mai apropiate și care au dotarea cea mai corespunzătoare. Eu vă asigur că a fost o repartizare nemțească, având în vedere punctele multe pe care le avem. Eu nu am de unde să știu că mătușa unui director de firmă este vecină cu mătușa altuia. Așa nu mai iei nici o firmă din Suceava, că fiecăreia poți să-i pui ceva în coadă, și trebuie să iei din altă parte”, a precizat  Flutur.

La Neamț repară fostul subprefect

La Neamț s-a rezolvat problema drumurilor luate de ape tot prin atribuiri fără licitație. Firma fostului subprefect PSD Romică Rotaru a câștigat contractul ce prevede refacerea de podețe, corp drum, acostamente și terasamente pe DJ 207A și 207D. Darcons SRL, deținută de Rotaru, transferat recent în tabăra UNPR, va presta lucrări de aproximativ 110 mii euro din bani publici.

Dan MAXIM