Bogdan Despescu, noul șef al IPJ Constanța: ”Numărul faptelor cu violență mică și medie a crescut foarte mult”

Categories EvenimentePosted on

O provocare. Așa a numit noul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, Bogdan Despescu, numirea sa în funcție. ”În cariera unui polițist sunt anumite momente. Eu le spun provocări. Și la Prahova a fost o provocare. Nu este ușor să pleci dintr-un loc în altul și să începi să cunoști oamenii, în primul rând”, a declarat acesta, astăzi, într-o conferință de presă.
Bogdan Despescu a fost șef de inspectorat la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, în anii 2011 și 2012, și api adjunct șef de inspectorat la Poliția Buzău. ”Prin ordin al vicepremierului în domeniul Securitate Naționale, ministrul Afacerilor Interne, începând cu 8 aprilie am fost împuternicit să-mi exercit atribuțiile de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Este o preluare de ștafetă. Mandatul meu este pe șase luni. Un an este maximul pentru care poate fi ocupată funcția pe împuternicire”, a precizat acesta. Dacă se va pune problema prelungirii mandatului, va analiza atunci.

”Este un mandat scurt, fapt pentru care obiectivele se canalizează pentru această perioadă. Sunt responsabil izavi de complexitatea polițienească din județul Constanța, dar sunt optimist, având în vedere că în acest inspevctorat își desfășuare activitatea polițiști cu o vastă experiență. Obiectivele poliției constănțene rămân aceleași. Aș menționa creșterea nivelului de siguranță, protejarea persoanelor și a patrimoniului, siguranța stradală, riscul rutier, dar și asigurarea unui mediu corespunzător al afacerilor, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei și a altor fraude din domeniul economic”, a spus Bogdan Despescu.

De când a venit în funcție, inspectorul șef a avut ca prioritate asigurarea ordinii și linștii publice. ”Am intrat în această săptămână cu activități organizatorice pentru buna manifestarea a sărbătorilor pascale. Au fost și vor fi desfășurate acțiuni pentru prevenirea ilegalităților de sezon. Vorbim aici de combaterea unor acte de comerț ilegal, de asigurarea corectitudinii din punct de vedere al transportului de marfă, dar în același timp ne canalizăm și din punct de vedere al combaterii faptelor cu violență. Începând de mâine după-amiază, cu ocazia manifestărilor religioase, au fost desemnați polițiști la toate lăcașurile de cultr din județ. Activitățile vor continua în ziua de vineri, iar sâmbătă vor fi angrenați cei mai mulți polițiști. În medie vom merge peste 300 de polițiști zilnic, cu mențiunea că sâmbătă seara vor fi cinci manifestări mai importante. Mă refer aici la cele două din municipiul Constanța, din zona peninsulară și de la Mănăstirea Sf. Mina, dar și la evenimentele din Ion Corvin, Techirghiol și localitatea Mangalia. Vor fi angrenați polițiști pe traseeele de afluire și defluire, vor fi polițiști în ținută civilă, vor fi polițiști îmăpreună cu jandarmi. Ziua de duminică va continua cu activități. Vom intra imediat cu pregătirile pentru minivacanța de 1 mai. Îmi propun organizarea măsurilor din competență într-un mod exemplar pentrru perioada pregătitoare și în cadrul campaniei europarlamentare. Apoi urmează sezonul estival. Îmi doresc să nu avem evenimente deosebite și constănțenii și turișii să se simtă în siguranță”, a mai spus șeful poliției constănțene.

Despescu a precizat că județul Constanța este unul aparte, dar că infractorii sunt aceiași peste tot. ”În aceste zile am obținut foarte multe date. Complexitatea județului este la un nivel ridicat, dar infractorii nu au frontiere. Există un stoc foarte mare de dosare penale, care, cu noile modificări legislative, cred că vom avea simplificări din punct de vedere al numărului, pentru că avem posibilitatea să promovăm către organele de parchet acele dosare în care datele nu conduc spre un rezultat pozitiv, și există instituția clasării, care poate fi realizată din primele momente, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de codul de procedură penală”, a spus comisarul șef.

Acesta a precizat că, în primele trei luni ale anului, criminalitatea judiciară este în scădere. ”Mă refer aici la faptele cu violență, furturi, tot ce înseamnă chestiuni legate de patrimoniu, dar sunt câteva creșteri, nu foarte importante, la furturile din locuință. Cred că datorită modificărilor legislative, odată cu intrarea în vigoarea a codului de procedură penală și a codului penal, la 1 februarie 2014, s-a înregistrat și această situație de creștere a faptelor cu violență medie și mică. Mă refer la simplele loviri. Numărul lor este mult mai mare la acest început de an”, a precizat șeful IPJ Constanța.

Bogdan Despescu a precizat că a demarat evaluări ale subalternilor. ”Nu înseamnă că fac controale. Rolul meu este să funcționeze poliția”, a subliniat.

A mai spus că nu este susținut politic de nimeni, din câte știe.

Șeful IPJ Constanța a precizat că vrea să aibă o relație de colaborare cu toate instituțiile. Până acum s-a întâlnit cu prefectul județului, dar nu și cu Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu.