Cum scapi de gelozie?

Categories LifestylePosted on

Gelozia – poate fi doar un cuvant simplu, dar definitia din spatele ei nu e deloc simpla. Exista multe motive pentru care ne simtim geloase si, desi este o emotie umana normala, tinde sa ne scape de sub control daca nu reusim sa o imblanzim.

Pentru a controla gelozia, trebuie mai intai sa inveti de unde vine. Exista intotdeuna un motiv in spatele ei si odata ce ti-ai dat seama care sunt cauzele, controlul va deveni mai usor.

De ce te simti geloasa?

Cand emotiile tale de gelozie ies la suprafata, tot ce stii este ca te simti in acest fel, corect? Aici trebuie sa te opresti! Va fi greu sa iti amintesti, dar trebuie sa iei o pauza de fiecare data cand te simti geloasa si sa te intrebi de ce te simti asa. Are ceva de-a face cu stima de sine sau partenerul tau iti ofera motive intemeiate sa te simti in acest fel?

Vorbind de stima de sine, gelozia este o modalitate buna de a o diminua. Deci, indiferent ce motive ai putea avea, este foarte important pentru tine sa iti cuceresti gelozia, in caz contrar poate duce la distrugeri mari ale respectului de sine.

Odata ce ti-ai dat seama de unde vine, va trebui apoi sa descoperi de ce te face sa te simti geloasa. De exemplu, daca ti-ai dat seama ca devii geloasa atunci cand partenerul tau vorbeste cu alte femei, atunci trebuie sa descoperi de ce te face sa te simti geloasa. Ai avut experiente intr-o relatie anterioara care acum te fac sa fii geloasa in situatii similare sau ti-e teama sa nu fii inselata? Daca da, de ce ai aceasta teama? Este cumva stima pentru sine mai mica decat ai crezut?

Dupa cum poti vedea, exista o serie destul de lunga de intrebari pe care trebuie sa ti le pui si carora trebuie sa le raspunzi pentru a putea sa-ti cuceresti si controlezi gelozia. Sa recunosti ca esti geloasa este primul pas important, deci esti deja pe drumul cel bun si inteligent!

Descopera cauzele geloziei

Odata ce ti-ai dat seama de unde vine gelozia si ce o provoaca, poti apoi sa te concentrezi pe mentinerea controlului si speram ca vei scapa de ea.

Daca motivul are ceva de-a face cu partenerul tau, atunci e mai bine sa ai o discutie serioasa cu el despre asta. Sa nu iti fie teama si nici sa nu te simti prost pentru felul in care te simti. Ai tot dreptul sa te exprimi si sa te simti geloasa. Daca lui ii pasa cu adevarat de tine, va gasi modalitati prin care sa impiedice sa te mai puna in situatii in care sa te confrunti cu astfel de emotii.

Este, de asemenea, o idee buna sa iti faci o programare cu tine si sa gasesti modalitati prin care sa-ti imbunatatesti dragostea de sine si sanatatea, astfel incat sa castigi mai multa putere si incredere si sa fii gata sa te lupti cu sentimente precum cele de gelozie cand apar la suprafata.

Fii stapana emotiilor tale!

Sa ai control asupra geloziei si in final sa scapi de ea pentru totdeauna, iti va lua timp. Totul depinde de situatie si motive. Daca ai un partener caruia ii place sa flirteze si acesta inceteaza sa mai faca lucrul asta, atunci iti poate fi mai usor sa depasesti momentul.

Daca insa gelozia vine dintr-o zona diferita, cum ar fi natura ta competitiva fata de alte femei, atunci iti va fi mai dificil. Este foarte comun pentru femei sa se simta geloase pe fizicul, succesul si relatiile unei alte femei. Cel mai bun mod de a lupta cu acest gen de gelozie este sa iti imbunatatesti propria sanatate si stilul de viata. Fa lucruri care sa iti intareasca increderea in tine. Daca esti geloasa pe forma corpului altei femei si pe atentia pe care o primeste, atunci poate ar trebui sa te concentrezi pe tine mai degraba decat pe succesul ei. Gaseste modalitati care sa te satisfaca atat fizic, cat si mental.

Sa inveti cum sa te ocupi de emotiile tale de gelozie va avea o mare influenta asupra modului in care vei aborda situatiile de o astfel de natura. Combina gelozia cu o emotie mai rationala, astfel incat sa nu aluneci in plasa acesteia. Daca o combini cu o emotie cel putin la fel de stresanta, cum ar fi furia, nu vei face decat sa te impiedici sa ajungi la rezultatele pe care ti le doresti cu adevarat. Ai putea sfarsi prin a lua o decizie care iti va lasa o senzatie de rau.

Pentru a-ti mentine calea cea buna in a cuceri gelozia, aminteste-ti acesti pasi:

  • – Cunoaste-ti gelozia.
  • – Intreaba-te de unde vine.
  • – Pune-ti intrebarea de ce te face sa te simti geloasa.
  • – Fa schimbari de sanatate si al stilului de viata care sa te ajute sa lupti impotriva geloziei.
  • – Combina gelozia cu o emotie mai practica.
  • – Practica!

Atat timp cat pastrezi aceste masuri in minte si le urmezi, vei invata cum sa preiei controlul geloziei in loc sa ii permiti sa le controleze ea pe tine.

Ultimul pas este foarte important… practica! Stii ce se spune, practica duce la perfectiune. Deci, daca vei continua sa practici aceste etape, controlul geloziei va deveni tot mai usor, pana vei ajunge o adevarata maestra.

Sa preiei controlul asupra emotiilor tale te face un lider asupra sentimentelor tale, ceea ce poate ajuta sa nu intri pe teritorii nedorite, precum despartiri, stima de sine scazuta, depresie si chiar o gelozie si mai mare. Vei putea sa te concentrezi pe teme mai importante din viata ta si sa vezi lucrurile cu o minte mai limpede si mai deschisa, care te va ghida in procesul de a lua decizii mai bune, gasirea unor solutii mai bine atunci cand te confrunti cu obstacole in relatii si in viata ta in general.