Atac armat în Parlamentul European, chiar în timpul unui summit

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Atac armat în Parlamentul European, chiar în timpul unui summit

Doi bărbați înarmați au atacat biroul de poștă situat în Parlamentul European de la Bruxelles, reușind astfel să fure 8.000 euro. Este cel de-al treilea atac armat comis în sânul prestigioasei instituții europene. O anchetă este în curs de desfășurare.

Cei doi infractori au pătruns în biroul de poștă în jurul orei 14.15 și au amenințat angajații. Ei au cerut să se deschidă casa și au sustras 8.000 euro înainte de a dispărea. „Nimeni nu a fost rănit în timpul atacului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Marjory Van Den Broecke.

Acesta este cel de-al treilea atac desfășurat în instituția europeană în ultimii doi ani. În februarie 2009, agenția ING situată în incinta Parlamentului a primit „vizita” unui bărbat înarmat care a plecat cu mai multe mii de euro. În luna mai 2010, a fost rândul unei casiere de la restaurantul Parlamentului să fie jefuită.

„Clădirea este foarte bine protejată, dar nu este Fort Knox. În fiecare zi sunt între 8.000 și 10.000 de persoane  care intră și ies pe ușile Parlamentului”, recunoaște Van Den Broecke.

Orice vizitator care dorește să intre în Parlament trece printr-o poartă care detectează metale. Instituția este dotată cu scannere cu raze X pentru verificarea conținutului genților și bagajelor.

Acest nou atac a suscitat imediat rumoare în rândul deputaților. „Este timpul să se facă ceva. De această dată a fost un furt simplu, dar cât timp va mai trece înainte ca cineva să intre cu o bombă?”, s-a întrebat conservatorul britanic Timothy Kirkhope, citat de site-ul EUObserver.

La nici un kilometru de instituția europeană se derula summitul european, într-un alt birou al Parlamentului.
Eurodeputata britanică Fiona Hall, membră a grupului liberal, a fost martora acestui eveniment.

„Abia intrasem în biroul poştei pentru a cumpăra câteva timbre. Am fost primită de două angajate care erau în stare de şoc, pentru că tocmai fuseseră amenințate de cei doi hoți înarmați care au reușit să fugă cu toți banii din casă”, mărturisește Fiona Hall.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva luni, câțiva deputați socialiști se plângeau de hipersecuritatea Parlamentului European. Sunt însă și persoane care s-au amuzat de incidentul care a făcut să coboare Parlamentul de pe piedestalul său, acest simbol politic inviolabil din inima Bruxelles-ului.

Rona Rita DAVID, Strasbourg