Doar trei specii de pești mai trăiesc în Marea Neagră

Categories La ziPosted on

Doar trei specii de pești mai trăiesc în Marea Neagră

Speciile de peşti din Marea Neagră s-au redus în mod îngrijorător ca urmare a deteriorării grave a sistemului ecologic acvatic, relatează Realitatea TV.

Cel care a tras un semnal de alarmă asupra situației peștilor este Iuri Tokarev, doctor în ştiinţe biologice, directorul adjunct al Institutului de Biologie al Mărilor din Sud „A. O. Kovalevski”, din Ucraina.

“Iată ce avem acum în Marea Neagră: scrumbie, şprot şi hamsie. În trecut, aici au existat sturioni, cambulă, lufar, chefal. În prezent, până şi scrumbia este pe cale de dispariţie, iar şprotul şi hamsia reprezintă 90% din totalul rezervelor de peşte care se găsesc aici”, a declarat Tokarev.

O echipă de cercetători a efectuat recent o expediție și a studiat ecosistemul acvactic în partea ucraineană a Mării Negre. În afară de dispariția peștilor, ei au mai atras atenția asupra stării critice în care se află alga roşie (Phyllophora Grev) din câmpurile Zernovo. Aceasta aproape că a dispărut de pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de hectare în nord-vestul Mării Negre. Deşi câmpurile de algă roşie au fost luate din 2008 sub protecţia statului ucrainean, Tokarev consideră că această decizie a întârziat cu cel puţin un deceniu.

Responsabilă de această situaţie este activitatea intensă de exploatare a rezervelor de petrol şi gaze din această parte a Mării Negre, a subliniat Tokarev.

În cadrul expediţiei, cercetătorii ucraineni au înregistrat o deteriorare generală a ecosistemului Mării Negre, în special în zona de coastă.  Ei au atras atenţia şi asupra cantităţilor imense de ape reziduale şi netratate care ajung în mare, precum şi a traficului comercial intens.