Concept Electronics, abonată la contractele cu MAI

Categories Explicit, trimitere dreaptaPosted on

Concept Electronics, abonată la contractele cu MAI

Exprimarea „companie abonată la contractele cu statul” este deja o obișnuință astăzi. De ce apar însă suspiciuni când se  să fac afaceri cu statul?  Răspunsul vine din următorul exemplu.

În anul 2008, MAI prin Centrul Național de Administrare a Bazelor de date privind Evidența Persoanelor ( ulterior a fost înglobat în Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date-DEPABDEP) a inițiat o procedură de achiziție publică pentru un acord cadru având ca obiect „Service echipamente de tipărire Cărți de Identitate  și Cărți Alegător”.

Una din cerințele documentației de atribuire a fost ca ofertantul să aibă o rețea de parteneri la nivel național.  Legislația privind achiziția publică nu prevede însă un astfel de termen, ci de „ofertanți”, „asociați”, „subcontractanți”. Mai mult, prevederile anunțului de atribuire precizau că nu se permite subcontractarea.

Prin urmare, ce înseamnă partener?  La licitație au participat doua firme: Concept Electronics SRL și SC Global United Services SRL. A câștigat Concept Electronics SRL, printre altele,   SC Global United Services SRL   nu a putut să demonstreze că are o „ rețea de parteneri” la nivel național!

Astfel, CNABDEP a încheiat acordul cadru cu Concept Electronics și, în baza lui, au urmat patru contracte sucsecvente derulate între 2008-2010, în valoare totală de peste 13 milioane de lei noi, cu tot cu TVA. Atenție! Aceste contracte subsecvente permit subcontracterea, contrar prevederilor documentației de atribuie.

Doi ani mai târziu,  în anul 2010, a fost o noua licitație și cine credeți că a câștigat? Evident, tot Concept Electronics. Un nou acord cadru pe 24 de luni, cu o valoare totală maximă de peste 18 milioane lei noi, cu tot cu TVA. Cum a fost posibil? Un răspuns clar nu avem.  Ce știm este că toate acestea s-au întâmplat pe vremea când ministru era Vasile Blaga.

Ginerele acestuia este un apropiat al lui Dan Drăgoiu, omul de afaceri care controlează Concept Electronics. Cum era de așteptat, reprezentanții DEPABDEP susțin că nu s-au înregistrat abateri de la legislația în vigoare.

Poate totuși o anchetă internă pe problema cu partenerii și subcontractarea nu ar strica să le fie făcută și rezultatele să se faca publice.

Astfel de contracte derulate  într-o manieră și cu proceduri mai puțin cunoscute, chiar dubioase, în jurul cărora apar multe semne de întrebare legate de corectitudinea respectării legislației actuale, nu au cum să nu dea naștere la suspiciuni cu privire la încheierea  unor astfel de afaceri între o companie privată și stat.

Andrei ION