Centrul Wiesenthal: Preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie despre Holocaustul din România

Categories La ziPosted on

Centrul Wiesenthal: Preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie despre Holocaustul din România

Centrul Simon Wiesenthal, cea mai cunoscută organizaţie internaţională de apărare a drepturilor evreilor şi de luptă împotriva antisemitismului, îşi exprimă dezacordul cu privire la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, legate de rolul Regelui Mihai în perioada crimelor antisemite comise de mareşalul Ion Antonescu.

“Se pare că preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie corectă de istorie despre Holocaustul din România. Persoana care poartă cea mai mare responsabilitate criminală pentru uciderea în masă a atât de multor evrei este mareşalul Antonescu, dictatorul care a condus ţara până când a fost îndepărtat din funcţie. Regele Mihai a avut o influenţă minoră, dacă nu chiar inexistentă, asupra destinului evreimii din România”, a declarat pentru gândul.ro Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a expus propria părere asupra istoriei României miercuri seara, într-o emisiune a postului B1 Tv.

“Pentru majoritatea dintre noi, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele?”, a spus Traian Băsescu, referindu-se la Regele Mihai.