Un student român de nota 10 predă la UCLA

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

Un student român de nota 10 predă la UCLA

Ciprian Manolescu, unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii

CCELEBRU. Ciprian Manolescu predă la cunoscuta universitate din Los Angeles

Pentru Ciprian Manolescu, rezultatele cu adevărat de excepţie din timpul liceului nu au rămas nerăsplătite. Dimpotrivă! La nici 32 de ani, Ciprian Manolescu, fost olimpic internaţional de anvergură la matematică, este deja profesor universitar asociat la Catedra de Topologie din cadrul Departamentului de Matematică al prestigioasei Universităţi California din Los Angeles, SUA. Departamentul de Matematică al UCLA are, de altfel, cei mai titraţi matematicieni, deci acolo era, firesc, şi locul lui Ciprian.

Născut în Alexandria, pe 24 decembrie 1978, Ciprian Manolescu  a urmat Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti şi în ale matematicii a început să se impună din clasa a X-a.

După cum povesteşte prof. univ. Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică al ţării noastre, Ciprian a avut o ascensiune liniştită, chiar dacă la competiţiile naţionale ocupa primele locuri, şi a început să strălucească din clasa a X-a, de când nu a mai ratat nici un premiu.

Performanţa de excepţie a lui Ciprian constă în faptul că prin cele trei medalii de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM) a devenit primul participant din istoria de peste 50 de ani a OIM care a reuşit un asemenea record.

La vremea respectivă – 1995, 1996, 1997, când a reuşit să câştige medalia de aur la trei ediţii consecutive – presa română şi cea străină titrau la unison: „Cel mai inteligent elev din lume”.

Realizarea remarcabilă a lui Ciprian s-a conturat şi mai mult la Olimpiada Internaţională de Matematică din 1996, despre care s-a spus că a fost cea mai dificilă dintre olimpiadele de până atunci.

Din nou Ciprian a luat punctajul maxim, elevul din Coreea de Sud care a ocupat locul al II-lea  fiind la trei puncte distanţă de el, o situaţie nemaiîntâlnită până atunci.

La Olimpiada Balcanică de Matematică, un concurs internaţional de mai mică anvergură, având în vedere faptul că participă mult mai puţine ţări decât la OIM, era firesc să obţină tot premiul I cu punctaj maxim, performanţă repetată doi ani la rând, în 1996 şi 1997.

Deşi îi plăceau, în general, toate ştiinţele, chiar şi cele umaniste, dintre care îndeosebi literatura, geografia şi limbile străine, Ciprian era decis să studieze în continuare matematica şi să devină profesor universitar, dorinţă care de destui ani i s-a împlinit.

Ciprian Manolescu

„Ceea ce făceam la olimpiade nu era neapărat matematică superioară, ci consta mai mult în probleme de matematică elementară, care arătau, mai ales, cât de profundă este cunoaşterea matematică mai degrabă de cât de largă este ea. Dar cum doream să obţin rezultate bune şi la concursuri, m-am cam limitat atunci şi nu am putut să studiez toate domeniile pe care le-aş fi vrut. Dar am făcut acest lucru ulterior, în facultate”, îşi aminteşte Ciprian Manolescu.

După terminarea liceului, românul nostru a avut de ales dintre câteva universităţi de prim rang din lume. Ciprian a optat pentru Universitatea Harvard, cea mai veche instituţie de învăţământ superior din SUA şi universitatea care, timp de şase ani consecutiv, a ocupat prima poziţie în Top 500, deci o instituţie care nu mai are nevoie de nici o prezentare şi la care anual depun dosare peste 100 de absolvenţi de liceu din România.

La Harvard, aşa cum era de aşteptat, nu doar că nu a dezamăgit ca student, dar a făcut, se poate spune, istorie în domeniul matematicii.

Pe perioada studenţiei a fost de trei ori laureat al celebrului concurs de matematică „Putnam”, în anii 1997, 1998 şi 2000, şi a primit şi prestigiosul Premiu Morgan.

Universitatea Harvard a absolvit-o în 2001 cu „summa cum laude”, apoi la aceeaşi prestigioasă universitate şi-a susţinut şi teza de doctorat în domeniul de graniţă dintre topologie, teoria mulţimilor, geometria diferenţială şi fizica matematică.

După terminarea doctoratului, a obţinut o bursă de cercetare de la Institutul de Matematică Clay, în perioada 2004-2008, şi  a fost profesor la mai multe instituţii de învăţământ superior din SUA, dintre care amintim Universitatea Columbia din New York.

Aflat în SUA de la vârsta de 19 ani, deci de aproape 13 ani, Ciprian crede că America a devenit deja o a doua sa patrie, locul care i-a recunoscut şi recompensat meritele excepţionale.

Nu putem să nu spunem, cu multă tristeţe, că numele său se găsește ușor la o căutare pe Google, dar nu și pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care nu are o secţiune în care să fie trecute numele absolvenţilor români de excepţie.

Mirela DALAIS