Marii bancheri ai planetei finanţează producerea bombelor cu fragmentare

Categories La ziPosted on

Marii bancheri ai planetei finanţează producerea bombelor cu fragmentare

JP Morgan Chase, Goldman Sachs,  Royal Bank of Scotland, Germany’s Deutsche Bank şi  Changjiang Securities din China sunt doar câteva dintre marile organisme financiare ale planetei care investesc miliarde de dolari în producerea de bombe cu fragmentare.

Astfel, 166 de instituţii publice şi private din 15 ţări – și implicit acționarii lor bancheri – au investit 39 de miliarde de dolari în ultimii trei ani în producerea unui astfel tip de bombe, deşi 38 dintre ele provin din nouă state care au semnat convenţia de interzicere a bombelor cu fragmentare.

Țări ca Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Elveţia  şi Olanda nu au adoptat încă o legislaţie care să interzică investiţiile în astfel de arme.

Bombele cu fragmentare aruncă în aer dispozitive explozibile de dimensiuni reduse, care se răspândesc pe o suprafaţă foarte mare şi fac foarte multe victime.

Organizaţiile pentru pace au cerut ca toate ţările lumii să adopte o legislaţie împotriva investițiilor în fabricarea acestui tip arme.

Un raport realizat recent, arată că forţele de securitate loiale colonelului Gaddafi au folosit în a prilie, la Misrata, în Libia, bombe cu fragmentare fabricate de firma spaniolă Instalaza.

Armele au fost produse şi vândute Libiei în anul 2007, înainte ca Spania să interzică bombele cu fragmentare, compania Instalaza fiind finanţată de către Deutsche Bank, Barclay şi de alte opt bănci spaniole.

Nu mai puțin de 108 state au semnat până în prezent Convenţia împotriva Bombelor cu Fragmentare, care a intrat în vigoare în luna august a anului 2010 şi care interzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul acestui tip de arme.