Jorj Unciuleanu, trimis în judecată pentru moartea scafandrilor Ispas și Zarafu

Categories EvenimentePosted on

Cazul scafandrilor Cătălin Ispas și Cristian Zarafu revine în atenție la trei ani de la moartea lor în adâncuri. Patronul companiei, care i-a angajat pentru ceea ce avea să se transforme în ultima misiune din viața lor, a fost trimis în judecată.

Jorj Unciuleanu este acuzat de procurori de ucidere din culpă și neluarea vreunei măsuri legale de sănătate și securitate în muncă. Cătălin Ispas și Cristian Zarafu și-au pierdut viața în timp ce inspectau epava navei Medy, scufundate în largul Portului Constanța.

Pe 9 septembrie 2010, Cătălin Ispas și Cristian Zarafu au fost trimiși să inspecteze epava navei Medy sub pavilion turcesc și nu au mai putut ieși la suprafață.

Vasul se scufundase la 6 mile marine în largul mării în dreptul localității Tuzla. Trupurile neînsuflețite ale celor doi au fost aduse pe uscat abia după trei luni cu ajutorul unor scafandri din Turcia.

Ancheta procurorilor l-a indicat ca responsabil pentru moartea scafandrilor pe Jorj Unciuleanu, directorul de salvări al firmei pentru care lucrau cei doi. Astăzi, Unciuleanu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea vreunei măsuri legale de sănătate și securitate în muncă.

„Acesta nu a asigurat planificarea și organizarea corespunzătoare a activității de scufundare, a dispus ca victimele Z.C.D și I.C.V să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy și în sala motoare, nu a asigurat scafandru de securitate și medic sau asistent medical, nu a asigurat și stabilit un șef de scufundare pentru activitatea desfășurată și nu a verificat dacă scafandrii folosiți în activitatea de scufundare erau atestați și aveau controlul medical annual“, se arată în rechizitoriul Parchetului Judecătoriei Constanța.