Secrete la Phenian

Categories Escală în alte lumiPosted on

Secrete la Phenian

Un fiu misterios va asigura dinastia Kim

SUCCESIUNE. Unii l-au confundat pe Kim Jong-Chul, fiul cel mare al conducătorului de la Pohenian, cu Kim Jung-Un

În cea mai închisă țară din lume, Coreea de Nord, se pregătește în secret succesiunea lui Kim Jong-Il cu cel mai tânăr dintre fiii săi, Kim Jung-Un, și el o figură misterioasă.

După multe amânări care au făcut loc unui val de speculații din partea observatorilor spațiului nord-coreean, Partidul Comunist, unic la putere în Coreea de Nord, a anunțat că reuniunea sa excepțională va avea loc la finele lunii septembrie.

Este vorba despre prima reuniune oficială a partidului după 1966 și analiștii susțin că scopul este alegerea noii conduceri și succesiunea liderului nord-coreean, Kim Jong-Il.

Responsabilii partidului s-au mai reunit în 1980 pentru a-l confirma pe Kim Jong-Il ca moștenitor al tatălui său, Kim Il-Sung. Printre motivele amânărilor, analiștii au evocat o bruscă degradare a sănătății liderului nord-coreean, dar și posibile discordii grave în sferele înalte ale puterii legate de succesiune.

Kim Jong-Il

Kim Jong-Il, 68 de ani, a suferit un atac cerebral în august 2008 și are probleme renale și diabet, iar sănătatea precară l-a silit să accelereze pregătirile succesiunii sale.

Conferința partidului ar urma să confere posturile-cheie ale formațiunii unice la putere unor persoane apropiate tânărului Kim Jung-Un – cel mai mic dintre fiii dictatorului –, între care cumnatul „liderului iubitȚ, Jang Song-Thaek.

Pentru moment, Kim Jung-Un ar urma să stea în umbră, Coreea de Nord trebuind să facă față unor noi penurii alimentare după inundațiile din vară, pe fondul unei economii în ruine. El ar urma să obțină un post oficial în ierarhie, tatăl său lăsându-i locul după moarte.
Kim Jung-Un este un fiu misterios, fiind știute prea puține lucruri despre el. Singura fotografie datează de când avea zece ani și, potrivit serviciilor secrete sud-coreene, tânărul s-a născut în 1982, mama sa fiind a treia soție a lui Kim Jong-Il, o dansatoare de origine japoneză, decedată în urma unui cancer.

A fost format în instituții de învățământ din Elveția, unde a devenit un mare iubitor de baschet. Într-un regim unde cultul personalității a fost dus la paroxism, aparatul de propagandă a pregătit ascensiunea tânărului fiu al lui Kim, care va fi numit „tânărul căpitan” sau „tânărul general”.

În august Kim Jong-Il a făcut o călătorie în China însoțit de cel mai tânăr fiu, pentru a pregăti succesiunea, și experții arată că a obținut susținerea Beijingului.

Gabriela ANGHEL