SUA: În pat cu dușmanul

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

SUA: În pat cu dușmanul

Democrații și republicanii americani sunt „condamnați” să colaboreze

RESPINGERE. Alegătorii au sancţionat drastic politica preşedintelui democrat Barack Obama

După înfrângerea zdrobitoare suferită de democrați în alegerile de la jumătatea mandatului, președintele Barack Obama se confruntă cu o Cameră a Reprezentanților ostilă și cu un Senat mult mai neprietenos.

La aproape 20 de ani de când celebra butadă „Este economia, prostule!” a fost scrisă pe o tablă de la sediul de campanie din Little Rock a candidatului democrat de atunci la președinția SUA, Bill Clinton, lecția tot nu a fost învățată!

A fost nevoie de o „înfrângere zdrobitoare” (după propria caracterizare) a partidului său în alegerile de la jumătatea mandatului, pentru ca actualul președinte democrat, Barack Obama, să înțeleagă că „alegătorii vor ca noi (guvernanții – n.r.) să ne concentrăm asupra economiei și a locurilor de muncă”.

Sondajele indicau că acestea sunt principalele preocupări ale alegătorilor de mult timp, dar președintele Obama a reacționat de parcă abia descoperise America.

De altfel, în conferința de presă pe care a susținut-o imediat după clarificarea rezultatelor și a dimensiunilor dezastrului suferit de către democrați, Obama a încercat să joace cartea „izolării” președintelui de cetățenii obișnuiți, declarând că se simte prins în capcana Washingtonului.

Implicit, aceasta este încă o recunoaștere a eșecului din partea unui președinte care a ajuns la Casa Albă purtat de un val de entuziasm stârnit tocmai de promisiunea de a schimba modul în care se face politica, apropiind-o de cetățeni.

Entuziasmul față de promisiunea schimbării care a marcat alegerile din 2008 a fost înlocuit acum, la sfârșitul anului 2010, de dezamăgire.

Potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne realizat pentru ABC News, citat de BBC, 73 la sută din alegători s-au declarat supărați sau dezamăgiți din cauza politicilor duse de Washington, iar 53 la sută consideră că acțiunile lui Barack Obama fac, pe termen lung, mai degrabă rău decât ajută America.

88 la sută din participanții la sondaj au declarat că economia a fost chestiunea care le-a influențat cel mai mult votul, cel puțin 50 la sută spunând că sunt foarte îngrijorați de modul în care merg lucrurile.

Trei din zece alegători au un membru al familiei care și-a pierdut locul de muncă în ultimii doi ani, șomajul atingând rata alarmantă de 9,6 la sută.

Promisiuni și așteptări

Republicanii, care au reușit să obțină în Camera Reprezentanților cea mai spectaculoasă răsturnare de forțe din ultimele șase decenii, nu au lăsat euforia să-i îndepărteze de la obiectivele lor.

Viitorul președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul John Boehner, a afirmat în primul său discurs de după anunțarea rezultatelor că „nu este momentul să sărbătorim, ci să ne suflecăm mânecile” pentru a lucra.

Atât Boehner, cât și liderul republicanilor din Senat (minoritari, deși cu o poziție consolidată de cele șase locuri în plus față de legislatura precedentă), Mitch McConnell, au declarat că nu intenționează să facă prea multe concesii rivalilor democrați, a căror politică a fost descalificată de votul alegătorilor.

Într-o conferință pe care a susținut-o la Heritage Foundation, citată de AFP, McConnell a arătat că principalul obiectiv al partidului său îl constituie înfrângerea lui Obama în alegerile prezidențiale din 2012.

„Ar fi o prostie să ne așteptăm ca republicanii să poată remedia în întregime răul făcut de către democrați, atât timp cât democrații au dreptul de veto”, a afirmat McConnell, explicând că „aceasta nu înseamnă că republicanii au renunțat la ideea de a coopera cu președintele. Dar, dacă administrația dorește cooperare, va trebui să înceapă să vină în direcția noastră”.

„Președintele Obama trebuie să decidă dacă va respecta voința oamenilor și va lucra cu noi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor lor, sau va continua să meargă pe o cale pe care poporul a respins-o. Dacă ni se alătură în a-i asculta pe oameni și recunoaște dorința acestora de a avea un guvern mai mic și mai responsabil, se pot realiza multe”, a declarat și viitorul președinte al Camerei Reprezentanților, John Boehner, care a dat asigurări și că nu se va face nici un compromis cu Casa Albă în probleme-cheie.

Teste de voință și forță

Primul examen în fața alegătorilor va fi dat chiar în ultima sesiune a actualului legislativ, când trebuie să se decidă dacă se vor prelungi sau nu reducerile de taxe adoptate în timpul mandatului lui George W. Bush, reduceri care expiră pe 1 ianuarie 2011.

Republicanii susțin prelungirea reducerilor pentru toate categoriile, în timp ce democrații și președintele Obama nu sunt de acord cu reducerile acordate persoanelor cu un venit de peste 200.000 dolari pe an, respectiv familiilor cu peste 250.000 dolari pe an. În noua conjunctură, nu este exclus ca democrații să cedeze.

Imediat după alegeri, Obama a anunțat că renunță la legea privind reducerea emisiilor de carbon, o concesie importantă făcută republicanilor. În confruntarea cu Congresul, președintele pare să fi făcut primii pași înapoi.

Ambele părți se mențin intransigente pe poziții în privința legii asigurărilor de sănătate. În timp ce Obama și democrații susțin că doar în forma în care au propus-o această lege le-ar garanta tuturor americanilor, indiferent de vârstă, sex sau stare a sănătății, îngrijirea de care au nevoie și protecția în fața marilor companii de asigurări dornice de profit, republicanii afirmă că legea „va distruge locuri de muncă în America, va distruge cel mai bun sistem de sănătate din lume și va duce țara la faliment”.

Radicalizarea Congresului

Victoria republicanilor în alegeri este incontestabilă, dar aceștia vor avea de înfruntat opozanți mult mai radicali, întrucât pierderile cele mai mari ale democraților s-au înregistrat în rândul moderaților, cei mai dispuși să colaboreze cu dreapta.

Dana HĂDĂREANU