Râmnicu Vâlcea: Judecătorii au decis că reducerile salariale cu 25% sunt ilegale

Categories La ziPosted on

Râmnicu Vâlcea: Judecătorii au decis că reducerile salariale cu 25% sunt ilegale

Șase funcționari din județul Vâlcea care au dat statul în judecată pentru reducerile salariale de 25% au câștigat procesele. Judecătorii de la Tribunalul Râmnicu Vâlcea au stabilit că micșorarea remunerațiilor este ilegală, informează Antena 3.

Explicația oferită de magistrați a fost că tăierile salariale sunt ilegale pentru că încalcă drepturile omului. “Salariul reclamanţilor la care aceştia au dreptul în baza contractelor de muncă, reprezintă un bun în baza Articolului 1, Aliniat 1 din primul protocol adiţional la Convenţie, Convenţia drepturilor omului. Articolul 1 a fost încălcat luându-ne cei 25% din salariul care şi aşa e foarte mic pentru nevoile noastre”, a declarat Marienta Stănescu, liderul funcţionarilor din Primăria Voineasa.

Guvernul a decis să reducă salariile bugetarilor cu 25% începând cu 1 iulie și până la 1 ianuarie. Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pentru această lege.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, susţine că România riscă să ajungă în situaţia în care jumătate din pensii şi salarii vor fi plătite pe baza legilor, iar cealaltă pe baza unor hotărâri judecătoreşti. „Eu vă spun că CSM, Înalta Curte atunci când au protestat contra modului în care a fost adoptată legea, au oferit motivarea contestării ei. E abia începutul. Jumătate din pensii şi jumătate din salarii vor fi plătite pe baza legilor, cealaltă jumătate pe baza unor hotărâri judecătoreşti”, a declarat Greblă.