Frumoasa Cefalu

Categories Timpul LiberPosted on

Este posibil sa nu fie unul dintre principalele orase din Sicilia. Poate ca nici macar nu se numara printre cele douazeci si cinci cu cei mai multi locuitori. Chiar si asa, Cefalu este o oprire esentiala pe traseul nostru de-a lungul acestei insule misterioase, din aceasta lume aparte care a fost candva sub dominatia aragoneza.

Acest oras frumos cu radacini feniciene are tot ce ai nevoie pentru a sta cateva zile. Vara, populatia sa – care de obicei nu ajunge la 15.000 de locuitori in restul anului – se dubleaza usor.

In ciuda acestui fapt, te poti plimba pe strazile sale cu o oarecare liniste sufleteasca. Este forfota, dar cu greu vom avea probleme sa gasim un loc intr-un restaurant.

Intreaga gama de servicii din Cefalu este programata pentru mijlocul lunii august, daca vizitati in alta perioada a anului nu va fi greu sa vedeti un numar mare de unitati inchise. Toamna este un moment minunat pentru a o face daca suntem genul de oameni carora le place sa fotografieze plajele frumoase mai mult decat sa se scalde in ele.

Plajele din Cefalu sunt, impreuna cu catedrala sa, cea mai reprezentativa carte postala a orasului si chiar a Siciliei in sine. Marea cristalina ajunge la picioarele caselor vechi ale caror terase atarna deasupra ei.

Ca intotdeauna in Italia, multe dintre plaje sunt platite. Pretul este de obicei intre 10 si 20 de euro pe zi pentru doua persoane, in functie de data. Aceasta plata va ofera dreptul la doua sezlonguri, o umbrela si utilizarea barului.

Toate lidourile – asa cum sunt cunoscute aceste bai platite – au o calitate similara. Intre unul si altul exista de obicei spatii publice care sunt adesea aglomerate, mai ales in plin sezon.

Cea mai apropiata plaja de orasul vechi este publica, dar si prima care se umple. Este mai bine sa pleci curand. Desi sezonul de scaldat tinde sa fie destul de lung in Sicilia, noiembrie nu este de obicei o luna buna, totusi **ne putem bucura de acest peisaj marin facand o plimbare lunga de-a lungul Lungomare (promenada)**, ca locuitorii sai cunoscuti sub numele de passeggiata.

Domul din Cefalu, catedrala sa, este poate cea mai impresionanta din oras. Cele doua turnuri ale sale ii confera un aer de forta care poate fi explicat doar prin istoria sa.

In plus, impreuna cu Capella Palatina din Palermo si Catedrala din Monreale, face parte din cele mai reprezentative lucrari ale stilului arabo-norman sicilian. Mozaicurile sale bizantine sunt cele mai vechi de pe insula.

In spatele labirintului de strazi pietruite din acest oras medieval se inalta Rocca, o stanca gigantica pe a carei panta se sprijina templul Dianei. Forma capului (in latina Cephaloedium ) acestei stanci este cea care da numele orasului.

Locul este considerat parc arheologic asa ca pentru a-l urca trebuie sa platesti o taxa de intrare si nu poti accesa pana la 9 dimineata. Vara prea cald, dar toamna o excursie grozava.

Oferta de cazare in Cefalu este extinsa si acopera cererea mare de vara. Cele mai multe dintre ele constau din pensiuni, pensiuni si apartamente. Nu sunt prea multe hoteluri, iar cele care exista tind sa fie prea polarizate intre lux si unitati prea simple.

Daca planuiti sa stati mai mult de doua nopti, fara indoiala, cea mai buna optiune este o pensiune , a carei oferta este de obicei destul de atenta. Un alt motiv pentru a alege acest tip de cazare este locatia. Hotelurile sunt de obicei mai departe de centru si in fata plajelor.

Dintre aceste pensiuni, va recomandam ** Cefalu Suites **. Acest apartament are trei camere elegante cu tot ce ai nevoie si chiar putin mai mult: un mic balcon, cromoterapie la dus.

Antonio, gazda, pe langa faptul ca ne ofera un mic dejun perfect ( croissant cu fistic inclus, va rugam), face ordine in camere in fiecare zi si ne ajuta cu amabilitate sa ne straduim prin zona. Pretul este de obicei intre 50 € in sezonul de jos si in jur de 110 € vara.

Daca preferam sa stam intr-un hotel, va depinde foarte mult de bugetul nostru. Preturile sunt in general mari. O optiune buna este ** Hotel Artemis ** cu camere ingrijite, curate si un mic dejun bun. Pretul in sezonul scazut este de 200 EUR pe noapte.

La nivel gastronomic putem fi siguri ca in Cefalu nu vom fi foame. Oferta restaurantului este larga. Calitatea este altceva. Printre toate, merita mentionat ** Tinchite ,** un frumos restaurant sicilian unde ne putem bucura de ciot sau carne de porc cu provolone sicilian printre multe alte preparate delicioase.

Pentru ceva mai informal dar si de buna calitate, gasim ** Bottega Tivitti,** unde, in ciuda pizza mediei, ne putem bucura de niste hamburgeri excelente.

Daca ceea ce cautam este una dintre terasele tipice deasupra marii, va trebui sa mergem pe Via Carlo Ortolani di Bordonaro . Acolo putem alege dintr-o gama larga de restaurante. Unele dintre ele decente.

Dintre cele cu terasa, evidentiem Ristorante Via Roma Vecchia. Aproape toate ofera meniu fix intre 19 si 30€ cu salata, paste cu peste-spada si peste (de obicei si peste-spada).