O viziune devine realitate: BMW EfficientDynamics Vision

Categories trimitere stanga (cu foto), UtilPosted on

O viziune devine realitate: BMW EfficientDynamics Vision

Se vorbește de ceva vreme despre mașini sport care să aibă performanțe dinamice demne de curse în condițiile unui consum de combustibil modic. Iată că mănușa este aruncată de BMW, care a anunțat recent că se află în teste cu un asemenea model. Lupta cu poluarea se duce pe terenul vehiculelor hibride sau electrice, așa că nici conceptul de față nu putea fi altfel.

Modelul de bază a fost vedeta de la Salonul Internațional de la Frankfurt IAA în 2009, iar succesul la public i-a determinat pe germani să treacă la perfecționarea conceptului pentru a putea fi testat în condiții reale. Este vorba de un coupé cu patru locuri ce are la bază Seria 6. Alimentată de tehnologia BMW ActiveHybrid, mașina a fost prezentată sub titlul de BMW EfficientDynamics Vision.

Cu o gamă largă de componente complet finalizate sau aproape gata de producție, acest studiu a întâlnit o reacție extrem de entuziastă chiar din partea echipei de dezvoltare, nu numai a publicului. A fost o dorință mare pentru a pune mașina pe drum și a transforma un simplu concept într-un automobil funcțional, testat în vederea intrării în producție. Mai mult decât atât, BMW a ținut să demonstreze că această mașină se află într-un stadiu avansat de testare, astfel că au avut curajul să invite chiar jurnaliști de la mari publicații internaționale care să se convingă de performanța și avansul tehnologic deținute de constructorul bavarez.

Demonstrația pentru presă va avea loc la Leipzig Trade Center. Această prezentare va oferi reprezentanților mass-media prima ocazie pentru a afla cum este la volanul unei mașini cu 2+2 locuri, propulsată de un sistem hibrid inovator. Studiul Conceptul BMW Vision EfficientDynamics reprezintă viitorul sloganului BMW „plăcerea de a conduce”.

Consum de 3,7l și o accelerație de 4,8s

Deoarece premiera mondială la IAA 2009 a adus conceptului numeroase premii de design și inovație, trecerea la faza de model funcțional cu premise pentru producția de serie a fost una naturală. Designul se bazează pe proporții specifice unei mașini sport care să îmbine aerodinamica unei supersportive cu spațiul unui coupé 2+2.

Ușile de mari dimensiuni care se ridică facilitează intrarea pe ambele rânduri de scaune, în timp ce aerodinamica atinge un coeficient de doar 0,22. Secretul tehnologiei constă în combinația dintre un diesel turbo cu trei cilindri cu un motor sincron hibrid la puntea față și un motor full-hibrid la puntea spate.

Aceste trei motoare permit o putere totală de 241 kW și 328 CP. Construcția inovatoare a tehnologiei BMW ActiveHybrid permite cifre uimitoare: doar 4,8 secunde sunt necesare pentru sprintul de la zero la 100 km/h, iar consumul mediu de combustibil în ciclul de testare UE (KV01) atinge valoarea incredibilă de doar de 3,76 litri la 100 km și un nivel al emisiilor CO2 de 99 de grame. Această relație unică între performanțele dinamice și eficiență derivă din nivelul ridicat de eficiență a tuturor componentelor motorului, precum și legătura inteligentă dintre puterea a trei motoare, dar și gestionarea energiei precis controlate, inclusiv regenerarea energiei de frânare.

Autonomie 700 km cu 24 l combustibil

Studiul BMW Vision EfficientDynamics este conceput ca un așa-numit plug-in hibrid. Bateria litiu-polimer reîncărcabilă este adăpostită într-un element central longitudinal special conceput pentru această mașină hibrid sport. Bateria poate fi încărcată complet la o priză convențională în doar două ore și jumătate.

Utilizarea exclusivă a energiei electrice în deplasare duce la emisii zero, dar pe distanțe scurte, în modul electric autonomia fiind de aproximativ 50 de kilometri, în timp ce un rezervor diesel de 24 de litri extinde raza de acțiune totală a vehiculului până la 700 km în modul hibrid.

Gamă extinsă de hibride

Prin dezvoltarea acestei mașini sport bazate pe studiul concept BMW Vision EfficientDynamics pentru producția de serie, producătorul de automobile premium cu sediul la München subliniază poziția sa de lider global în producția de vehicule sport cu eficiență exemplară. Toate modelele actuale sunt construite după standarde înalte cu privire la reducerea consumului de combustibil și emisiile de CO2.

Inovațiile utilizate în acest scop se bazează pe strategia de dezvoltare BMW EfficientDynamics, care include, de asemenea, tehnologia BMW ActiveHybrid, precum și sistemele exclusiv electrice. BMW ActiveHybrid 7 și BMW X6 ActiveHybrid sunt două vehicule de producție de serie deja lansate, la care combinația de motor termic cu electric s-a dovedit una de mare succes în materie de performanțe și consum.

Grupul BMW are în desfășurare teste intense în traficul obișnuit, astfel încât să se pregătească pentru producția de serie un model pur electric, care va fi produs la uzina BMW din Leipzig din 2013. Specialiștii estimează deja că în momentul lansării modelul prezentat va costa în SUA aproximativ 100.000 dolari.

Adrian Robert BĂLAN