Ce este tifosul si cum poate fi vindecat?

Categories SanatatePosted on

Tifosul provoaca o febra mare care poate fi tratata cu antibiotice pentru a evita complicatiile. Cazurile au revenit in ultima vreme, ceea ce provoaca ingrijorare.

Tifusul este un grup de boli cauzate de bacteriile Rickettsiale. Desi in prezent sunt considerate patologii rare, exista inca cazuri si infectii.

Ele sunt transmise de paraziti care includ paduchi, purici si acarieni. La populatiile care au masuri sanitare adecvate se considera ca nu exista transmitere. Dimpotriva, in regiunile care nu au acces la o igiena adecvata, riscul de a le contracta este mai mare.

Mai jos explicam fiecare dintre principalele tipuri de tifos, simptomele pe care le produc si tratamentul lor.

Cate tipuri de tifos exista?

In linii mari, exista 3 tipuri de tifos: epidemic, murin si scrub. Desi numele este similar, nu trebuie confundat cu febra tifoida, care este cauzata de o alta bacterie numita Salmonella typhi.

1. Tifos epidemic

Este o boala rara cauzata de bacteria Rickettsia prowazekii. Se transmite prin paduchi infectati intre oameni care traiesc in conditii de aglomeratie. Pentru transmitere este necesar ca paduchii sa poata trece de la un om la altul.

2. Tifos murin

Este cauzata de bacteria Rickettsia typhi si este raspandita oamenilor de puricii infectati. Puricii se infecteaza muscand animalele deja infectate.

Animalele care transmit sunt sobolani, pisici si opossum . Este foarte important de mentionat ca nu se transmite de la persoana la persoana.

3. Tifos scrub

Acest tip de tifos este cel care se transmite prin acarieni infectati. Bacteria care o produce este Orientia tsutsugamushi. Cazurile apar in principal in zonele rurale din Asia de Sud-Est, India, Japonia, China si nordul Australiei.

Desi este o boala rara, persoanele care traiesc sau calatoresc in aceste regiuni se pot infecta

Puricii, acarienii si paduchii pot fi vectori de transmitere a tifosului in anumite zone geografice.

Care sunt simptomele tifosului?

Febra este cel mai frecvent simptom in cele 3 tipuri principale de tifos. Semnele apar de obicei la 10 pana la 14 zile dupa muscatura de paduchi, purice sau transmisie de acarien.

Celelalte simptome pe care le impartasesc sunt urmatoarele:

  • Chill.
  • Durere de cap.
  • Mialgie generalizata. 
  • Eruptie cutanata: diferita pentru fiecare tip de tifos.

In cazul tifosului epidemic, pe langa febra mare si simptomele deja descrise, se adauga altele:

  • Confuzie mentala sau delir.
  • Greata si varsaturi.
  • Tuse uscata cu respiratie rapida.

La persoanele cu tifos murin , simptomele pot aparea de la 4 zile dupa muscatura puricei infectate, cu pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, dureri de stomac.

In cele din urma, atunci cand este vorba de un caz de tifos la scrub, pe langa febra, pot aparea si urmatoarele semne:

  • Confuzie sau stare mentala alterata.
  • O crusta intunecata unde acarianul a muscat.
  • Glandele umflate (adenita cu adenomegalie).

Cum faci diagnosticul?

Simptomele acestor boli sunt foarte nespecifice. Ele pot semana cu cele ale multor alte patologii febrile. Diagnosticul se face adesea prin interviu clinic. Medicul poate suspecta acest lucru din cauza antecedentelor de calatorie intr-o zona endemica.

De asemenea, sunt solicitate analize de sange pentru a gasi bacteriile cauzatoare. Rezultatele acestor teste pot dura timp pentru a fi gata, asa ca este obisnuit sa incepeti tratamentul inainte de a le obtine.

Tratamentul tifosului

Daca medicul are o suspiciune mare ca este tifos, va incepe tratamentul cu antibiotice. Antibioticul ales este unul care actioneaza impotriva tuturor celor trei tipuri de tifos. Doxiciclina este de obicei prescrisa. La adulti, ciprofloxacina si tetraciclina sunt de asemenea eficiente.

Reteta ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil. Persoanele cu tifos epidemic care sunt tratate prompt, de obicei, se recupereaza complet. Daca nu, poate fi fatala, in special la adultii peste 60 de ani.

Unii pacienti au o prima infectie si raman fara simptome timp de luni sau ani. In cazuri rare, poate aparea o recidiva. Aceasta este cunoscuta sub numele de boala Brill-Zinsser. Apare atunci cand sistemul imunitar este slabit de anumite medicamente, varsta sau alta boala.

In cazul tifosului murin, doar un mic procent din persoanele care nu primesc tratament pot muri. Cei cu tifos prin scrub dezvolta insuficienta de organ si sangerare daca nu primesc antibioticul.

Doxiciclina este eficienta impotriva rickettsiae, facand-o prima linie impotriva variantelor de tifos.

Cum sa o preveniti

Deoarece nu exista un vaccin care sa previna oricare dintre cele 3 tipuri de tifos, igiena este baza prevenirii.

Pentru a evita epidemia, ar trebui sa fie suficienta o buna curatare. Se recomanda sa faceti baie cel putin o data pe saptamana si sa va schimbati hainele in mod regulat.

Pentru a va proteja de tifosul murin, evitati contactul cu puricii care il pot purta. Cand iesiti pe camp, pastrati o distanta sigura fata de animalele salbatice, cum ar fi sobolani, veverite zburatoare si oposume. De asemenea, trebuie sa evitati locurile unde cuibaresc aceste animale.

Cand calatoriti in locuri cu febra tifos, utilizati un insecticid care este aprobat pentru imbracaminte. De asemenea, se recomanda evitarea zonelor cu multa vegetatie si tufisuri.

Atentie cu animalele de companie

Desi sunt considerate boli rare sau care apar rar, in unele tari numarul cazurilor a revenit. Acest lucru se intampla deoarece masurile de igiena au fost relaxate, in special in ceea ce priveste animalele de companie.

Este indicat sa evitati sa aveti animale salbatice in case. De asemenea, trebuie sa aveti grija ca animalele de companie sa nu aiba contact cu sobolani sau veverite salbatice.