China: “SUA a intervenit grosolan în treburile noastre interne”

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

China: “SUA a intervenit grosolan în treburile noastre interne”

China a criticat dur duminică întâlnirea dintre preşedintele american Barack Obama și Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, catalogând-o drept “un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei” şi apreciind că a afectat relaţiile chino-americane.

Declaraţia Ministerului de Externe chinez a fost dată publicităţii la câteva ore după ce Obama s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan şi laureat al premiului Nobel la Casa Albă.

China a făcut anterior apel la SUA să nu dea curs întâlnirii anunţate pentru sâmbătă, avertizând că aceasta ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări.

După reuniunea privată de 45 de minute de la Casa Albă, China a anunţat că MAE de la Beijing şi ambasada sa de la Washington au înaintat proteste.

‘Un astfel de act reprezintă un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei, a rănit sentimentele poporului chinez şi a afectat relaţiile chino-americane’, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Ma Zhaoxu.

“Cerem părţii americane să ia cu seriozitate în considerare poziţia Chinei, să adopte imediat măsuri pentru a elimina impactul dăunător, să pună capăt amestecului în afacerile interne ale Chinei şi să înceteze să susţină forţele separatiste anti-chineze care militează pentru independenţa Tibetului”, precizează comunicatul semnat de Ma Zhaoxu.