Compoziție cu fluture albastru – Un tablou pentru dumneavoastră

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

Compoziție cu fluture albastru – Un tablou pentru dumneavoastră

Artele plastice sunt dominate de pictori. În majoritatea expozițiilor, tablourile își trag partea leului, lăsând mult prea puțin spațiu pentru alte arte vizuale. Claudia Mladin Bunea are curajul, pe lângă pictură, să facă și o tapiserie de bună calitate.

La Galeria Orizont din București, Claudia Mladin Bunea a expus o valoroasă colecție de tapiserii. La vernisaj, ca de obicei, multă lume, agitație, nu prea era cadrul propice pentru marea întâlnire cu arta. A trebuit să revin, să mă uit în liniște.
Un critic de artă remarca pertinent faptul că „filonul din care descinde Claudia Mladin Bunea este acela al folclorului național românesc autentic, prin motivele ornamentale folosite și prin tehnica impecabilă a execuției, care amintește de aceea a meșterilor populari. Astfel, Claudia Mladin Bunea este o continuatoare a școlii românești de tapiserie”.

Profesoara sa, Maria Mihalache Blendea, a subliniat faptul că autoarea a fost cea mai bună studentă a sa, din ultima serie pregătite, iar după această perioadă, Claudia Mladin Bunea a evoluat foarte bine. Rememorez acum doar trei dintre lucrările care m-au impresionat foarte mult: „Compoziție cu fluture albastru”, „Metamorfoze I” şi „Materna”.

De la profesor trecem la un alt critic, Adrian Silvan Ionescu: „Claudia Mladin Bunea, deși tânără, este o prezență greu de uitat după ce i-ai văzut creația plastică. Având mari disponibilități de exprimare și deschidere spre genuri noi aplicate tapiseriei, ea își afirmă, în mod categoric, talentul și măiestria”.
De cele mai multe ori, un artist rămâne în profunzimile memoriei ca autor al unei lucrări anume. Pentru mine, numele

Claudiei Mladin Bunea este asociat cu un fluture de mari dimensiuni. Această insectă, care poate să fie acoperită cu cele mai diverse culori, a fost o sursă de inspirație benefică pentru autoarea noastră. A știut să-i valorifice potențialul pictural, apoi a început dificila operațiune de transpunere în lumea tapiseriei. Rezultatul a fost o lucrare emblematică, demnă de cele mai rafinate muzee din lume.

Carte de vizită

Claudia Mladin Bunea a terminat în 1996 Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Arte Textile – Tapiserie, la Academia de Artă București. În palmaresul său figurează Premiul I la Concursul Național de Arte Plastice – Textile, etapa finală, Iași 1989, și Premiul pentru Tineret de la Trienala Internațională de Tapiserie, ediția a doua, București 1997, pentru lucrarea „Materna”. A avut 11 expoziții personale, începând cu anul 1995, iar din 1992 este prezentă în manifestările artistice de grup.

Un cititor premiat

Timp de o săptămână, așteptăm scurtele dumneavoastră comentarii la adresa de e-mail [email protected] și la adresa poștală: Ziarul Timpul, Piața Presei, Corp C, camera 406, sector 1, București. Precizați și telefonul. Menționați pe plic „Un tablou pentru dumneavoastră”.  Cel mai interesant punct de vedere este premiat cu o lucrare semnată de Claudia Mladin Bunea.
Stănica Radu din București a câștigat o lucrare de Ileana Dana Marinescu, prezentată în numărul 13.

Aristotel BUNESCU