Christine Lagarde, ministrul francez de Finanţe, noul director al FMI

Categories La ziPosted on

Christine Lagarde, ministrul francez de Finanţe, noul director al FMI

Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, este, de marți, noul director al FMI, după ce funcţia a rămas vacantă în urma demisiei lui Dominique Strauss-Kahn. Christine Lagarde este prima femeie şef al FMI, iar mandatul său este de cinci ani şi va începe la 5 iulie 2011.

Lagarde a scris pe contul de Twitter: “Sunt onorată şi încântată că FMI mi-a acordat poziţia de director”.

Candidatura ministrului francez a apărut pe fondul criticilor vehemente ale marilor economii emergente, care au dorit încetarea dominaţiei europene asupra acestui post.

Brazilia, Rusia, China şi Africa de Sud au criticat iniţial oficialităţile europene pentru că doreau continuarea tradiţiei stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial, conform căreia poziţia de director general al FMI revine în mod automat unui european.

Ulterior, China, Rusia şi Brazilia şi-au schimbat poziţia, iar acest fapt a determinat decizia finală.

Statele emergente invocau că directorul general al FMI ar trebui să fie desemnat în funcţie de competenţă, nu de naţionalitate, iar ministrul francez a refuzat să comenteze informaţiile.

În timpul turneului internaţional de promovare a candidaturii la şefia Fondului, Christine Lagarde a susţinut că problemele legate de datoriile de stat ar fi o prioritate pentru FMI sub conducerea sa.

Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finanţe în Franţa, a demisionat în luna mai din poziţia de director general al FMI, după ce a fost arestat la New York sub acuzaţii de tentativă de viol.

FMI şi Banca Mondială au fost create în urma Conferinţei de la Bretton Woods din 1944, unde a fost convenită înţelegerea nescrisă ca şeful Fondului să fie întotdeauna un european, iar preşedintele BM – un american.