Cinci orase (si o insula) concepute de minti vizionare

Categories Timpul LiberPosted on

Proiectate de la zero precum Brasilia, New Delhi sau Chandigarh, sau cei mai mari exponenti ai curentelor artistice, precum Barcelona si modernismul, trecand prin stilul personalist si neclasificabil pe care Cesar Manrique l-a imprimat pe insula Lanzarote, aceste orase si destinatii sunt imaginea mintii vizionare a creatorilor sai.

Pentru a citi mai multe: Daca iti place arhitectura, trebuie sa vizitezi Le Havre

Paris de Georges-Eugene Haussmann

Lucrarea baronului Haussmann la Paris, comandata de imparatul Napoleon al III-lea, a inclus o autentica lucrare de demolare, care avea ca obiectiv transformarea totala a orasului, care la mijlocul secolului al XIX-lea continua sa aiba un aspect medieval labirintic.

Activitatea lui Haussmann la Paris, intre 1853 si 1870, a constat in dezmembrarea vechilor cartiere medievale si inlocuirea lor cu un plan urban modern, cu strazi largi si cartiere simetrice.

Lucrarea sa, intre 1853 si 1870, a constat in dezmembrarea cartiere intregi, asa cum s-a intamplat cu Arcis, pe malul drept al Senei, si inlocuirea lor cu un plan urban modern, cu alei largi si cartiere simetrice.

Astfel, se estimeaza ca Haussmann a transformat pana la 60% din cladirile din Paris. A reproiectat Place de l’Etoile (azi Chales de Gaulle), a creat bulevarde lungi cu perspective spre monumente precum Arcul de Triumf si Opera Garnier si poduri noi, precum cele de la Sully la Concorde.

Printre realizarile sale se numara si o noua conducta de apa si un sistem mare de canalizare.

Se estimeaza ca Haussmann a transformat pana la 60% din cladirile din Paris.

Barcelona lui Antoni Gaudi

Spre deosebire de Haussmann, cel mai renumit arhitect din Catalonia nu a distrus orasul Barcelona pentru a construi altul in locul sau, ci Ildefonso Cerda a fost urbanista care a proiectat orasul pe care il cunoastem astazi. Cu toate acestea, Antoni Gaudi a reusit sa transforme cladirile sale caracteristice in simboluri ale orasului.

Desi Gaudi nu a proiectat orasul Barcelona, ​​el a reusit sa faca din cladirile sale caracteristice simbolul cel mai recunoscut al orasului.

Exponent maxim al modernismului catalan, atat solutiile sale structurale, cat si -si mai presus de toate- integrarea mestesugurilor precum ceramica, sticla, forjarea fierului sau tamplaria se numara printre semnele sale distinctive.

Lucrarile sale acopera toate disciplinele, de la felinarele din Pla de Palau si Plaza Real pana la biserica incompleta a Sagrada Familia -care i-a adus titlul de „arhitect al lui Dumnezeu” – prin bijuterii de arhitectura civila care formeaza plamanul verde al parcului . Guell pana la Casa Batllo, Casa Vicens sau Casa Mila.

Crearea New Delhi

Sir Edwin Lutyens a ramas in istorie drept unul dintre cei mai buni – sau cei mai buni – arhitecti din Regatul Unit. Cele mai faimoase lucrari ale sale sunt concentrate in New Delhi, oras pe care l-a proiectat in 1911 la cererea guvernului britanic, care dorea sa mute sediul guvernului sau in nord-vest de Calcutta.

Proiectat peste 20 de ani, Lutyens a trasat un mediu propice centrului ministerial printr-un sistem de strazi largi, trotuare largi, spatii verzi si locuinte foarte caracteristice pentru functionari: bungalourile.

Proiectat peste 20 de ani, Lutyens a trasat un mediu propice centrului ministerial printr-un sistem de alei largi, trotuare largi, spatii verzi, case foarte caracteristice: bungalourile.

Aceste cladiri din caramida alba, parter si dotate cu o gradina vasta, compun o imagine care recreeaza mici insule in mijlocul unei mari de iarba si copaci, vazute mai ales de sus.

Complexul a fost inaugurat in 1931, fiind resedinta prezidentiala, denumita Rashtrapati Bhavan, una dintre cele mai reprezentative cladiri. Era cunoscuta sub numele de Casa viceregelui si era folosita ca locuinta a guvernatorului general. Din 1950, este resedinta oficiala a presedintelui indian.

Orasul perfect al lui Le Corbusier

O adevarata panza goala a fost desfasurata inaintea lui Le Corbusier cand i s-a oferit sa proiecteze un nou oras in nordul Indiei dupa independenta tarii de Regatul Unit si nasterea Pakistanului vecin.

In anii 1950,   o adevarata panza goala a fost asezata inaintea lui Le Corbusier, cand i s-a oferit proiectarea unui nou oras in nordul Indiei.

Prim-ministrul, Jawaharlal Nehru a promovat apoi crearea unei noi capitale pentru provinciile Punjab si Haryana, Chandigarh,  iar comisia a cazut in mainile elvetianului  Charles-Edouard Jeanneret-Gris, Le Corbusier.

Nu a irosit-o: a creat o metropola cu o dispunere simetrica, impartita in 60 de sectoare, fiecare cu casele, magazinele, scolile, templele si parcuri, si chiar o estimare a cetatenilor: 150 de familii pe nucleu.

Curtea de Justitie, Secretariatul si, cea mai impresionanta, Adunarea, sunt cele mai caracteristice cladiri ale orasului, care are si monumente proiectate de arhitect: Turnul Umbrelor  si  Monumentul Mainii Deschise .

In timp ce Le Corbusier proiecta Chandigarh, unul dintre adeptii sai,  Oscar Niemeyer, a fost insarcinat sa creeze o noua capitala pentru Brazilia.

O noua capitala pentru Brazilia

In timp ce Le Corbusier proiecta Chandigarh, unul dintre adeptii sai, Oscar Niemeyer , a fost insarcinat sa creeze o noua capitala pentru Brazilia.

In colaborare cu Lucio Costa , responsabil de zona urbana a Brasiliei, dar si cu arhitectul peisagist Roberto Burle Marx si decoratorul Athos Bulcao , Niemeyer s-a ocupat de cele mai remarcabile cladiri ale orasului, care a fost dezvoltata in timp record. de patru ani. , intre 1956 si 1960.

In aceasta perioada, arhitectul a proiectat zeci de cladiri rezidentiale, comerciale si administrative, inclusiv resedinta presedintelui ( Palatul Alvorada ), Congresul National, Palatul Itamaraty , sediul Ministerului Afacerilor Externe, sediul Curtii Supreme Federale. si Palatul Planalto , sediul guvernului.

Printre acestea se remarca Catedrala din Brasilia , o capodopera a orasului, cu 16 arcade din beton alb care formeaza o coroana gigantica si simuleaza doua maini ridicate spre cer.

Interiorul Catedralei din Brasilia. Foto Pixabay.

Vitraliile dintre stalpi garanteaza iluminarea naturala a bisericii, care este situata sub nivelul solului, iar spatiul sau circular cu diametrul de 70 de metri poate gazdui 4.000 de persoane.

Lanzarote: visul lui Cesar Manrique

Nascut in 1919, Cesar Manrique si-a dedicat timpul, munca si chiar viata insulei Canare Lanzarote , reusind sa pastreze identitatea culturala canara si sa integreze peisajul in dezvoltarea urbana.

Astazi este total imposibil sa ne imaginam Lanzarote fara Cesar Manrique sau Cesar Manrique fara Lanzarote

Astazi este total imposibil sa ne imaginam Lanzarote fara Cesar Manrique sau Cesar Manrique fara Lanzarote. Pictor, sculptor, ecologist, conservator de monumente, consilier in constructii, planificator de ansambluri urbane, configurator de peisaje si gradini, modelul sau de interventie durabila in teritoriu care i-a permis salvgardarea patrimoniului natural si cultural i-a adus declaratia Rezervatie a Biosferei de catre UNESCO. in 1993.

Sculptura Cesar Manrique din Lanzarote.

Jameos del Agua si Cueva de los Verdes , Gradina de cactus , Mirador del Rio , ansamblul arhitectural Casa-Museo del Campesino si Monumento a la Fecundidad – poate una dintre cele mai simbolice lucrari ale sale – si Casa – studio ale artistului din Taro de Tahiche sunt cateva dintre lucrarile sale esentiale.