Cioara vopsită are un handicap: 7,4

Categories EditorialPosted on

Dupa ce presedintele Romaniei si-a scos noii tutari la restaurant am tot asteptat sa vad cu ce program defileaza amorfa fundatie de dreapta – Miscarea Populara (MP), noul “instrument” al democratiei participative inventat de Traian Basescu , suparat pe sat ca n-a mai vrut-o pe Elena Udrea, iar acum vrea sa se razbune pe un PDL care nu i-a pus in varf protejata. Nu pentru binele Romaniei a infiintat MP, ci pentru destructurarea unui PDL razvratit. In clipele sale grele presedintele are nevoie de popor. Cica Miscarea ar lua-o de jos, se vorbeste de “nuclee judetene”, numai ca a fost zamislita de “sus”.

MP pare a fi consecinta disputelor din PDL (Basescu stia de ele sau le intuia cu doi ani in urma, pentru ca la Cotroceni se plamadea de multa vreme aceasta alternativa).
In sfarsit, a aparut seful fundatiei, decanul de la Sociologie, Marian Preda, care ne-a insirat “obiectivele politice”, precepte ultracunoscute. Tinteste spre cei “activi economic”, intretinand mitul ca electoratul Miscarii ar fi populatia urbana de varsta medie. Realitatea sondajelor dovedeste altceva, iar un sociolog de talia liderului noii jucarii a lui Basescu putea sa intuiasca singur ca vor fi votati de femei din mediul rural, cu studii elementare. Doar denumirea mai poate seduce si doar pe cei slabi de inger. Deocamdata, MP asteapta “contributii mici” de la “cei multi”. Care multi? Electoratul pierdut de PDL ramane pierdut. Chiar daca la MP vor adera si ceva “oameni de prestigiu” – poate fanatici ai presedintelui – acestia vor fi din start maculati: cine se mai aseaza in slujba polarizantului Basescu, de pana mai ieri? Marginalizatii de partid, traseistii vor esua in MP.

Cel mai mult mi-a placut chestiunea cu modernizarea Romaniei. Parca o modernizase “Captin Basse”, in acesti opt ani, de cand tot macina gogorita asta. Mai curand distrugatorul Romaniei, nu modernizatorul ei.
Dupa silogismul prezidential ca PDL a fost democratic doar atunci cand a fost condus dictatorial atunci cum va fi condusa Miscarea – dictatorial sau democratic? Presedintele, prin MP, intentioneaza sa-si perpetueze “epoca”, care sa nu se incheie in 2014. Are insa un handicap: 7,4 milioane. Oricum ai suci sondajele doar 9% dintre romani l-ar mai urma pe tatucul Miscarii. Ce vremuri, cand Alianta DA era acreditata in 2005 cu 67%! MP va eroda si putinul electorat al PDL, nu va fi nici macar un PDL vopsit, cu toti disidentii basescieni care isi vor gasi refugiu aici. Poate, vreodata, Vasile Blaga va povesti cum a aranjat pentru Eba cate zece voturi de sectie.
MP a fost prezentata ca o formatiune virgina, dar “fara politicieni”, neinfestata de “partidic”. Administratia prezidentiala este un for “deasupra” partidelor. Daca slugile basiste de la Cotroceni, care s-au grabit sa se inscrie in MP, neaga partidele si politicul, peste ce mai domnesc? Nu prea stim nici cine sunt “colegii”.Dupa cum vorbeste si actioneaza cel ce va “supraveghea” MP nu are nimic de-a face cu societatea civila. Liderul miscarii trebuie, bineinteles, sa-i fie loial celui scarbit de partide. MP nu este partid, dar va deveni. Inca de la inceput “vectorul politic” s-a comportat ca un viitor partid. Basescu n-a inventat roata – are modelul transformarii FSN in partid dar asta tine de alta epoca. Acum e cu totul altceva. Cei de “jos” s-au mai desteptat.

Traian Basescu nu era destul de “popular”, de-a mai fost nevoie de o “Miscare”? ONG-ul presidential este o utopie politica. Pana si Neamtu (Noua Republica) este sceptic ca Basescu va convinge cu MP. Ce legatura mai are Basescu cu “poporul”, pe care-l invoca mereu? Una singura: o miscare “populara”. Nici macar expertul in razboaie epice nu mai poate face minuni. Stiti cine va duce la esuarea proiectului? Chiar initiatorul. Un fel de secta va deveni MP. Mai urmeaza Integrarea in Absolut.