Concepte

Categories Timpul LiberPosted on

Producatorii de automobile scot periodic la lumina concepte care de fapt sunt exercitii de design .Ele sunt necesare pentru a testa aprecierea publicului si a specialistilor ,anunta liniile stilistice si identitatea marcii pentru viitorul apropiat ,insa deseori raman simple incercari .Ulterior ,la intrarea in productia de serie masina pastreaza doar o parte din concept si asta datorita mai multor factori printre care : constrangerile motorizarilor ,reglementarile legislative din piata vizata ,modelele concurentei ,evolutia costurilor de productie ,etc.
Am ales ultimele concepte ale catorva mari producatori germani pentru a ilustra tendintele urmatorilor ani .
Audi Crosslane Coupe ar putea prefigura raspunsul Audi la succesul Range Rover Evoque ,dar si anunta tehnologiile noi pe care le are in vedere marca germana . Motorizarea este hibrida ,formata din doua motoare electrice si unul clasic de 1,5 litri .Desi Audi anunta o caroserie multimaterial , domina fibra de carbon si aluminiul .
Audi TT Ultra Quatro foloseste si ea din plin fibra de carbon micsorand greutatea cu aprox 300 kg. Cei 310 CP ai motorului de 2 litri turbo propulseaza bolidul la 100 km/h in 4,2 sec .
BMW Concept Seria 4 coupe continua politica de dezvoltare de noi modele ,de noi nise .De fapt este o repozitionare a coupe-ului seria 3 ,pentru a intra in randul celorlalte : seria 6 este coupeul pentru seria 5,iar 8 pentru seria 7 .Trebuie sa subliniem  plusul de agresivitate insa marea provocare va fi M4 care trebuie sa duca mai departe legenda lui M3.
BMW Concept X4 va intra in productie in 2014 .Linia de design lansata de X6 continua in mod firesc ,si tot firesc ramane controversata .Muchii laterale ingrosate spre pasajele proeminente ale rotilor spate ,prize de aer masive ,leduri ,etc. totul arata o dinamica mai pronuntata decat X3 .
Mercedes Benz GLA Concept ilustreaza noua politica Mercedes de a intra in lupta pe toate fronturile deschise de BMW si Audi .Audi A3 va avea un concurent serios chiar daca la iesirea din productie probabil vor exista modificari .Deocamdata sunt anuntate motorizari diesel in 4 cilindri si 209 CP ,cutie automta in 7 trepte cu dublu ambreiaj si bineinteles un upgrade AMG.
Mercedes G63 AMG 6×6 este un vehicul militar pentru uz civil .Ca civilii trebuie sa plateasca peste 400.000 euro pentru una dintre cele 30 unitati care se  vor produce ,este altceva .Nu avem ce sa discutam despre stilul unei masini care la lansare in 1979 semana izbitor cu ARO 244 dar daca trecem in partea de tehnologie si performante intram in alta lume .Un biturbo de 5,5 litri produce 544 CP si 758 NM iar cele trei punti motoare lanseaza modelul la 100 km/h in mai putin de 6 secunde .Daca pe autostrada arata ca o ciudatenie, in desert alergand cu 160 km/h ,viteza maxima, se va simti ca ….”pestele in apa „.
VW CrossBlue Coupe Concept reprezinta decalaratia producatorului german ca intra in segmentul SUV-urilor mari .Un coupe in 4 usi ,mai mic decat cel de 7 locuri prezentat la Detroit in 2012 ,este un studiu care imi place foarte mult pentru ca are stil ,cu o parte frontala in care liniile curbe se impletesc armonios cu cele drepte .Noua identitate VW adopta faruri de dimensiuni mult mai reduse decat suntem obisnuiti .
VW XL1 Concept ,” masina de 1 litru” ,adica un litru consum la 100 km ,este o demonstratie de inalta tehnologie germana .Hibridul este compus dintr- un biturbo diesel in doi cilindri ,800 cmc si 47 CP plus un electric de 27 CP .In teorie ,cu plinul facut si bateriile incarcate poate parcurge ,la o viteza de pana in 100km/h ,aproape 1000 km .In conditii de conducere cu acceleratii mai brutale tot raman 500 km .Evident ca asta nu se poate obtine decat cu o greutate cat mai mica ,si cele 870 kg au la baza materiale compozite,mult carbon si aluminiu .