Consiliul Județean modernizează Delfinariul din Constanța cu fonduri europene și cu o firmă apropiată de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu

Categories PoliticaPosted on

Delfinariul din Constanța, care datează din 1973, va fi modernizat după ce, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au reușit să obțină fonduri europene pentru această investiție. În cursul zilei de ieri a fost dat startul lucrărilor care vor fi definitivate în luna aprilie a anului 2015, până atunci spectacolele urmând să aibă loc în bazinul mic.

Noua casă a vedetelor Ni Ni și Chen Chen va fi acoperită, iar geamurile vor fi tratate împotriva radiațiilor solare. De asemenea, va putea găzdui mai mulți turiști. Apa din bazin va fi climatizată, la fel ca și aerul. Odată finalizate lucrările, numărul turiștilor care va putea urmări spectacolul delfinilor va crește de la 600 la 1.200.

„În luna august nu puteam să facem față. Și în zilele nepotrivite pentru plajă eram nevoiți să facem mai multe demonstrații. Acest bazin nu numai se extinde, ci și se închide. Bazinul deschis e rău pentru cei de pe partea cu soarele, e rău pentru delfini pentru că ies din apă și rău pentru apă pentru că… înflorește’’, a declarat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

El a mai adăugat că, noua investiție prevede și construirea unui lift, pentru ca și persoanele cu dizabilități să poată urmări spectacolele.

Și, pentru că o veste bună nu vine niciodată singură, directorul Adrian Bîlbă a declarat că, atunci când noua sală de spectacole va fi gata, Ni Ni și Chen Chen ar putea avea și un nou partener de joacă.

„Chiar acum, șefa de la delfini e la Istanbul. Ne mișcăm să prospectăm piața. Căutăm un mascul. Ne vom lupta să găsim undeva în Europa, urmând ca în situația în care nu găsim în Europa să ne îndreptăm din nou spre Asia. Nu aduc al treilea delfin până nu avem bazinul gata, pentru că noi vrem ca animalele să fie în condiţii de habitaţie perfectă, bună pentru ele.De asemenea, intenţionăm să aducem şi alte foci sau specii de pinguini. Am în planul managerial şi o variantă de parteneriat public-privat pentru realizarea unui nou bazin”, a mai spus Adrian Bîlbă.

Valoarea totală a proiectului pentru modernizarea Delfinariului este de aproape 13 milioane lei, din care valoarea contractului de construcţie semnat cu SC Mobitom SA ajunge la aproximativ 10 milioane lei.

SC Mobitom SA este una dintre firmele apropiate de CJC. De fapt, sediul acesteia este pe strada Ion Roată nr. 3, exact adresa la care se află și sediul societății Five Holding, al SC Sigma Trading și al magazinului Brick. De fapt, acționar majoritar al Mobitom este, cu 8,678 %, pe SC Five Holding SA, iar unul dintre administratori era răposatul Gheorhe Oancea. Mobitom a fost implicată în mai multe proiecte ale administrației locale și județene, de la blocurile ieftine pentru tineri la Aqua Magic. președintele CJ Constanța, Nicșor Constantinescu, este asociat în Sigma Trading cu un număr de 138 de părți sociale, ceea ce înseamnă 15,33% din total. Exact cu aceleași cifre figurează ca acționar și primarul Constanței, Radu Mazăre. Five Holding SA este asociat în SC Sigma Trading SA.