Cum se împart banii: Guvernul a adoptat bugetul pentru 2012

Categories La ziPosted on

Cum se împart banii: Guvernul a adoptat bugetul pentru 2012

Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget pentru anul viitor, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.

Conform legii, proiectul de buget pentru anul următor trebuia transmis Parlamentului de către Guvern până la 15 octombrie, dar Executivul a aşteptat finalizarea negocierilor din această toamnă cu FMI şi prezentarea de către Comisia Europeană a prognozei de creştere economică pentru anul viitor înainte de a aproba bugetul.

Anul 2012 se anunţă unul dificil pentru salariaţii bugetari şi pensionari.

Bugetul pentru salarii şi pensii creşte cu sub un procent, aşa că sunt şanse mici ca bugetarii şi pensionarii să primească bani în plus anul viitor

Există însă şi ministere şi instituţii pentru care s-au găsit bani în plus.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va primi cu peste 600 de milioane de lei faţă de acest an, în timp ce bugetele de la Transporturi sau Finanţe vor fi suplimentate cu sume ceva mai mici.

Lista instituţiilor care vor avea bugete mai mari în 2012 continuă cu Administraţia Prezidenţială, dar şi cu cele două servicii de informaţii, SRI şi SIE, dar și SPP și ANI.

Există însă şi ministere care vor primi mai puţini bani în 2012.

De exemplu, Ministerul Administraţiei şi Internelor va avea un buget redus cu aproape 2 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Muncii va primi cu circa un miliard de lei mai puţin faţă de bugetul din acest an.