Fa miscare si scapa de stres cu ajutorul mersului pe jos

Categories SportPosted on

Mersul pe jos este una dintre cele mai populare forme de exercitii fizice si poate fi o modalitate excelenta de a reduce stresul. In primul rand, este gratuit! Unul dintre cele mai bune lucruri despre mers pe jos este ca nu necesita echipament sau imbracaminte speciala: tot ce ai nevoie este o pereche buna de adidasi si imbracaminte confortabila. Acest lucru il face o forma accesibila de exercitiu pentru persoanele care nu au acces la echipamente, dispozitive sau cursuri de gimnastica. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a economisi bani fara a renunta la beneficiile unui stil de viata activ.

Un alt motiv pentru care mersul pe jos este atat de benefic ca exercitiul fizic este natura sa cu impact redus . Spre deosebire de alergare, care poate fi grea pentru organism, mersul pe jos are foarte putine riscuri asociate cu aceasta. De aceea este perfect pentru persoanele care se recupereaza dupa o accidentare sau pentru cei care abia incep sa se puna in forma. Mult mai bland cu articulatiile decat alte activitati, facandu-l potrivit pentru persoanele cu artrita sau alte probleme articulare care nu doresc sa-si agraveze si mai mult starea prin exercitii fizice.

Acest tip de exercitii ajuta la imbunatatirea echilibrului si coordonarii, sporind in acelasi timp forta si flexibilitatea muschilor din intregul corp.

Mersul pe jos are, de asemenea, multiple beneficii pentru sanatatea mintala: studiile sugereaza ca mersul pe jos regulat poate ajuta la reducerea depresiei si anxietatii, la imbunatatirea calitatii somnului si chiar la cresterea nivelului stimei de sine.

Pentru multi oameni care se confrunta cu aceste probleme, mersul la o plimbare linistita poate fi incredibil de terapeutic si ii poate ajuta sa isi gestioneze mai bine simptomele pe termen lung. In plus, petrecerea timpului in aer liber a fost legata de imbunatatirea starii de spirit si a bunastarii mentale generale, asa ca combinarea acestuia cu activitatea fizica este si mai buna.

Starea de spirit resimtita la mers poate fi amplificata si mai mult prin practicarea miscarii meditative sau constiente , ceea ce permite pasilor si miscarilor de respiratie sa se reuneasca intr-o armonie perfecta.

Plimbarea si meditatia: ce este

Mersul meditativ este o practica care poate fi facuta oriunde si presupune pur si simplu sa fii constient de corpul tau: respiratia si bataile inimii in timp ce mergi. Va puteti concentra pe numararea pasilor dvs. sau asupra modului in care simtiti ca aerul se misca in si iese din plamani. Este important sa nu va grabiti, ci sa va faceti timpul necesar pentru a percepe fiecare senzatie.

Constientizarea mai mare dobandita prin concentrarea asupra propriului corp permite recunoasterea mai bine a celor mai subtile senzatii: de la soarele care incalzeste pielea pana la o adiere blanda care ne framanta. In aceasta stare, s-ar putea chiar sa observati detalii in natura pe care in mod normal le-ati trece cu vederea, cum ar fi pasarile cantand in copacii din apropiere sau animalele mici care se grabesc in cautarea hranei.

Aceasta practica poate ajuta la calmarea mintii si la reducerea stresului si, in timp, te poate ajuta sa devii mai constient de mediul inconjurator. Scopul este de a deveni mai constienti de modul in care corpul nostru se misca, cum va simtiti si cum sa folositi cel mai bine miscarea pentru a interactiona cu mediul.

Calugarul budist zen Thich Nhat Hanh este creditat ca a fost unul dintre primii care a folosit mersul pe jos pentru meditatie. A mers inainte si inapoi de-a lungul unei carari, concentrandu-se asupra respiratiei sale si curatandu-si mintea de distrageri. Aceasta practica este folosita si astazi ca o modalitate de conectare cu momentul prezent.

Mersul meditativ este o forma de meditatie de constientizare efectuata de obicei in natura . Spre deosebire de meditatia clasica, ea nu se concentreaza asupra niciunui obiect sau gand anume. Scopul este pur si simplu sa fii in momentul prezent si sa te concentrezi pe senzatiile mersului. Aceasta practica, pe langa faptul ca este calmanta si relaxanta, poate ajuta si la imbunatatirea concentrarii.

In cele din urma, exista multe modalitati de a incorpora plimbarile in rutina ta zilnica. Fie ca este vorba de o plimbare de 45 de minute la ora pranzului la serviciu sau de o plimbare pe indelete prin cartier dupa cina in fiecare seara, nu conteaza ce tip de plimbare alegi, atata timp cat ramai activ. De asemenea, poti incerca sa schimbi rutele din cand in cand pentru a mentine lucrurile interesante, ceea ce te va impiedica sa te plictisesti si iti va permite sa vezi lucruri diferite de fiecare data.

Pe scurt, mersul pe jos este o modalitate excelenta de a ramane in forma si de a gestiona nivelul de stres; In plus, nu costa nimic si o poti face in multe feluri. Fie ca o faci in scop terapeutic sau daca pur si simplu iti place sa fii in contact cu imprejurimile in timp ce faci o activitate usoara in timpul liber al zilei, nu este nicio problema! Deci, daca nu ati inceput inca sa includeti mai multe plimbari in rutina zilnica, acum ar putea fi un moment bun pentru a incepe sa explorati beneficiile incredibile pe care le aduc.