Kureșul ar putea deveni sport de performanță

Categories SportPosted on

„Kureşul” (luptele libere tătăreşti) este pe cale să devină… sport de performanţă, în România! Reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani (UDTTMR) au demarat procedurile în acest sens.

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) a participat la prima vizionare, din cele trei câte presupune legea, pentru a se da sau nu aviz favorabil pentru recunoaşterea ramurii sportive „kureş”. Delegaţia a fost formată din Cristian Bocşa, consilier în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, membru în Comisia Naţională de Recunoaştere a Practicării de noi Ramuri Sportive în România, şi Viorel Tomescu, de asemenea consilier, în cadrul aceluiaşi minister. Cei doi au asistat la competiţiile organizate de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în localităţile 23 August, Tuzla şi Topraisar.

Cei doi reprezentanţi ai ministerului au ţinut să evidenţieze buna organizare a competiţiilor şi faptul că, urmare a amplorii pe care o au aceste întreceri, şansele sunt foarte mari pentru „kureş” să se transforme, dintr-un sport tradiţional, într-unul de performanţă. Consilierii MTS au precizat că până la finalul anului se vor face şi celelalte două vizionări, după care se va întruni comisia, în vederea acordării avizului favorabil. Odată primit avizul favorabil, vor urma trei ani de organizare propriu-zisă a federaţiei, cluburilor sportive, precum şi legitimarea sportivilor.

Dacă va intra în categoria sporturilor profesioniste, „kureşul” va fi primul sport tradiţional care va ajunge la acest nivel.

În legătură cu acest demers al UDTTMR, preşedintele uniunii, Gelil Eserghep, a declarat: „Kureşul este un sport tradiţional, este specific tătarilor, dar, aşa cum se poate vedea, la competiţiile organizate de noi se înscriu din ce în ce mai mulţi concurenţi, de diferite etnii! Am reuşit ca cel puţin aici, în Dobrogea, să îl promovăm la o scară foarte largă şi prin el să ne promovăm din punct de vedere identitar. Trecerea kureşului de la statutul de sport tradiţional la cel de sport de performanţă este o dorinţă mai veche a noastră. Acum, odată demarate demersurile, sperăm ca până la finalul anului să primim avizul favorabil din partea ministerului, după care să ne constituim în federaţie şi să începem înfiinţarea de cluburi sportive în cât mai multe judeţe din ţară. Este un pas important pe care îl vom face în lumea sportului, atât la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional”.