Guvern: Peste 1.600 de kilometri de cale ferată vor fi închişi sau închiriaţi

Categories La ziPosted on

Guvern: Peste 1.600 de kilometri de cale ferată vor fi închişi sau închiriaţi

Executivul a aprobat miercuri două hotărâri de Guvern prin care Ministerul Transporturilor primeşte sprijinul legal pentre a închiria peste 1.000 de kilometri de linii neinteroperabile de cale ferată, alţi 661 de kilometri urmând să fie închişi.

Închirierea şi închiderea a peste 2.000 kilometri de linii de cale ferată  vor produce economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor de cale ferată

Guvernul României a aprobat condiţiile de închiriere de către CFR S.A. a unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă şi pentru aprobarea închiderii unor părţi din infrastructura feroviară proprietate publică a statului.

“Prin închirierea a peste 1000 km de linii neinteroperabile, CFR S.A. şi CFR CĂLĂTORI S.A. vor face economii de 32,2 milioane lei, respectiv 36,8 milioane lei. Efortul bugetar va fi îndreptat către dezvoltarea şi modernizarea principalelor linii de cale ferată, respectiv a infrastructurii feroviare interoperabile care are un total de 7.007,7 km, pe care se desfăşoară cea mai mare parte a traficului de călători şi mărfuri, iar pentru infrastructura feroviară neinteroperabilă vom încuraja în continuare atragerea de capital privat. În ceea ce priveşte închiderea liniilor nerentabile, vorbim de un  total de 1.104,621 km, 661,300 km din infrastructura feroviară publică şi 443,321 km părţi din infrastructură feroviară privată aflată în patrimoniul CN CFR SA şi economii de 40 milioane lei la bugetul CFR S.A. Ne respectăm astfel angajamentul de a aplica planul de restructurare şi eficientizare care să asigure viabilitatea economică a companiilor feroviare”, a spus ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Procedura de închiriere a unor linii de cale ferată a fost demarată încă din anul 2004. În prezent, lungimea lor însumată este de 2.000 kilometri, ministerul de resort preconizând ca finalmente să fie atins plafonul de 3.268,2 km.

Condiţiile de închiriere impun preluarea personalului aferent liniilor închiriate, menţinerea infrastructurii la aceiaşi parametri, asigurarea condiţiilor de siguranţă a traficului şi asigurarea necesarului minim de operaţiuni de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii.