Lui Mazăre îi place la negru

Categories EditorialPosted on

Radu Mazăre este dur și direct: dacă Guvernul USL introduce legea care permite verificarea averilor oamenilor obișnuiți, el nu mai susține candidatul USL la prezidențiale. El și 80% din Constanța, după cum declară, uitând totuși că orașul și județul nu votează (chiar) cum vrea el (vezi primul referendum de demitere a președintelui Băsescu și expresia ”capul la cutie”).

De ce se declară Mazăre ”total împotrivă”? Ce are de ascuns? Nimic, la prima vedere. Tot el spune că este de acord cu depunerea acestor declarații, pentru politicieni. În aceste condiții, este interesat pur și simplu de oamenii obișnuiți, cărora ar putea să le ”frece ridichiea”, cum spune, autoritățile statului?

Da, Radu Mazăre poate fi cu adevărat interesat ca oamenii să nu-și depună declarațiile de avere. (O precizare: nu va fi obligată toată lumea să facă acest lucru, ci numai cei despre care există indicii că au surse de venit nedeclarate). Primarul Constanței a declarat în mai multe rânduri că este de acord cu turismul la negru. De aici se scot bani frumoși. ”Să nu să vină să sugrume toată populaţia ca să scoată bani de la nu ştiu ce amărâtă care a închiriat apartamentul pe timpul verii”, sare el la gâtul ministrului liberal de Finanțe. ”Amărâta” de care vorbește el câștigă mai bine decât o familie cu salarii decente, dar care are doi copii, rate la casă și rate la mașină. Ăstora nu le plânge nimeni de milă.

Un fost șef la Garda Financiară îmi spunea să verific societățile comerciale care dețin hotelurile de pe litoral, pentru că voi observa că majoritatea lucrează în pierdere sau pe profituri derizorii. Am scris și noi aici despre cazul restaurantelor Scoica și Sabroso, care au profituri de dugheană sau deloc. Șmecherii.

Peste tot în Constanța sunt bani negri, iar toți tolerează acest lucru. Primăria pentru că banii aceștia se întorc, într-o anumită măsură, în consmul, autoritățile statului pentru că așa se umplu buzunarele celor care controlează (se vorbește în târg despre șpaga care se dă peste tot, și nu e mică). Pentru primar și PSD, tăierea acestor bani la negru din economie înseamnă un șoc pentru electoratul lor, care e învățat de ani de zile să nu plătească nimic la buget. Lui Mazăre îi place munca la negru.

Mă întreb cât de încurcat ar fi Liviu Dragnea de o astfel de lege, el, care deține o avere de câteva milioane de euro, deși a fost bugetar toată viața? Sau Adrian Copilul Minune, care sfidează de la bordul unui Ferrari, deși veniturile sale declarate nu i-ar permite nici asigurarea la mașină? Sau funcționarii publici și șefii lor, care iau 10% din orice afacere pe care vrei să o faci?

Ce vrea de fapt Mazăre? Să continue evaziunea din domeniu? Să nu plătească nimeni taxele și impozitele? Sunt mii de cazuri, în Constanța, de oameni care câștigă și 10.000 de euro pe lună, dar primesc subvenție de la primărie, pentru încălzire, pentru că veniturile lor nu sunt realizate în țară. De ce să nu declare toți banii pe care îi câștigă? De ce a fost primarul de acord să majoreze cu 300% taxa de habitat? Pentru că, spune el, turiștii la negru fac gunoaie și cineva trebuie să îl strângă. Adică oamenii care câștigă cât de cât decent și care își declară veniturile. Proștii.

PS. Ce se vor face politicienii dacă toate neamurile și prietenii pe numele cărora au vile, bani și mașini va trebui să dea socoteală?