“Mica Unire”, pasul cel mai important către România Mare

Categories Cultura-educatiePosted on

Zilele de 23 şi 24 ianuarie au fost dedicate în Şcoala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa celebrării a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Anul acesta, profesorii de istorie Gabriela Dobre şi Florentina Zestran au încercat o abordare diferită prin prezentarea evenimentului nu strict ca o succesiune de paşi pentru atingerea unui ţel, ci mai ales din punctul de vedere al consecinţelor sale pentru dezvoltarea României moderne şi a deschiderii drumului către înfăptuirea Marii Uniri. Elevii claselor gimnaziale au punctat, prin realizarea de panouri şi ppt-uri, realizările din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a cărui dublă alegere a fost, aşa cum mărturisea academicianul Răzvan Theodorescu, “cel mai inteligent gest politic” al românilor din întreaga istorie modernă. Rând pe rând, au fost aduse în prim-plan reforma agricolă, reformele care ţineau de instrucţiunea publică, înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti, reformele militare şi cele ale dreptului civil.

Alte clase gimnaziale au abordat artistic evenimentul, punând în scenă pagini literare care reflectă momentul Unirii Principatelor sau creând ei înşişi scenete legate de eveniment. De asemenea, o scurtă selecţie din lirica patriotică a fost pregătită de clasele a VI-a A şi a VI-a B. Corul şcolii, condus de profesorul Nicu Ferbinte, a pregătit un minispectacol prezentat în ziua de vineri.

Cei mai mici dintre elevii instituţiei au dansat Hora Unirii, profesorii pentru învăţământul primar încercând să le stârnească interesul pentru cunoaşterea istoriei, pentru importanţa acesteia în progresul societăţii româneşti, pornind de la un gest simplu şi antrenant ca cel amintit.