Să spui despre Radu Mazăre și Traian Băsescu faptul că sunt ca șoarecele și pisica nu este o exagerare, dimpotrivă. Cei doi s-au atacat extrem de dur, prin declarații publice care au făcut vâlvă în media.
„Săracu’ de el, dar el când a candidat la Cotroceni, nu avea Dosarul Flota? A uitat! Cine ne dă lecţii despre moralitate şi justiţie. Băsescu? El era cu fundu’ uite aşa, strâns, că avea Dosarul Flota. Şi dacă nu ieşea preşedinte ar fi avut probleme, îşi târâia şi el instanţele. Şi acum ce face, arată cu degetul? Hai sa fim serioşi”, spunea Mazăre anul trecut. Este numai una dintre replici. Celebre sunt și cele în care Mazăre făcea referire la pupila președintelui, Elena Udrea: ”Eu umblu cu fete, dar nu le fac ministrese”.
La rândul său, Băsescu nu a ezitat să-l numească ”papuaș” pe primarul Constanței și să se opună constant tuturor proiectelor asumate de acesta. Cel mai recent exemplu: preluarea acțiunilor portului Constanța.
Mazăre a luptat cu toate forțele pentru suspendarea lui Băsescu, la referendum, declarând chiar că dacă acesta rămâne în politică se retrage din viața publică. ”Capul la cutie” era expresia folosită de el. În plus, a atacat tot ceea ce înseamnă așa-numitele ”slugi ale lui Băsescu”, în viziunea sa, adică, printre altele, procurori DNA și ANI.
S-ar spune că viziunile celor doi sunt diametral opuse. Iată însă că ieri s-a întâmplat o mică minune. Radu Mazăre are aceeași opinie ca Traian Băsescu, într-un subiect anume: creșterea accizelor la combustibili.
Șeful PSD Constanța a declarat ieri că nu îi place ideea și că nu a fost consultat atunci când a fost adoptată. ”Nu îmi place pentru că nu cred că este bine să mai punem taxe și să apăsăm. Fug ca dracul de tămâie de a crește taxele în Constanța, nu cred că este bine indiferent unde ar merge banii respectivi. Eu înțeleg că banii respectivi ar fi trebuit să meargă la drumuri. Cred că trebuiau găsite alte soluții, nu creșterea taxelor, și așa benzina în România este mai scumpă decât în foarte multe țări europene civilizate, dezvoltate, din Vest. O să ajungem ca turcii, numai pe la turci e doi euro și ceva, mai scumpă ca în Germania”, a declarat Radu Mazăre.
Traian Băsescu a criticat la rândul său acciza suplimentară la combustibili, pe care a numit-o o ”batjocură”. Preşedintele a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că acciza la carburanţi nu e prevăzută în Legea bugetului pe 2014, ci în altă lege, el arătând că preşedintele Traian Băsescu foloseşte această „păcăleală” ca pretext pentru a nu semna Memorandumul cu FMI, problema sa fiind legată de Comisia de anchetă.
Președintele și premierul s-au întâlnit ieri pentru a încerca să rezolve acest diferend. Băsescu a spus, citat de Mediafax, că discuţia cu premierul a fost „calmă şi civilizată” şi că mesajului lui Victor Ponta a fost „nouă ne-a dat poporul 70%, aşa că introducem taxa, ca să putem da bani lui Dragnea, să îi servească pe baroni, baroneţi şi baronaşi”.
„Ei au spus «Nouă ne-a dat poporul 70%, aşa că noi introducem taxa, ca să putem da bani lui Dragnea, ca să îi servească pe baroni, baroneţi şi baronaşi»”, a spus Băsescu despre întâlnirea cu premierul, la care au participat şi miniştrii DaDaniel Chiţoiui LiLiviu Voineaprecum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Cam asta despre discuţia de astăzi”, a mai spus şeful statului, care nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor: „Ce să facem cu întrebările, când v-am reprodus tot ce era de reprodus aici?”.
Preşedintele a ţinut să mai precizeze că „premierul a plecat cu o confuzie”: „Noi nu am discutat astăzi despre buget, ci strict despre acciză. El a înţeles că am discutat despre buget. Nu”.
Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.
Acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă la litrul de benzină sau motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.