Noi proteste sindicale față de Codul muncii în opt judeţe

Categories La ziPosted on

Noi proteste sindicale față de Codul muncii în opt judeţe

Cinci confederaţii sindicale naționale continuă vineri, în Cluj, Buzău, Sibiu, Bistriţa, Argeş, Călăraşi, Gorj şi Galaţi, protestele de stradă faţă de modificările din Codul muncii şi faţă de asumarea răspunderii Guvernului pentru actul normativ.

Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia au programate până la data de 18 martie acţiuni de stradă în toate judeţele, în câte opt pe zi.

În ziua asumării răspunderii, va avea loc un miting la Parlament. Alt miting ar urma să se desfăşoare la Palatul Cotroceni, în ziua în care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgată.

“În ziua dezbaterii şi votării unei eventuale moţiuni de cenzură la adresa cabinetului Boc, vom protesta tot în faţa Palatului Parlamentului şi, în aceeaşi zi, va fi declanşată şi o grevă de avertisment”, au spus sindicaliştii.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale spun că iau în calcul inclusiv declanşarea grevei generale, în luna martie.

“Până la 14 martie, se adună semnături în favoarea grevei generale şi estimăm că la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni”, a precizat liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Sindicatele reclamă faptul că, potrivit modificărilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul “poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple şi poate folosi agenţiile de muncă temporară (samsari de forţă de munca ieftină), în loc să îşi mai bată capul cu contracte de muncă”.

Tot noul Cod al muncii, spun sindicaliştii, permite angajatorilor “să-şi poată plăti toţi salariaţii cu salariul minim pe economie sau mai puţin, ca urmare a eliminării prevederilor legate de contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional”.

Sindicatele sunt nemulţumite şi de faptul că “angajatorii nu vor mai plăti sporuri şi ajutoare şi vor stabili unilateral durata timpului de lucru şi performanţele de muncă”.