Oraşul îmbracă haine de sărbătoare: Radu Mazăre, primarul de Mamaia, va face o scurtă escală, de-un ceas, la Constanţa. (Va avea şi discuţii oficiale, cu omologul său, din oglindă…)

Categories EditorialPosted on

Motto: „N-aduce anul, ce-aduce ceasul” (Proverb constănţean)

Mâine, miercuri – 18 septembrie, e zi mare, de sărbătoare, pentru constănţeni. De la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, nr.1, Primăria Municipiului Constanţa organizează festivitatea de premiere a persoanelor care au împlinit vârsta de 80 de ani şi a cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie. Dar vestea minunată este aceea că primarul de Mamaia, Radu Ştefan Mazăre, care se pregăteşte să ierneze, ca în fiecare an, în ţările calde, va face o scurtă oprire în oraşul nostru, vecin şi prieten cu Mamaia.

Dacă nu vin pe la noi regi, sultani şi şefi de trib (nu că ni i-am dori pe ăia din căruţele de astă vară…), încalteai primarul din Mamaia să ne fericească cu o vizită protocolară

Din comunicatul transmis de la administraţia locală, nu reiese dacă la ceremonie va fi prezentă vreuna dintre personalităţile şi notabilităţile care au vizitat staţiunea Mamaia, recent, în această vară chiar: Majestatea Sa “Regele Soare” Ludovic al Patrusprezecelea, al Franţei de altădată, Înălţimea Sa Sultanul Otoman Suleyman – “Magnificul”, al Turciei de demult, ori Marele Şef (de trib) Winnetou, al apaşilor de poveste.

Dar se speră, deşi nici acest lucru nu a fost precizat, în mod expres, că va fi de faţă… primaaaarul de Mamaaaiaaa, Raaaaduu Ştefan Maaaaazăreee, uraaaa! Care, înainte de plecarea într-un turneu prin Brazilia, Madagascar şi Cuba, va face o scurtă escală şi se va afla într-o vizită (oficială?…) prin oraşul vecin, Constanţa, onorând, astfel, urbea noastră umilă, cu prezenţa, timp de fix una bucată oră. Adică până la 12.00, când se va întoarce acasă, la sediu, în staţiunea numită, pentru a prezida, la Hotelul “Malibu” (despre care se ştie că-i (co)aparţine “de facto”, chiar dacă “de scripto” ar fi al unei interfeţe…), şedinţa Consiliului Local, numit şi, ori la mişto ori în semn de prietenie, “Constanţa”! În timpul vizitei la Constanţa, se aude că Radu Mazăre ar fi jinduit să efectueze o vizită protocolară şi în sediul Primăriei, dar… cine să-l primească, dacă noi n-avem primar!

Se aude că Mamaia şi Constanţa se vor înfrăţi, în curând. Astfel, Mazăre va veni mai des în bietul nostru oraş. O fi bine, o fi (mai) rău…

Constănţenii nu vor scăpa, fără îndoială, prilejul de a întâmpina, cu flori, urale şi lacrimi de bucurie, pe primarul localităţii vecine şi prietene, pe tot traseul delegaţiei mai mult sau mai puţin oficiale. Se zvoneşte (şi se speră din tot sufletul), de altfel, că, în curând, o să se semneze actele de înfrăţire ale celor două localităţi, care este păcat să nu fie şi fraţi, dacă tot sunt surori. Se speră, astfel, ca, prin acordurile bilaterale, de cooperare (economică, socială, anticulturală, dar, mai ales, edilitar-urbanistică), dintre cele două entităţi pe nedrept separate de vicisitudinile (electorale ale:) vremurilor şi furia stihinică a istoriei locale recente, oraşul Constanţa să beneficieze de experienţa, realizările, fondurile şi atenţia administrativă de care se bucură vecinii din Nord. Deja, numeroşi cetăţeni ai Constanţei lucrează, sezonier deocamdată, în Mamaia. Unii şi-au ridicat şi case acolo, şi-au adus familiile cu dânşii, convieţuind în bună pace cu băştinaşii, învăţând limba lor şi studiindu-le şi deprinzându-le obiceiurile, mai bune sau mai rele.

Singurul impediment este acela că, de prin 2000, în Constanţa… nu mai există primar, astfel că bietul edil al Mama(i)ei, Radu Ştefan Mazăre, nu are omolog şi, deci, nu are cu cine semna aceste acorduri de cooperare bilaterală, reciproc avantajoasă. Că doar nu le-o semna şi la furnizor – prestator şi la primitor – beneficiar, cum se întâmplă, pe fond, cu lucrările şi achiziţiile publice, de orice fel, din Constanţa (oraş şi judeţ). A încercat, săracul (luaţi-o în mare sens figurat!) Mazăre, să facă o şmecherie şi l-a înfiltrat pe unul dintre viceprimarii săi, pe Gabriel Stan, în primăria Constanţa, ca să nu stea birourile goale, dar n-a ţinut figura. Stan ăsta, cum nu eşti cu ochiul pe el, o zbugheşte, disperat, acasă, în Mamaia.

Constănţeanul şi mamaianul, / Fraţi îs cu năvodăreanul / Dar nu-l văd pe primar cu anul (Unul nu există, altul pleacă mereu în ţările calde, iar al treilea stă mai mult prin arest…)

Să fim însă optimişti, că atât ne-a mai rămas…, şi să sperăm că într-o zi fericită, cele două popoare, din Constanţa şi Mamaia, vor smulge barierele artificiale, de mai jos de “Malibu”, care le mai despart încă, aşa demontate parţial cum sunt, şi, eventual ocolind ca maşinile, pe la “Oxford”, că tot (şi) al lui Mazăre e şi ăla, se vor arunca unii în braţele altora, ca două mlădiţe rupte (-n fund) de la acelaşi trunchi!

Acesta-i strigătul nostru, de (mare) jale, să se-audă până-n Madagascar: “Fraţi mamaieni, constănţenii vă invidiază, vă doresc şi vă aşteaptă!” Pe Mazăre, însă,… nu-l mai aduceţi cu voi!